בעלי מפעלים: החרם יתפוצץ לפלסטינים בפרצוף
ביהודה ושומרון החלו אמנם להתאגד בעקבות "קמפיין השנאה" הפלסטיני, אך הם בטוחים שהם לא אלה שייפגעו. "הראשונים ללכת הביתה יהיו העובדים הפלסטינים", אמרו ל-ynet. ברקע נשמעת ביקורת על הממשלה: "חוטפים פטישים - ושותקים"
לא עוברים בשתיקה: על רקע חלוקת החוברות המפרטות את המוצרים המוחרמים ברחבי הרשות הפלסטינית, החלו היום (ג') עשרות בעלי מפעלים להתאגד למאבק בחרם הפלסטיני על מוצרי ההתנחלויות, אותו הם מכנים "קמפיין השנאה". בשיחה עם ynet הם טענו כי מדובר במהלך פוליטי "שיתפוצץ לסלאם פיאד בפרצוף".
החרם הפלסטיני - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- קמפיין החרם צובר תאוצה: "לגדוע את ההתנחלויות"
- המתנחלים: החרם הוא טרור כלכלי. לעצור הקירבה
- קמפיין ענק ברשות: חרם מוצרים - ומאסר לסוחרים
אבי אלקיים, יו"ר ועד הסוחרים במישור אדומים, שנחשב לאזור התעשייה הגדול ביותר ביהודה ושומרון, אמנם זועם על הקמפיין - אך טוען כי היחידים שייפגעו בסופו של דבר הם הפלסטינים עצמם. "הרשות הפלסטינית משחקת במגרש הפוליטי ובסופו של יום היא תפגע רק באזרחיה. באזור התעשייה שלנו יש קרוב ל-2,000 עובדים פלסטינים שמפרנסים אלפי ילדים. אם בעלי המפעלים שלנו ירגישו פגיעה כלכלית, הראשונים ללכת הביתה יהיו אותם עובדים".
פלסטינית מעיינת בחוברת המוצרים המוחרמים (צילום: AFP)
"הם יבואו עם הזנב בין הרגליים"
באתר "ישראלי שלי" להפצת ציונות באינטרנט נרתמו למאבק בחרם הכלכלי ותרגמו את חוברת הקמפיין הפלסטיני. את רשימת החברות ומוצריהן החלו לשלוח לעשרות אלפי חברים באמצעות מיילים וקבוצות ברשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר.
"אנו לא ניתן להם להכניע אותנו", הסבירו אנשי הקמפיין, "בסופו של דבר, כשהסחורות שלהם יוחרמו הם ירגישו את הפגיעה הכלכלית בצורה קשה פי עשרות מונים ויבואו עם הזנב בין הרגליים כדי להשיב את המצב לקדמותו. אז יראה העולם מי הנאורים ומי אלה שמחרחרים מלחמה".
באזור התעשייה שער בנימין סיפרו כי בעלי מפעלים ניסו לעקוף את החרם. "היו כאלה שעשו מעשה שלא ייעשה. כדי לשרוד את הפגיעה הכלכלית הם פתחו משרדים קטנים בתוך בשטחי ישראל הרשמיים ושינו את ההטבעה על הסחורות כך שידמה כאילו המפעל לא נמצא בהתנחלות וכך הסחורה לא תוחרם. הקמפיין החדש חושף גם את התרגיל הזה".
חבר הכנסת אורי אריאל, שהתריע בחודשים האחרונים על המאבק המתגבר מצד הראשות הפלסטינית, טען כי ממשלת ישראל טומנת את ראשה בחול ולא עושה דבר מלבד מחאה רפויה. לדבריו, "מבחינתנו עוד לא נאמרה המחאה האחרונה ליצרת חרם נגדי ולפעולות כלכליות כואבות נוספות נגד הרשות וסחורותיה".
יש כבר נפגעים מהחרם הפלסטיני
למרות החזית הקשוחה שמפגינים בעלי המפעלים הגדולים, יש מי שנפגע כבר בצורה אנושה מהחרם שהתחיל באופן לא רשמי לפני חצי שנה. העסק של מ', בעל מפעל ותיק במישור אדומים, עומד בפני סכנת קריסה. "כבר מספר חודשים שהעסק שלי משותק", סיפר בקול שבור, "המכונות דוממות והעובדים הפלסטינים פוטרו כי פשוט אין לי כסף לשלם משכורות". הוא הסביר כי המציאות שעמה מתמודדים הוא ובעלי מפעלים נוספים ביהודה ושומרון היא בלתי אפשרית. "זה פוגע במשפחה שלי, אני לא מצליח לפרנס אותה, וכיום התחושה היא כאילו אבדתי במדבר והנשרים רק מחכים לאכול את ליטרת הבשר שלהם".
לדברי מ', לאורך השנים פלסטינים נהגו לזייף סחורות שלו, אחרים התחמקו מתשלום חובות על מוצרים בסכומים של עשרות אלפי שקלים, והרשויות סירבו לעזור. "המשטרה אמרה שאין לה מספיק כוח אדם, בבתי המשפט הוצאתי הון על עורכי דין כדי לגבות חובות, והיום אני פשוט מתחרט שלא פתחתי את המפעל במרכז. שם אפשר להתפרנס בכבוד, שם לא נותנים לך לאכול חצץ ומצפים שתגיד תודה".
פלסטינים שורפים מוצרי התנחלויות בכפר סלפית בשומרון (צילום: AP)
את הכאב של מ' לנוכח החרם הפלסטיני אפשר להרגיש בכל מילה. "כל שנות הפעילות שלי הייתי בקשרי מסחר וחברות טובים איתם. בשבועות האחרונים היו סוחרים בשטחי הרשות שהתחננו שאחשוב על פיתרון שימנע את החרם, הם הציעו לי לעבור למרכז ולאחרונה כבר הגעתי לשפל בו הצעתי לאחד מהסוחרים הגדולים לרכוש ממני את החברה".
אולם, הוא מפנה אצבע מאשימה לא רק כלפי הפלסטינים, אלא גם כלפי ממשלת ישראל ועיריית מעלה אדומים. "יש לי היום חוב ארנונה אדום על סך 10,000 שקלים שבו מאיימת העייריה לעקל את משכורתי והמעט
שנשאר מהעסק שלי, החיים שלי. שרים וחברי כנסת הגיעו עם הבטחות לעזור, אבל בפועל, כמו שהמדינה לא עושה דבר להחרים את הסחורות הפלסטיניות, כך היא לא עושה דבר כדי למנוע את קריסת המפעלים שנפגעו מהחרם".
מ' אומר כי ממשלת ישראל צריכה לעשות צעדים תקיפים כדי שהרשות תחזור בה. "אנחנו חוטפים פטישים על הראש ושותקים. גם דמוקרטיה צריכה להגן על עצמה", סיכם.
Read this article in English