שתף קטע נבחר
 

רפורמת התכנון: הגופים הציבוריים מזהירים מכאוס

הוועדה המשותפת לועדות הפנים והכלכלה דנה בהסתייגויות שהגישו עשרות נציגי גופים ציבוריים, לקראת הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית. הקבלנים הזהירו מפקקים בירוקרטיים, שמאי המקרקעין התריעו משחיקת זכויות הקניין והאגודה לזכויות האזרח טענה לחוסר התחשבות בצרכים קהילתיים

גורמים מקצועיים מזהירים מפני "כאוס תכנוני" וזאת אם תתקבל הצעת הממשלה לרפורמה בתכנון ובבנייה. כך עולה מדיון שהתקיים היום (ה') בכנסת, בהמשך לדיון על חוק הרפורמה בוועדה המשותפת של ועדות הפנים והכלכלה. הוועדה מכינה את החוק לקריאה שנייה ושלישית.

 

 

בגלל החשש הזה מסתמנת דרישה ציבורית כמעט גורפת לפיצול החוק. המטרה: להביא לאישור מהיר של הרפורמה בהליכי רישוי הבנייה, שיש עליהם הסכמה מצד אחד; ולדחות את אישור הרפורמה בתכנון, עד לאחר שיתקיים דיון יסודי שלא תחת לחץ של זמן, לנכוח ההתנגדויות וחילוקי הדעות בעניין, מצד שני.

 

דרישת הפיצול עלתה כבר בישיבה הראשונה על הרפורמה מפי ח"כ מאיר שטרית (קדימה). עם זאת יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), דחה אותה על הסף. היום נסוג אזולאי מעט מעמדתו הנחרצת. הוא אמנם אמר ש"כרגע אין פיצול", אבל מיד גם הבטיח לשקול את הדרישה.

 

הישיבה היום של הוועדה המשותפת התמקדה בהצגת תמצית העמדות של עשרות נציגי הגופים הציבוריים, לאחר שהגישו לוועדה בכתב את עצומותיהם המפורטות. עמדות משרדי הממשלה הוצגו בישיבה הקודמת. היו"ר ח"כ אזולאי הבטיח לכולם לאפשר להם להרחיב את הצגת טענותיהם במהלך הדיונים השבועיים בכל אחד מסעיפי החוק לקראת גיבושו של הנוסח הסופי. הוא חזר והבטיח לכולם כי "החוק לא יצא מהוועדה כמו שנכנס". 

 

צמצום זכויות הפרט, דיונים ללא פרוטוקולים

מובילי האזהרה המפורשת מ"כאוס תכנוני" היו מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, ומנכ"ל המכון לשמירת השטחים הפתוחים, יואב שגיא. גורדון התריע כי נוסח הצעת החוק לא מבטא את הרפורמה המוצהרת. הכאוס צפוי, לטענתו, מהיעדר תוכנית כוללנית מפורטת, לוחות זמנים קשוחים שלא יתקצרו, הליכים מסורבלים שיגרמו לפקקים בירוקרטיים, היצע נמוך שישפיע על מחירי הדיור וכן העדר רפורמה במיסוי. הוא גם התריע כי אין ייצוג לגופים המייצגים את האינטרסים הכלכליים במוסדות התכנון.

 

שגיא התריע כי אין בחוק המוצע מטרות מוגדרות. לדבריו, סיסמאות הרפורמה לא מבוססות, אין בחוק המוצע עדות שהכשלים והעיכובים הקיימים נבחנו. "המשך אי הסדר יוביל לכאוס ולהגברת החשש משחיתות", הזהיר, גם בגלל צמצום זכויות הפרט, קיום דיונים פנימיים ללא פרוטוקולים, והגברת השליטה של המערכת הממשלתית עד מתן סמכויות מופרזות לשר הפנים.

 

ארז כהן מלשכת שמאי המקרקעין התריע משחיקת זכויות הקניין שתוביל להלאמה בפועל של הקרקעות, בעיקר בגלל המיסוי הקשיח המוצע שלא לפי ערך הקרקע, או מההתייקרות היטלי ההשבחה כתוצאה מכללי החוק המוצע שתהיה מעבר להישג היד של רוב הציבור. כמו כן דרש כהן לצרף לתוכניות נספח כלכלי שיצמצם את אי הוודאות הצפויה בעניין זה.

 

אין יעדים חברתיים, אין הגדרות לשימור

עו"ד דבי גילד מהאגודה לזכויות האזרח התריעה על היעדרם של יעדים חברתיים בהצעת החוק, כמו תכנון להשגת דיור זול. כמו כן היא קבלה על אי שיתופם של יועצים חברתיים בגופי התכנון שיבטאו את הצרכים הקהילתיים בשיקולי התכנון. לדבריה, רשויות מקומיות חלשות לא יעמדו במשימת התכנון ללא חיזוק מגבוה.

 

בהקשר זה אמרה גם שרי סלע, נציגת פורום חברי המועצות המקומיות, כי קולם של נבחרי הציבור כיחידים לא נשמע, וכי מרכז השלטון המקומי מדבר רק בשם ראשי הרשויות, ואינו מייצג את נציגי האופוזיציה במועצות המקומיות. היא התריעה מכך שהקול של נבחרי הציבור לא יישמע בהליכים גם להבא: הם לא יורשו להעלות הצעות ולהגיש עררים כיחידים ומעמדם ושותפותם אפילו יורעו.

 

המועצה לשימור אתרי מורשת התריעה כי גם בחוק החדש אין הגדרה לשימור. לדבריה, הנושא אינו מופיע בפרק ייחודי, אלא במסגרת ה"שונות" וכולל משום מה גם "מעונות לחוסים".

 

המטה לתכנון אחראי התריע מפני "העמקת השפעתם של היזמים לעומת החלשת מעמדן של הרשויות". הארגון תבע לא רק להפריד את התכנון לדיון מיוחד, אלא להעביר אותו לוועדת חקירה ממלכתית, וזאת בשל הזנחתו עד כה.

 

מרכז השלטון המקומי היה הגורם הבכיר היחיד שהביע תמיכה גורפת ברפורמה, למעט הסתייגויות מהתנאים המעורפלים לפיזור ועדות, וכן המגמה של "שקיפות יתר" שלטענתו תיצור מבוכה ובלבול ולוחות זמנים לחוצים מדי.

 

עמותת אדם טבע ודין דרשה לדחות את כל הדיון עד לאחר שוועדת השרים הבודקת מחדש את הצעת החוק, תגיש נוסח חלופי. "הדיון עכשיו עושה מהחוק חוכא ואטלולא", אמר עו"ד אלי בן ארי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"החוק לא יצא מהוועדה כמו שנכנס"
צילום: תומי הרפז
מומלצים