המשבר רחוק מסיום; בורסות אירופה נפלו בכ-3%
השבוע הודיעה גרמניה על איסור פעולות שורט והובילה לחששות בקרב המשקיעים כי הגרוע מכל עוד לפנינו. מדד הפוטסי ירד ב-2.81%, הדאקס הגרמני איבד 2.72% והקאק הצרפתי השיל 2.92%
המסכים בבורסות בעולם נצבעו אתמול (ד') באדום; המסחר באירופה נחתם בירידות שערים, על רקע החלטת משרד האוצר בגרמניה להטיל איסור של "שורט עירום". ההודעה נמסרה שלשום לאחר תום המסחר והובילה לירידות גם בוול סטריט ובמרבית הבורסות באסיה.
מדד הפוטסי הבריטי ירד ב-2.81%, הדאקס הגרמני איבד 2.72%, הקאק הצרפתי השיל 2.92% מערכו, האייבקס הספרדי נפל ב-2.61%, הפוטסי האיטלקי נחתך ב-3.45%, מדד ה-PSI בפורטוגל איבד 2.13% מערכו. מנגד, מדד ה-ASE ביוון עלה ב-0.44%.
בממוצע ירדו 600 החברות הגדולות ביבשת אירופה ב-3% בקירוב, לפי מדד "דאו ג'ונס סטוקס 600".
איסור על שורטים בגרמניה
ממשלת גרמניה הודיעה שלשום על איסור מכירה בחסר (שורט) עירום בקרב 10 המוסדות הפיננסים הגדולים במדינה. בפעולת השורט שחקן כלשהו מהמר על נפילת ערך של נכס מסויים. בשורט עירום, הוא מהמר על ירידה בנכס שהוא בכלל לא מחזיק בו. במלים אחרות, השחקן רוכש ביטוח מפני התרסקות של נכס מסויים שהוא אינו מחזיק בו כלל.
מטרת המהלך היא להחזיר ביטחון לשווקים אבל לדברי אנליסט לסוכנות הידיעות בלומברג, "זה נראה כמו פאניקה - דבר שמוריד עוד את הביטחון של המשקיעים. הגרמנים עשו בדיוק ההפך ממה שהתכוונו בתחילת המהלך".
"האיסור על השורטים יוצר מצב שבו נראה כאילו הרשויות חוששות שישנם בעיות גדולות יותר שעדיין לא תפסו את קדמת הבמה אצל המשקיעים" אמר אנליסט אחר לבלומברג.
בנוסף לאיסור הגרמני האירו נסחר ברמה של 1.22 דולר לאירו - שפל של 4 שנים מול המטבע האמריקני. מתחילת השנה צנח המטבע האירופי בכ-15% מול מקבילו האמריקני.
משבר האג"ח במדינות בעלות חובות עצומים, שארה"ב מחזיקה באג"ח שלהן, עלולה לפגוע בארה"ב בתוך 3 שנים עקב אי עמידה בהחזר החובות שלהן", כך אמר אתמול פרופ' נוריאל רוביני מאוניברסיטת ניו יורק, מי שחזה את משבר האשראי, באירוע ב"לונדון סקול אוף אקונומיקס".
"לוקחי החוק לידיהם בשוק האג"ח כבר התעוררו ביוון, בספרד, בפורטוגל, באירלנד, באיסלנד, והם עשויים להתעורר בקרוב בבריטניה, ביפן, בארה"ב, אם נמשיך לפעול עם גירעונות פיסקליים גדולים מאוד", אמר רוביני. "רוב הסיכויים שהם יתעוררו בארה"ב בשלוש השנים הבאות ויאמרו, 'המצב הזה אינו בר קיימא'".