ארה"ב: יהיו השלכות להטבעת הספינה בד' קוריאה
דרום קוריאה פרסמה דו"ח המאשים את הצפון הקומוניסטי בשיגור טיל שהטביע את ספינת הקרב "צ'אונן". מחלקת המדינה בוושינגטון הבטיחה שארה"ב תתייצב לצד בעלת בריתה
הממשל האמריקני אמר הערב (יום ה') ש"בטוח יהיו השלכות" לטביעת ספינת קרב דרום קוריאנית לפני חודשיים. סיאול פרסמה מוקדם יותר דו"ח בנושא התקרית, שבו הפנתה אצבע מאשימה כלפי הצפון הקומוניסטי.
התקרית שטלטלה את חצי האי הקוריאני התרחשה ב-26 במרס. הספינה "צ'אונן" היתה במשימת סיור שגרתית ליד האי בייקניונג שבשליטת הדרום, כשלפתע נשמע פיצוץ עז. החור שנפער בחלקה האחורי של ספינה גרם לכיבוי המנוע ולהפסקת זרם החשמל. "צ'אונן" שקעה במהרה, ועימה 46 מלחים שנהרגו.
החוקרים הציגו את הטורפדו המפליל (צילום: רויטרס)
"אין ספק שהיתה כאן פרובוקציה של צפון קוריאה, ובטוח שיהיו לכך השלכות", אמר דובר מחלקת המדינה בוושינגטון, פי-ג'יי קראולי. עם זאת, הוא הדגיש
ש"אין לנו כל אינטרס לראות את חצי האי הקוריאני מתפוצץ". הצבא האמריקני מחזיק 28 אלף חיילים בשטחי דרום קוריאה מאז תום המלחמה ב-1953.
גם שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, התייחס לנושא במסיבת עיתונאים בוושינגטון. "חשוב לזכור שהיתה כאן תקיפה של ספינה דרום קוריאנית, והדרום קוריאנים צריכים להתוות את התנאים", אמר השר גייטס וסירב להתייחס לאפשרות של תקיפה בצפון קוריאה.
הדובר קראולי דחה שאלות לגבי אילו צעדים תנקוט ארה"ב בעקבות הטבעת הספינה, וציין שהכל נעשה בתיאום עם סיאול. "אנחנו בעלי ברית וידידים של דרום קוריאה", הדגיש קרואלי. "בכוונתנו לתמוך בכל החלטה שיקבלו. יש לנו שורת אופציות שאפשר לבחור ביניהן, ונשקול את האפשרויות הללו".
מלחמה בלתי פוסקת
דרום קוריאה פרסמה היום את דו"ח החקירה הרשמי שקבע באופן חד-משמעי כי צפון קוריאה אחראית לאסון. לפי הדו"ח, נמצאו חלקים מהטורפדו שהיכה בספינה והם תואמים לנשק של צפון קוריאה. "אין עוד הסבר מתקבל על הדעת", נכתב בדו"ח שפירסם צוות החקירה שכלל גם מומחים מארה"ב, בריטניה ושבדיה. מידע מודיעיני שנאסף יחד עם ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה, הצביע על כך שצוללות צפון קוריאניות פעלו באזור שבו טבעה הספינה.
נשיא דרום קוריאה, לי מיונג-בק, הבטיח לאחר פרסום הדו"ח כי סיאול תנקוט "צעדים תקיפים" נגד פיונגיאנג. צפון קוריאה, מצדה, מיהרה להכחיש את
הממצאים וטענה כי מדובר ב"פברוק". הממשל הקומוניסטי הודיע בתגובה שינקוט צעדים תקיפים - כולל מלחמה - אם שכנתה תטיל עליה סנקציות.
האזור שבו טבעה ה"צ'אונן" העלה רגשות עזים בדרום קוריאה, מאחר שבאותו המקום נערכו שלושה קרבות ימיים גדולים מאז 1999. מלחמת קוריאה הסתיימה ב-1953, אך הקרבות נחתמו בהסכם הפסקת אש ולא שלום. לכן מבחינה פורמלית שתי המדינות עדיין מצויות במלחמה. אם הטענות נכונות, הירי לעבר "צ'נואן" הוא התקיפה החמורה ביותר שידעו המדינות מאז 1953.