ארה"ב: מדענים הצליחו לייצר תא חי מלאכותי
מדענים אמריקנים הודיעו כי הצליחו לייצר לראשונה תא חי סינתטי במעבדה. החוקרים מקווים כי פריצת הדרך הטכנולוגית תאפשר להם לעצב אורגניזמים כרצונם ולבצע שינויים מרחיקי לכת ברמת הגנום. כעת הם מקווים כי יוכלו להשתמש בתאים הסינתטיים לפיתוח תרופות למחלות שונות וליצור דלקים חדשים
מדענים בארה"ב דיווחו כי הצליחו לייצר תא חי באמצעות דנ"א
מעשה ידי אדם. פריצת הדרך הטכנולוגית שהושגה בסוף השבוע שעבר מתפרסמת היום במאמר
כתב העת Science ומעוררת התלהבות רבה בקהילה המדעית.
האחראי לגילוי הוא החוקר החלוצי קרייג ונטר שהיה מעורב בפרויקט מיפוי הגנום האנושי. לדבריו הגילוי מכשיר את הדרך לקראת המטרה האולטימטיבית: עיצוב אורגניזמים שפועלים באופן שונה מכפי שתוכננו על ידי הטבע ויכולים לשמש בקשת רחבה של תפקידים.
ביולוגיה סינתטית
האם בני אדם חולמים על עבדים משוכפלים?
אהרון האופטמן
כרומוזומים מלאכותיים כבר יש לנו, האם יהיו אורגניזמים שלמים? ומה יעשו איתם?
במשך שנים העבירו המדענים גנים בודדים ואפילו פיסות גדולות של דנ"א מיצור אחד ליצור שני, אולם ונטר הצליח להגיע רחוק יותר; כבר לפני מספר שנים שתלה קבוצת המחקר שלו גנום שלם (כלל הגנים של אורגניזם נתון) של חיידק בחיידק אחר ובחנה כיצד הוא "משתלט" על האורגניזם.
בהמשך יצרו החוקרים גנום מלאכותי של חיידק קטן, ובשישי האחרון הצליחו המדענים לשלב בין שתי הטכניקות כך שהדנ"א הסינתטי השתלט על תא חי של חיידק אחר הקרוי Mycoplasma.
"זוהי הפיכה של זן אחד לזן אחר באמצעות החלפת ה'תוכנה'", הסביר ונטר, ואכן הגנום המושתל שינה את פעילותו של התא המקורי, שהחל לייצר חלבונים המאפיינים את החיידק המושתל.
כעת מקווים המדענים כי הגילוי יוביל ליצירת דלקים חדשים, דרכים טובות יותר לניקוי מים מזוהמים ולפיתוח חיסונים יעילים מבעבר. "זה לקח זמן רב, אבל היה שווה לחכות" אמר ד"ר ג'ורג' צ'רץ' מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד. "הגילוי הוא אבן דרך עם פוטנציאל ליצירת יישומים מעשיים בתחומים רבים".
קרייג ונטר
צילום: Gettyimages Imagebank
לראשונה: תא סינתטי
צילום: AP