בשביל מה ילדים צריכים ביאליק?
"שיר טוב מכניס אותנו למצב רוח מתבונן, גורם לנו לצלול לרווח שבין המילים, צובט לנו בפנים צביטות מכאיבות ומדויקות". השבוע במדור: חנה גולדברג מציעה לכם להפגיש את הילדים עם שלושה ספרי שירה לילדים, וגם מסבירה בשביל מה
כשהתחלתי לכתוב שירים הייתי ילדה. בקושי ידעתי מזשיר (בלשונו של אבידן). ידעתי רק שאני חייבת להניח למסמרים שנעוצים לי בנשמה לטוס החוצה, להשתחרר. במעופם הפכו הכידונים הזעירים האלה למילים שנכתבו כמו-מעצמן על גבי דף תלוש ממחברת שקיפלתי בחופזה והחבאתי בקופסת נעלים תחת מיטתי. רק מאוחר יותר, בגיל ההתבגרות, גיליתי שקופסת הנעלים מלאה ב... שירים.
אחר כך לקחו אותי החיים למקומות מפתיעים: מוזיקאים הלחינו את מילות הדפים התלושים הישנים ההם, זמרים שרו אותן וחלק מהמסמרים שהיו נעוצים לי פעם בנשמה הפכו לפסקול שלנו כישראלים – לשירים שאנשים סביבי מפזמים לעצמם מבלי משים בקניונים, ברחובות, ברמזורים, תוך כדי הדחת כלים...
סיפור טוב הוא משקה שמרווה את הנפש. שיר טוב הוא מיץ מרוכז שרצוי לשתות בלגימות קטנות. הנה שלושה ספרי שירים טובים לילדיכם:
רוץ בן סוסי / ביאליק לילדים
כתב חיים נחמן ביאליק, איירה בתיה קולטון, הוצאת דביר. לגיל 3 ומעלה.
למה?
בגלל שכשביאליק מאניש פרח שכל היום מציץ מהחלון בחבריו שבחוץ, הלב נכמר ויוצא אל הפרח הגלמוד, והפה ממלמל, כן, ככה בדיוק זה גם אצלי. באמצעות מילים פשוטות, יומיומיות ומעטות מצליח ביאליק ללכוד תמונה ורגע, ולהפעיל את הרגש, קצת כמו שיר הייקו יפאני:
"מן החלון
פרח עציץ
כל היום
הגנה יציץ.
כל חבריו –
שם בגן,
הוא לבדו
עומד כאן".
אין כמו הספר היפה הזה כדי להפגיש את ילדיכם לראשונה עם ביאליק.
מה הסיפור?
קובץ מיטב שירי ביאליק שלוקטו בקפידה ובכישרון על-ידי שרי גוטמן (קן לציפור, עציץ פרחים, נד נד, יוסי בכינור ועוד...), מאוייר להפליא בידי בתיה קולטון. האיורים של קולטון נראים כאן כמו מדבקות צבעוניות של פעם, אך יש בהם גם ניחוח וינטג'י עכשווי, מפתיע ורענן, ולפעמים הם מטעינים את השיר במשמעות נוספת.
למה ביאליק?
כי אי אפשר לתאר את התרבות העברית בלי שירי ביאליק.
בוקר טוב
כתב ע.הלל, איירה מיכל אפרת, הוצאת הקיבוץ המאוחד. לגיל שנתיים ומעלה.
למה?
בגלל הקצב, ההומור, הטון הילדי האמין, האופטימיות ושמחת החיים:
"מה עושים העצים?
צומחים.
ומה הבתים?
עומדים.
והעננים מה עושים?
נוסעים, נוסעים!
והקוצים?
שרפות!
ומה הציפורים עושות?"
מה הסיפור?
מהדורה מחודשת של ספר שירי הילדים הראשון של ע.הלל, אשר בזמנו חולל המפכה בספרות העברית בגלל שהלל העז לכתוב לילדים בלשון דיבור.
למה ע.הלל?
בגלל העברית הגמישה והטבעית, בגלל השובבות, הרעננות והכישרון הפזמונאי. הלל היה הראשון שהתייחס לכתיבת שירים בלי כובד הראש וחרדת הקודש שאפיין את קודמיו, ולפעמים אפילו הרשה לעצמו לגלוש לנונסנס משוחרר ונינוח.
בגלל שאני עדיין קטן
כתב אורי ניב, אייר מישל קישקה, הוצאת הקיבוץ המאוחד. לגיל 4-5.
למה?
בניגוד למפגש עם שירים שנכתבו לפני עשרות שנים ודורשים מהקורא מאמץ להסתגל לשינויי הקצב והסגנון שחלו בשפה ולאופן בו אנו משתמשים בה, הספר הזה כתוב בשפה דיבורית, עכשווית, מה שעושה אותו לנגיש מאוד ומתאים מאין כמוהו למפגש ראשוני ידידותי ובלתי מאיים עם עולם השירים:
"בגלל שאני עדין קטן
תמיד שולחים אותי להביא
כשנופל משהו
מתחת לשולחן".
למה עוד? בגלל האיורים המעולים של מישל קישקה, שתורם פן מצחיק ומפתיע.
מה הסיפור?
שירים "יהודה-אטלסיים" הכתובים מנקודת מבטו של ילד ולוכדים סיטואציות יומיומיות, רגעים קטנים ורגשות מוכרים. רגישותו של הילד-המספר לפרטים קטנטנים הקשורים באביו נותנת ביטוי לקשר אינטימי קרוב בין האב לבן.
למה אורי ניב?
כי הוא הצליח להפוך את מציאות חייו הלא-פשוטה בתקופה מסוימת (בזמנו, גרוש ואב לבן) לספר שירים אמין ויפה.
- חנה גולדברג
היא סופרת, משוררת ופזמונאית. מספרי הילדים של חנה גולדברג: "דמעות ורודות", "קישתא", "חברים בכל מיני צבעים", "קוף משקפוף" ובקרוב "שוקימוקי". מקיימת מפגשים עם ילדים והורים בבתי ספר וגני ילדים. לכל הטורים של חנה גולדברג
.