שתף קטע נבחר

 

אירופה: הסכם עם איראן? רק דרך סוכנות הגרעין

ההסכם שרקחו איראן, טורקיה וברזיל ובמסגרתו יועברו 1,200 ק"ג אורניום להעשרה בטורקיה - אינו זוכה לתגובה נלהבת בבירות אירופה. גרמניה: "אף הסכם אינו מחליף את הטיוטה שגיבשה סוכנות הגרעין". קושנר: התקדמות במגעים באו"ם

תגובה צוננת במערב להסכם חילופי האורניום בין איראן לטורקיה וברזיל: האיחוד האירופי וגרמניה התייחסו בצהריים (יום ב') להסכם, שבמסגרתו תעביר איראן 1,200 ק"ג אורניום להעשרה בטורקיה, וציינו כי העסקה האיראנית-טורקית-ברזילאנית "אינה עונה על כל החששות" וכי "הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית היא זו שמאשרת הסכמים עם איראן".

 

הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמרה כי העסקה המשולשת שנרקחה בטהרן "אינה מספקת", ואילו דיפלומטים מערביים בווינה אמרו כי "ההסכם לאספקת דלק לכור המחקר בטהרן אינה משנה את האופן את עמדת הקהילה הבינלאומית בשאלת העשרת האורניום".

 

זמן גרעיני - כל העדכונים ב-ynet 

 

משרד החוץ בברלין הודיע כי "אף הסכם אינו יכול להחליף את טיוטה שגובשה בין איראן לבין סוכנות הגרעין". הכוונה היא לטיוטת ההסכם שגובשה בז'נבה באוקטובר אשתקד, ובה נדרשה איראן להעביר את האורניום להעשרה ברוסיה ובצרפת, בטרם יוחזר כמוטות דלק לכור המחקר הטהרן. איראן קיבלה בתחילה את הטיוטה, אולם לאחר מכן דחתה אותה וטענה כי עסקת חילופי האורניום תבוצע בשטחה בלבד.


יש הסכם? דבטוגלו, מותקי ואמורים בטהרן, הבוקר (צילום: AP)

 

שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, הגיב אף הוא להסכם חילופי האורניום אך נקט בקו מתון יותר. בראיון לרדיו צרפת בירך קושנר על ניסיונות התיווך של טורקיה וברזיל אך הדגיש כי "סוכנות הגרעין היא זו שצריכה לתת את התשובות. אנו ממשיכים לפעול להשגת החלטה באו"ם, וההתקדמות ביומיים האחרונים היתה משמעותית. אנו מברכים על ההסכם בין איראן, ברזיל וטורקיה. תמיד טוב לדבר ועוד יותר טוב להאזין, עד-כה לא היה לנו את זה". משרד החוץ הצרפתי הודיע כי הוא "מעוניין לקבל את פרטי העסקה המשולשת, אולם כך או כך הוא לא יביא לפיתרון המשבר עם איראן".

 

"הסכם למראית עין"

גם בירושלים הגיבו הבוקר בביטול להסכם חילופי האורניום. גורמים בכירים אמרו כי איראן "תימרנה את טורקיה וברזיל ומעמידה פנים כמי שמקבלת את ההסכם". לדבריהם, ישראל ספקנית לנוכח עמדותיהן של טורקיה וברזיל באשר לאיראן והן בגלל הרצון למנוע הידרדרות כלכלית נוספת באירופה. לדבריהם, מדובר בהסכם למראית עין בלבד, שאינו מהותי. אחד מיועציו של נשיא ברזיל הגיב לדברים ואמר כי "זכותה של ישראל לומר מה שהיא רוצה, אך זו הפעם הראשונה שאיראן מקבלת הצעה לחילופי אורניום. ברזיל סייעה לקירוב בין עמדות הצדדים ופעלה כמגשר".

 

בעקבות ההסכם קרא הבוקר נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, לחידוש השיחות בין ארצו לבין המעצמות בסוגיית הגרעין. שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, הוסיף כי הסכם ייושם ככל הנראה בתוך כחודש וכי טורקיה התחייבה להחזיר לאיראן את האורניום "מיד וללא תנאי", אם ההסכם לא ייצא מסיבה כזו או אחרת אל הפועל.

 במקביל, הודיעה איראן כי תמשיך להעשיר אורניום לרמה של 20% באופן עצמאי.

 

טורקיה וברזיל - השושבינות של הסכם חילופי האורניום - מסרו כי בעקבות העסקה אין הצדקה נוספת להחרפת הסנקציות הבינלאומיות על איראן. "הסכם חילופי האורניום, עליו חתמה איראן היום, מוכיח שטהרן רוצה ללכת בנתיב קונסטרוקטיבי. אין יותר צורך בלחץ ובסנקציות נוספות", אמר שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטוגלו. עמיתו הברזילאי, סלסו אמורים, הוסיף כי ההסכם האיראני-טורקי-ברזילאי "מוכיח כי כעת הוא הזמן לדיפלומטיה ולמשא ומתן" וכי ההסכם "מכיר בזכותה של איראן לשימוש בטכנולוגיה גרעינית למטרות אזרחיות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשטון. החשש עדיין קיים
צילום: רויטרס
התקדמות באו"ם. קושנר
צילום: רויטרס
מומלצים