במערב ימשיכו לפעול לסנקציות, חשש מעיכוב
הסכם חילופי האורניום בין איראן לטורקיה בשיתוף ברזיל לא עשה רושם רב במערב. גורמים דיפלומטיים בוושינגטון ובניו-יורק אמרו ל-ynet שהדיונים על סנקציות במועצת הביטחון יימשכו. רוסיה, שנדחקה מהסיכום המקורי, צפויה לתמוך. אבל הכל עלול לחכות
המעצמות לא התרשמו מהמחווה האיראנית: למרות שאיראן הסכימה להעביר 1,200 קילוגרמים מהאורניום שבידה להעשרה בטורקיה, בתמורה למוטות דלק להפעלת כור המחקר בטהרן - ממשיכות רוב החברות הקבועות במועצת הביטחון לפעול להטלת סנקציות נגד המדינה. בישראל, אחרי הבעת חשש מההתפתחויות, הורה ראש הממשלה לשרים שלא להתבטא בנושא.
הממשל האמריקני, בתמיכה של צרפת, בריטניה וכנראה גם רוסיה - ממשיך לדחוף לקבלת החלטה במועצת הביטחון.
דיפלומטים מערביים בוושינגטון ובניו-יורק אמרו אמש (יום ב') ל-ynet כי "הדיונים על סנקציות נמשכים".
"זה לא משנה את הצעדים שאנחנו נוקטים, לרבות סנקציות", הבהיר הלילה דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, "אנחנו ממשיכים לעבוד דרך מועצת הבטחון, נגרום להם לשאת בתוצאות לרבות סנקציות". לדבריו, ההצעה האיראנית לברזיל ולטורקיה "היא באופן משמעותי פחות ממה שהם הסכימו לו בחודש אוקטובר האחרון", ואף אינה עומדת עם הצהרותיה האחרונות של טהרן על הגברת העשרת האורניום ל-20 אחוזים.
חוגגים את ההסכם. מנהיגי טורקיה, איראן וברזיל (צילום: AP)
גיבס הוסיף כי סוכנות הגרעין צריכה לבחון את "האותיות הקטנות" של ההסכם שהושג - זאת במקביל להודעת הסוכנות לפיה על איראן להעביר את הסכמתה בכתב להסכם חילופי האורניום. איראן הודיעה אמנם על כוונתה להעביר את הצעתה לסבא"א בתוך שבוע, אבל בארצות-הברית לא ממתינים. האמריקנים, המודעים למאמץ הטורקי והברזילאי, נחושים להמשיך לקדם את הסנקציות.
לאחר שחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה הגיעו לסף סיכום על הסנקציות, הן יפתחו בקרוב במאמצים מול עשר החברות הלא קבועות במועצת הביטחון. טורקיה, ברזיל ולבנון הן שלוש החברות הלא קבועות - המתנגדות להטלת סנקציות על איראן.
דיפלומטים מערביים בניו-יורק מעריכים כי רוסיה צפויה להמשיך ולשתף פעולה עם ארצות-הברית, בריטניה וצרפת, כשסימן השאלה הגדולה הוא כיצד תגיב סין. ההערכה היא שרוסיה - שהיתה גורם מרכזי בעסקה שנרקחה בחודש אוקטובר להעברת 75 אחוז מהאורניום המועשר שהיה אז באיראן למוסקבה - נפגעה מהדחייה האיראנית ודחיקת רוסיה ממרכז העניינים.
עסקת אוקטובר היתה מבוססת על כך, שהעברת מרבית האורניום המועשר באיכות נמוכה מחוץ לאיראן, תדחה בשנה את פרויקט הגרעין. מאז המשיכה איראן להעשיר אורניום. פירוש קבלת ההסכם הוא - דחייה של חצי שנה ביכולת הגרעינית האיראנית.
בבירות המערב קיימים סימני שאלה גדולים לגבי לוח הזמנים, על רקע אי הוודאות מה מכילה ההצעה האיראנית. החשש הוא שהמהלך האיראני עלול לגרום לעיכוב המאמץ האמריקני להצביע על הסנקציות עוד במהלך חודש יוני.
הגרעין עדיין מדאיג
בהתייחסות ראשונה של הבית הלבן נאמר כי ההסכם לא מפיג את חששות הקהילה הבינלאומית, והבטיח שהצעדים לקראת החלטה על סנקציות חדשות נמשכים. נשיא רוסיה בירך על הסכם חילופי האורניום, שאמור לספק את המעצמות ולהציל את איראן מסנקציות חריפות. עם זאת, דימיטרי
מדבדב הביע חשש שההסכם החדש לא יענה במלואו על דרישות הקהילה הבינלאומית. במהלך ביקורו באוקראינה, נשאל מדבדב בנושא ואמר כי נראה שאיראן עדיין מעוניינת להעשיר אורניום בתחומה, ולכן תוכנית הגרעין שלה תמשיך להדאיג את מדינות העולם.
באו"ם הביעו תחושות דומות, וכינו את עסקת חילופי האורניום "צעד מעודד". לצד זה, הבהיר מרטין נסירקי, דובר האומות המאוחדות, כי על איראן למלא את החלטות מועצת הביטחון, שתבעה ממנה להשעות את תוכנית העשרת האורניום שלה.
ובירושלים? לפני השתיקה, הביעו דאגה. גורמים בכירים אמרו כי איראן "תימרנה את טורקיה וברזיל ומעמידה פנים כמי שמקבלת את ההסכם". לדבריהם, מדובר בהסכם למראית עין בלבד, שאינו מהותי.
Read this article in English