ירושלים: מסע לוויה חוזר לעצמות מ"ברזילי"
מאות חברי העדה החרדית ערכו בכיכר השבת בירושלים טקס הלוויה חוזר למתים שעצמותיהם פונו מ"ברזילי", וביקשו מהם סליחה. לקראת העצרת אישר המשרד לשירותי דת לנציגי העדה לקחת את העצמות לטקס בתיבות קבורה ומאוחר יותר הן יקברו בטקס צנוע. והאם הקבורה תתבצע בחלקה יהודית?
ארגון "אתרא קדישא" ואנשי העדה החרדית, מובילי המאבק נגד פינוי הקברים ממתחם בית החולים "ברזילי" באשקלון, מקיימים בצהריים (א') בירושלים טקס לווייה חוזר לעצמות שהוצאו מאתר בניית חדר המיון במקום. מאות חרדים משתתפים באירוע, הנערך בסמוך לכיכר השבת וכולל קריאת פרקי תהלים ותפילה לבקשת סליחה מהמתים שעצמותיהם הועתקו.
בטקס נוכחים מנהיג העדה החרדית, הרב יצחק טוביה וייס, לצד חבריו, רבני הבד"ץ, והאירוע - שכלל טקס קבלת עול מלכות שמיים - התנהל בשקט, כשהמנחה ביקש מהקהל להתפזר מייד כשיסתיים ולא להתקהל להתפרעויות. אף שיש ספק גדול בקשר ליהדותם של המתים - הקהל אמר עליהם קדיש. מאוחר יותר העצמות ייקברו בשנית בטקס צנוע וללא מלווים.
לקראת הטקס הודיעה העדה החרדית בפשקווילים ובמערכות כריזה כי תביא למקום את העצמות שפונו מבית החולים "ברזילי" ב-40 תיבות מיוחדות ובמשרד הדתות אישרו את הדברים. במהלך האירוע הגיעו התיבות ברכב למקום והכוהנים נקראו להתרחק מהאזור. בתום הנאומים והתפילות ליוו המשתתפים את הטרנזיט שנסע בנסיעה איטית עם העצמות.
בהפגנה נישאו שלטים כי "ב-2000 שנות גלות לא חוללו קברי יהודים כמו ב-62 שנות שלטון הציונים", כשעל פי הדוברים, "מה שקרה באשקלון מעמיד בסכנה 20,000 בתי קברות יהודים בעולם", והקהל הגיב בזעקת גוועלד.
יצויין כי למרות שנקט במחאה חריפה נגד פינוי הקברים, שותף ארגון "אתרא קדישא" של העדה החרדית בהבאת העצמות לקבורה חוזרת, כאשר נציג מטעמו מונה על ידי המשרד לשרותי דת לפקח על הוצאתן ממתחם "ברזילי" ולהמשיך את הטיפול בהן. מלשכת שר הדתות, יעקב מרגי, נמסר כי "המשרד משתף את אנשי אתרא קדישא לקבורה מכובדת של השלדים והעצמות בירושלים כצעד מאחד ומרגיע".
האירוע בכיכר השבת (צילום: גיל יוחנן)
לפני כשבועיים פסק הרב הראשי שלמה עמאר, לבקשת מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, כי יש להביא את כל העצמות לקבורה בירושלים ולהפקיד את המלאכה ביד ארגון חברה קדישא, ואולם לבסוף הוסמכו כאמור אנשי אתרא קדישא לקוברן. בשל העלויות הגבוהות של הקבורה בירושלים והיעדר מקום פנוי, התקיימו במהלך היום דיונים מרתוניים גם בעניין זה. החלופות שהועלו הן בתי העלמין בזכרון יעקב, בני ברק ובית חלקיה, שבהם נוהג הארגון לקבור בשנית עצמות כגון אלה. במשרד הדתות ונציג "אתרא קדישא" שמטפלים בנושא מסרבים למסור פרטים על מקום הקבורה במועדה "מפני כבוד המת" ומחשש להתקהלות עיתונאים ומפגינים.
בעוד שלצורך המאבק, "החמירו" בעדה החרדית וטענו כי מדובר ב"קברי אבות", לעניין הקבורה התקיים שוב דיון ב"אתרא קדישא", משרד הדתות ובעדה החרדית - האם היא תיעשה בחלקת יהודים או בחלקה של "ספק יהודים".
"קברי יהדות העולם בסכנה" (צילום: גיל יוחנן)
בתוך כך, הודיעה אחר הצהרים רשות העתיקות הודיעה כי במתחם הקברים באזור בית החולים ברזילי באשקלון נחשף מזבח רומי מפואר. לדברי רשות העתיקות, הדבר מתווסף לרשימת ההוכחות כי מדובר במתחם קברים פגאנים.
"למה הרבנות לא מטפלת בקבורה"?
גורם ברבנות הראשית, הבקי בנושא, אמר ל-ynet כי טבעי ומתבקש היה שהרבנות הוא זה שיטפל בסוגיית הקבורה. לדבריו, הוא "מתפלא מאוד" על כך שאף אחד מהגורמים המבצעים את העבודות בברזילי לא פנה לרבנות הראשית בנושא.
כבר לפני שנה וחצי דנה מועצת הרבנות הראשית בפינוי הקברים והסמיכה את האחד החברים בה, הרב יעקב רוז'ה, ואת רב העיר אשקלון, יוסף חיים בלוי, לטפל בנושא. שניהם סירבו לבקשת ynet להתייחס לנושא ורק אמרו כי אינם מצטערים בלשון המעטה על כך שטרם נדרשו לעסוק בפועל בעניין רגיש זה. עם זאת הסכימו שני הרבנים לקביעה העקרונית כי אף שהפינוי נעשה בניגוד לעמדת פוסקי ההלכה, יש לפעול להביא את העצמות שנמצאו במקום לקבורה חוזרת
כדי "למזער את הנזק".
רוז'ה, המשמש כרב הפוסק של חברה קדישא תל אביב ושל ארגון זק"א, התנדב למנות את ארבעת העקרונות ההלכתיים במקרים דומים של פינוי קברים: "ברגע שנגזרה גירה ומוכרחים או שיש היתר הלכתי, הדבר העיקרי שעליו יש להקפיד זה שכל חלקי הנפטר יצאו. העיקרון השני הוא שיש להעביר כל גופה בנפרד ואסור לעטוף שתיים או יותר יחד". "עוד יש להקפיד לקצר כמה שיותר את משך הזמן שבין ההוצאה מהקבר לקבורה החדשה, כי כל זמן שהיא לא שם זה ביטול מצוות עשה של 'קבור תקברנו'", הוסיף הרב רוז'ה, "וכן שתהיה חציצה קשיחה בין מת למת בקבר החדש".