שתף קטע נבחר

 

חרם המוצרים: רמאללה נפרדת מהסחוג התימני

פקחים פשטו על 200 בתי עסק, התעמתו עם הסוחרים, בדקו ביסודיות את המוצרים - אך תפסו רק כמה קופסאות סחוג וממרח תמרים. בינתיים הם רק מזהירים, בהמשך יגיבו בחומרה להפרת החרם. תושב העיר: "זה יימשך עד שישראל תתעצבן". כך נראית אכיפת החרם בפועל

כמה צנצנות של סחוג זהבי תימני של חברת סלטי שמיר וכמה קופסאות של ממרח תמרים תוצרת חברת תמר שאן - זו הייתה התפוקה של פקחי משרד הכלכלה הפלסטיני ברמאללה שפשטו ביום חמישי האחרון על סופרמקרטים בשכונת אום שראייט בעיר כדי לאכוף את החוק האסור לסחור במוצרי התנחלויות.

 

סיור בין מדפי המרכול ברמאללה. מחרימים מוצרים ישראלים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בעיר רמאללה לבדה ערכו עשרות פקחים כ-200 פשיטות. בשלב זה, לפני הטלת קנסות ועונשי מאסר, הם מסתפקים ברישום אזהרה לסוחרים, ומשאירים אצלם את החוברת המפרטת את 500 המוצרים המוחרמים, אשר פורסמה ב-ynet. הסחורה שנתפסת מוחרמת ומושמדת. בסוף השבוע קיבלה הפעילות עוד תמיכה מנשיא הרשות, אבו מאזן, שאף הדביק סמל מיוחד כאות להשתתפותו בחרם.

 

חרם המוצרים - כל הדיווחים ב-ynet:

 

על אחד המרכולים באום שראייט פשטו שבעה פקחים, ארבעה גברים ושלוש נשים. הפקח נזמי חסן הצליב את הסחורה על המדפים עם החוברת שבידו. "אני מכיר בעל פה את רוב המוצרים, אבל אם אני לא בטוח, אני פותח חוברת", סיפר. "בשלב הזה אנו מפקיעים ומשאירים לבעל החנות אזהרה. את הסחורה אנחנו משמידים. בשלב הזה של הקמפיין אנו מניחים שרוב בעלי החנויות לא מבחינים עדיין שהמוצרים שבחנות הם מוצרי התנחלויות". 


"אחלה" מותר? (צילום: עסאם רימאווי)

 

הפקחים מחרימים שתי צנצנות של סחוג זהבי תימני המיוצר בהתנחלות ברקן, ומנהל הסופר נשבע שמדובר בצנצנות האחרונות שנשארו לו. לא קשה להבין שהצנצנות - שעליהן מתנוססת תמונה של תימני דתי - נמצאות ברשימות המוצרים האסורים.

 

דילמת המרק 

נזמי וחבריו הפקחים עדיין לא ממש יודעים מה העונשים על הפרת החרם. תפקידם הוא לרשום, את השאר יעשו גורמי האכיפה ובית המשפט. אחת הפקחיות בוחנת היטב צנצנות של טרה, מתעכבת דקות ארוכות, אך לא מצליחה למצוא סימן מפליל. לפני היציאה מהסופר היא מזהה מרק עוף שעליו כתוב "אחלה". הפקחים חסרי אונים, על האריזה לא רשום היכן המרק מיוצר. הם מורידים את האריזות מהמדף ומתייעצים, אך בעל הסופר זוכה להנות מהספק - ועשרים השקיות חוזרות למדף.

 

ראאד חסיין, מנהל החנות, נשבע שהוא לא ידע שהסחוג שנמצא אצלו מיוצר בהתנחלות. "אנחנו מוכנים לשתף פעולה עם התהליך, אני חושב שזה יעזור להיאבק בהתנחלויות ובכיבוש", הוא אומר בפנים אדומות ומזיעות, למרות המיזוג ומזג האוויר הנעים ברמאללה. לדבריו, על מה שהופקע ממנו הוא יקבל החזר מהספק. בסוף הבדיקה, הפקחים משאירים אצלו את חוברת המוצרים המפורסמת, שמים מדבקה על הדלת ויוצאים לסופר אחר בשכונה.


 

חוברת המוצרים. "בסך הכל יש היענות מהסוחרים" (צילום: עסאם רימאווי)

 

מטרים ספורים לפני הסופר הבא, הפקחים נעצרים ליד חנות פירות וירקות בשם "הבוסתן". ערימת האבטיחים קוראת לפקחים, הרי האבטיחים של הבקעה הרגו את אבטיחי ג'נין והגדה. איברהים קאדי, ראש צוות הפקחים, מבקש מבעל החנות הוכחה למקור האבטיחים. בעל החנות, כבן 60, מפגין קשיחות אך לא מתווכח. בכלל, בכל הסיור בא לידי ביטוי גם הסדר והחוק החדשים ברשות, אף אחד לא מאיים ובוודאי לא משתמש באלימות. האדם ברחוב יודע שעם המנגנונים החדשים אין צחוק. הירקן מזיע, מוציא עשרות חשבוניות ותעודות משלוח מהמגירות, מהכיסים ומהארנק - ולבסוף מוצא חשבונית שאותה הוא מגיש לראש צוות הפקחים ובה ההוכחה שהסחורה נקנתה מספק מקומי ולא ממתנחלים.

 

"אתה מוזמן להגיע לשימוע" 

הפשיטה על הסופר השני בשכונה מסתיימת כמעט ללא שלל, עד שברגע האחרון עינה של הפקחית הקשוחה שבחבורה מזהה חפיסות תמרים של חברת תמר שאן, שהיא מגדירה כ"תוצרת ההתנחלות בקעת שאן, שבבקעת הירדן". למרות שמרבית התוצרת של אותה חברה גדלה בתוך הקו הירוק, הסחורה מורדת מייד מהמדפים. המוכר לא לוקח אחריות ומתקשר במהרה לבעלים שמבקש לדבר עם ראש הצוות קאדי.

 

ארשת פניו של קאדי מעידה שטון הדיבור מהעבר השני של הקו לא חביב במיוחד. "אם זה הסגנון שאתה מדבר בו, אתה מוזמן להגיע לשימוע. אנו פועלים מתוקף צו נשיאותי והחלטת ממשלה", אומר קאדי לבן שיחו, "לא, אנחנו לא יכולים להשאיר את הסחורה". קאדי לא מתרגש, הוא מספר שישנם סוחרים שמנסים להתווכח ולהתנגד, אבל "החוק חייב להיאכף".

 

הפקחית ראדה עמראן מרוצה מהעבודה. "בסך הכל יש היענות מצד הסוחרים

ומצד האוכלוסיה בכלל. האנשים מתקשרים למוקד שלנו וגם דרך האינטרנט ומודיעים איפה יש סחורה של ההתנחלויות. בסך הכל האנשים מבינים שזה לטובתם".

 

לקוח באחת החנויות מספר כי "הבעיה היא שאלו שצריכים לתת דוגמא, ואני מתכוון למנהיגים שלנו, מעדיפים סחורה ישראלית כי התפיסה היא שהיא יותר טובה". בתשובה לשאלה כמה זמן יחזיק המבצע הזה, הוא משיב: "אני לא יודע, נראה לי שזה יימשך עד שהישראלים יתעצבנו ויתחילו ללחוץ".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אם אני לא בטוח, אני פותח חוברת"
צילום: עסאם רימאווי
החוברת נשארת אצל הסוחרים
צילום: עסאם רימאווי
שריפת מוצרים ישראלים בגדה
צילום: AP
מתוך חוברת הקמפיין
אבו מאזן ומדבקת החרם
צילום: AP
מומלצים