שתף קטע נבחר
 

זהירות: זיהום האוויר - גורם סיכון לאירועי לב

לראשונה, מגדיר איגוד הקרדיולוגים האמריקניים את החשיפה לזיהום אוויר כגורם סיכון לאירועי לב ותמותה תוך שעות או ימים מזמן החשיפה. הקבוצות בסיכון מוגבר: חולי לב, אנשים מבוגרים וככל הנראה גם חולי סוכרת ומי שסובלים מהשמנת יתר. מומחה ישראלי: המצב בישראל - דומה

גורם סיכון חדש לתמותה: חשיפה של חולי לב לרמות גבוהות של זיהום אוויר עלול להוביל לאירועי לב ואפילו לתמותה תוך שעות או ימים - כך הכריז לאחרונה האיגוד הקרדיולוגי האמריקני. בנייר עמדה שפרסמו, הם ממליצים לרופאי המשפחה להדריך מטופלים הנמצאים בסיכון לאירוע לב על הסכנות שבזיהום האוויר וכיצד להימנע מחשיפה לזיהום אוויר.

 

כבר בשנת 2004 פרסם האיגוד כי ישנו קשר בין זיהום אוויר למחלות לב וכלי דם, והזהיר כי חשיפה  מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. כעת, לאחר שמספר המחקרים בתחום הוכפל ונמצא בסיס ראיות רחב יותר, מגדירים המומחים את החשיפה לזיהום אוויר כגורם סיכון בפני עצמו. 

 

גם שמנים וסוכרתיים בסיכון

"זיהום אוויר מעלה באופן ישיר את הסיכון לתחלואה ולתמותה באנשים רגישים בתוך שעות עד ימים מהחשיפה המוגברת, אפילו בקרב אנשים שללא החשיפה היו עשויים לחיות חיים בריאים במשך שנים", אמר פרופ' רוברט ברוק, מאוניברסיטת מישיגן, שחיבר יחד עם צוות מומחים את נייר העמדה. 

 

לדבריו, "ישנן ראיות הולכות וגדלות לכך שחשיפה למזהמים, לאורך שנים ספורות, יכולה להוביל לעלייה בסיכונים הבריאותיים הללו. לאור זאת החליט האיגוד להכריז על החלקיקים הנשימים כגורם סיכון שתורם לתחלואה ולתמותה מאירועים קרדיו-וסקולריים". 

 

הקבוצות שנמצאות בסיכון מוגבר להיפגע מזיהום אוויר הם חולי לב (גם חולים שאינם במצב קשה), אנשים מבוגרים וככל הנראה גם חולי סוכרת, הסובלים מהשמנת יצר. 

 

בהמלצות של נייר העמדה צויין כי על הרופאים להסביר למטופלים עם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם את הסיכון שנובע מזיהום אוויר. בימים בהם זיהום האוויר כבד, ההמלצה היא לשהות בתוך הבית. אם יש צורך לצאת, מומלץ לנסוע ברכב שבו החלונות סגורים ומערכת המיזוג ממחזרת את האוויר שבתוך הרכב. דרך נוספת מומלצת להפחית את הסיכון לתחלואה ולתמותה היא לשלוט בגורמי הסיכון האחרים (יתר לחץ דם, השמנה וכדומה). 

 

אין סף בטוח של חשיפה לחלקיקים המזהמים, אבל הפחתה ברמות זיהום האוויר יכולה בתוך שנים להפחית את התמותה ממחלות לב. חלקיקים המהווים גורם סיכון בזיהום האוויר הם חלקיקים קטנים בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר, הנפלטים כתוצר של תהליכי בעירה מכלי תחבורה (בעיקר מכוניות דיזל), שריפת עץ, פחם, תהליכים תעשיתיים ותהליכים סביבתיים. 

 

החלקיקים גורמים לדלקת ולגירוי של עצבים מקומיים בריאות והתגובות הללו עלולות לגרום לתגובת שרשרת. "חלקיקים קטנים או כימיקלים שנודדים איתם עלולים להגיע לזרם הדם ולגרום לנזק ישיר", אומר ברוק. "הגירוי של עצבים בריאה יכול להפר את האיזון בכל מערכת העצבים בגוף. התגובות הללו יכולות לגרום לעלייה בקרישיות הדם ולהיווצרות קרישים, להעלות את לחץ הדם, לפגום בתפקוד כלי הדם ובזרימת הדם ולהפריע לפעילות החשמלית בלב, דבר שעלול לגרום להתקף לב שבץ ואף מוות".

 

ארגון הבריאות העריך כי חשיפה לזיהום אוויר גורמת ל-800 אלף מקרי מוות בשנה והיא סיבת המוות ה-13 בחשיבותה.  

 

מומחה ישראלי: "אין סיבה לחשוב שהמצב בישראל שונה"

ד"ר יריב גרבר, אפידמיולוג בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל-אביב, מסביר בשיחה עם ynet כי "הסיכון מזיהום האוויר נחלק לסיכון קצר מועד ולסיכון כרוני ממושך. בימים עם זיהום אוויר כבד, שיעור הנפטרים עולה בחצי אחוז עד אחוז וחצי מעבר לתמותה הצפויה, מדובר כנראה בעשרות מקרי מוות בישראל. מחקרי אורך על ההשפעות לטווח ארוך מוצאים נתונים עקביים של עלייה בשיעור שבין 20% ל-60% בתחלואה ובתמותה הקרדיו-וסקולרית באזורים שבהם ריכוז הזיהום גבוה".

 

עוד ציין כי "אין סיבה לחשוב שהמצב בישראל שונה מהמצב בארצות הברית.

נושא זיהום האוויר קצת מזכיר את נושא העישון. לא ניתן להוכיח את הנזקים במחקר קליני, כי זה יהיה מחקר לא אתי, אלא רק בדרך של ממצאי תצפית. כיום כל בר דעת יסכים שהעישון מזיק". 

 

בימים אלו נערך מחקר של ד"ר גרבר הבוחן קשר בין זיהום אוויר לשבץ ולאוטם בשריר הלב. פרופ' חיים יוספי, יו"ר החוג למניעה באיגוד הקרדיולוגי בישראל, מסביר כי ההמלצות החדשות יידונו במהלך השבוע באיגוד הישראלי. 

 

מחקר ישראלי שנערך בלשכת הבריאות באשקלון מצא כי ביום שבו רמות זיהום האוויר גבוהות, גדל פי ארבע הסיכון להגיע לחדר המיון, בשל בעיות לב או בעיות בדרכי הנשימה. החוקרים ציינו כי גם בימים שבהם היה זיהום גבוה הוא היה מתחת לתקני הסף של המשרד לאיכות הסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גורם סיכון רשמי. זיהום אוויר
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים