הלילה דיון בסנקציות: מכבש לחץ אמריקני באו"ם
מועצת הביטחון תדון הלילה בטיוטת ההחלטה של המעצמות להטלת סנקציות על איראן. ההצעה תוצג לראשונה ל-10 החברות הלא קבועות במועצה, שנציגיהן מצויים תחת לחץ אמריקני כבד. האמריקנים מזהירים: ההסדר עם טורקיה וברזיל גרוע מזה שסוכם בנובמבר עם רוסיה
מועצת הביטחון תכונס הלילה (יום ג') כדי לדון בפעם הראשונה בטיוטת ההחלטה להטלת סנקציות על איראן, שעל גיבושה בהסכמת שש המעצמות הכריזה מוקדם יותר מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון. לקראת הדיון, הפעילו הדיפלומטים האמריקניים באו"ם מכבש לחצים על נציגי עשר החברות הלא קבועות במועצה, כדי שאלו יתמכו בהצעה.
זו תהיה ההזדמנות הראשונה של עשר החברות הלא קבועות להציץ בטיוטת ההחלטה, עליה סיכמו חמש החברות הקבועות בעלות זכות הווטו - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - יחד עם גרמניה, שאינה חברה במועצה. כדי להעביר את ההחלטה, נדרש רוב של תשע מבין 15 החברות.
בהזמנה לישיבה הלילה, שנמסרה לכל חברות המועצה, לא צוין במה יעסוק הדיון, ונכתב רק כי מדובר ב"התייעצויות לא פורמליות" - אולם גורמים באו"ם אישרו כי בישיבה אכן תוצג טיוטת ההחלטה על הסנקציות.
"נמשיך ללחוץ על איראן, עד שתעמוד בהתחייבויותיה"
הצעד המהיר והמפתיע הוא בעצם התגובה האמריקנית למהלך של שתיים מהחברות הלא קבועות במועצה - ברזיל וטורקיה - שפעלו השבוע מאחורי גבה של ארה"ב, ובניגוד לבקשה מפורשת של הנשיא ברק אובמה ומזכירת המדינה קלינטון, הגיעו להסדר מקביל עם איראן, על העשרת אורניום בטורקיה.
"ארה"ב תמשיך ללחוץ על איראן באמצעות סנקציות, עד שתעמוד בהתחייבויותיה בתחום הגרעין", הבהיר דובר הבית הלבן, בעקבות הודעתה של קלינטון בוועדת החוץ של הסנאט.
עד היום הצליחו המעצמות לשמור בסוד את הטיוטה שעבדו עליה, אבל היום, בעקבות הצגתה לעוד תשע מדינות, עשויים להיחשף לראשונה פרטי הסנקציות המוצעות.
מדובר במהלך מפתיע, לאחר שבימים האחרונים התמקדה תשומת הלב בהסדר שהושג לכאורה בין איראן לברזיל וטורקיה, שהאיראנים הבטיחו להעביר בתוך שבוע לעיון הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).
במערב התייחסו מלכתחילה בספקנות לעניין - למעט תגובה מעט יותר אוהדת של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי - וההחלטה בוושינגטון לפעול באופן מיידי בעניין הסנקציות התקבלה עוד אתמול. האמריקנים מזהירים כי ההצעה האיראנית הנוכחית טובה פחות מזו שהאיראנים דחו באוקטובר האחרון, שעניינה היה העשרת אורניום ברוסיה.