ארגונים מקופחים: זק"א גם רוצה הטבות מס
ארגוני ההצלה החרדיים זק"א ו"איחוד הצלה" התרעמו בכנסת על כך שהם אינם נהנים מהטבות מס על יבוא אמבולנסים, כפי שמד"א מקבלת. לטענתם, על יבוא רכב אחד הם משלמים 360 אלף שקל - ואילו למד"א זה עולה רק 180 אלף שקל. רשות המסים: "לו יכולנו היינו לוקחים את הפטור גם ממד"א"
ארגוני ההצלה החרדיים, זק"א ואיחוד הצלה, לא נהנים מהטבות מס על יבוא אמבולנסים מאובזרים בציוד הצלה רפואי. זאת, למרות שהם מוכרים כ"ארגוני עזר" בחוק ההתגוננות האזרחית. טענות אלה של הארגונים הועלו בוועדה לפניות הציבור של הכנסת בסוף השבוע.
לטענת הארגונים, למרות ששר הביטחון אף הכיר בזק"א כזרוע של כוחות הביטחון. על יבוא רכב אחד הם משלמים 360 אלף שקל - ואילו למד"א זה עולה רק 180 אלף שקל.
"קיבעון מחשבתי"
יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), האשים את המשרדים ב"קיבעון מחשבתי" כלפי ארגוני המתנדבים. מקלב ציין כי חוק מד"א התקבל לפני 60 שנה, במציאות שונה מהיום. "צריך להתאים את החוק למציאות ולא להיפך". בוועדה החליטו ליזום חוק מקביל למד"א, אם מסע הסברה אצל השרים הנוגעים בדבר לא יביא להשוואת זכויות המס.יו"ר זק"א, יהודה משי-זהב, אמר כי הארגון זכאי לפטור ממסים רק על יבוא הרכב, ללא אבזור ההצלה שבלעדיו אין תועלת ברכב. רכישה נפרדת של הציוד והמס המוטל עליו מכפילים את העלות. "רכישת רכב מאובזר בחו"ל ללא מס היא האפשרות הזולה, ממנה נהנה רק מד"א, למרות שהוא שגובה תשלום עבור שירות שאנחנו נותנים בחינם", אמר.
לטענת הארגונים, הם מתקיימים מתרומות בלבד, והפטור ממס יאפשר להם לנצל אותן בהיקף רחב. זק"א מפעיל 1,500 מתנדבים ממונעים בפריסה ארצית. אלי ביר, מאיחוד הצלה, מסר כי הם מבצעים יותר מ-100 אלף יציאות חירום בשנה, וכי השירות מפוקח על ידי משרד הבריאות. "אבל כשרוצים לתרום לנו אמבולנס מאובזר, אנחנו לא יכולים לקבל את התרומה".
"המדינה מסתייעת בארגונים אלה היטב ולא רק במצבי חירום. אבל כשהם זקוקים לסיוע הם נתקלים בלא מוחלט - בטענה שזה החוק", אמר ח"כ מקלב. נתן מלמד, מבכירי משרד התחבורה, שבהמלצתו ניתן הפטור ממס, חושש: "זק"א לא הוקם מכוח דין, ולכן בקשתו ליבוא רכב מחו"ל נדחתה. ברגע שהוא יקבל אישור יבואו גופים נוספים ויבקשו גם".
שי דותן, מהמחלקה הכלכלית ברשות המסים, אמר כי "גביית המס צריכה להיות יעילה ביותר. זה לא נכון לפטור את ארגוני ההצלה מתשלום מסים על אבזור. אם יוחלט על פטור לגופים אלה יצטרכו להטיל את העלות על מישהו אחר. המכס קיים על מנת להגן על תוצרת מקומית. לו יכולנו היינו לוקחים את הפטור גם ממד"א".
ובכ"ז, בדיון השתתפו גם משרדים מסבירי פנים לארגונים החרדיים. עו"ד מאיר ברודר ממשרד הבריאות הסכים שהמוצא הוא בחקיקה שתעניק לארגונים מעמד שווה ערך למד"א. עו"ד מירית כנרי ממשרד המשפטים הביעה תמיכה גורפת בדרישת הארגונים להקל על התנהלותם השוטפת בקבלת הטבות המס. למשרדה יש כוח רב לקדם את החקיקה, גם אם תיעשה ביוזמת חברי הכנסת.