שתף קטע נבחר
 

ההסתדרות: השכר איבד 4.5%; האוצר: הוא עלה

דיוני השכר במגזר הציבורי: בהסתדרות אומרים שהעובדים ייזכו לתוספת שכר "ללא שביתות וללא שיבושים - אלא בהידברות" ומצביעים על שחיקה של יותר מ-4% ב-9 שנים. באוצר טוענים שהשכר הריאלי דווקא עלה ב-4% ורוצים הסכם עד 2012

"ללא שביתות וללא שיבושים - אלא בהידברות". הדיון שהתקיים היום  (א') בהסכם שכר חדש לעובדי המגזר הציבורי התחיל ברגל ימין, ולעת עתה לא הועלו בו דרישות - או סירובים. שני הצדדים הציגו את תחזיותיהם ונתונים שיתמכו בעמדותיהם וקבעו להמשיך במו"מ אחרי חג השבועות. עו"ד אבי ניסנקורן המייצג את ההסתדרות במו"מ, אמר, ש"כחלק מהתאוששות משק, על עובדי המגזר הציבורי לקבל תוספת שכר ראויה - ללא שביתות ועיצומים - אלא בהידברות".

 

 

תוקף הסכם השכר הקודם במגזר הציבורי פג בסוף 2008. ההסתדרות הציגה לממונה על השכר באוצר, אילן לוין, ולנציגי המשרד שהשתתפו בדיונים, נתונים המצביעים על כך שב-2009 לבדה נשחק השכר הריאלי של עובדי המגזר הציבורי ב-2.2%, וב-9 השנים האחרונות ב-0.5% בממוצע (כ-4.5% לאורך התקופה).

 

לראיית ההסתדרות, תחזית צמיחה של 3.7% של בנק ישראל, ועמידותו של המשק עד כה בפני המשבר מעידים על התאוששות המשק ולפיכך על הזכאות לתוספת שכר ראויה. זאת, לדברי ניסקורן לאחר ש"העובדים וההסתדרות הוכיחו שהם אחראים ותרמו את חלקם בזמן המשבר הכלכלי". עוד הדגישו בהסתדרות את הצורך בהגדלת ההפרשות לפנסיה מצד המדינה, ובקידום מגזר הנשים בשירות הציבורי.

 

תמונת מצב קודרת יותר

באוצר ניסו להקדים תרופה למכה והציגו תמונה לפיה אי הוודאות במשק ובכלכלה העולמית עדיין גדולה והשלכות המשבר הנמשך באירופה עדיין אינן ברורות. גורמים באוצר הסכימו אמנם שתחזית האוצר של צמיחה של 1.5% ב-2010, שנעשתה לצורך בניית התקציב הדו שנתי ולפיכך לא עודכנה, היא נמוכה לעומת ההערכות העדכניות, אולם במשרד עדיין לא סומכים ידיהם על אחוזי הצמיחה הגבוהים שציטטו בהסתדרות.

 

באוצר מעריכים שהעלות למדינה עקב הדרישות לתוספת שכר תעמוד על 1.5-1 מיליארד שקלים . מהאוצר נמסר שחישוב שחיקת השכר שנעשה בהסתדרות מעוות את הנתונים. על פי האוצר, בעוד שחישוב של 9 שנים אחורה אכן מצביע על שחיקה - חישוב של עשור אחורה מצביע על עלייה ריאלית של 4% בשכר (1999 - 2009).  

 

בדיון ביקש האוצר להגיע להסכם שכר לתקופה של עד 2012. בהסתדרות לא דחו את הבקשה ואמרו שהעניין נתון למו"מ. כמו כן, באוצר עומדים על הסכם מסגרת מחייב, "כך שלא כל איגוד מקצועי יחליט להעלות לאחר ההסכם דרישות פרטניות שימסמסו את ההסכמות".

 

ההקדמה לדיוני השכר שהתקיימו היום החלה עוד ביום ה', כשנפתחו דיוני "השולחן העגול" סביבו ישבו ראשי האוצר, ההסתדרות והמעסיקים, לקראת גיבוש התקציב הדו-שנתי לשנים 2011/12. יו"ר ההסתדרות עופר עיני מתנגד להמשך המתכונת הדו-שנתית שנתמכת בידי השר יובל שטייניץ ונציג המעסיקים ונשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הממונה על השכר אילן לוין, שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
יו"ר ההסתדרות עופר עיני
צילום: אביהו שפירא
נציג ההסתדרות, עו"ד אבי ניסנקורן
מומלצים