שתף קטע נבחר

 

הקפאה סמויה במאחזים? "חיינו הפכו לשבר כלי"

עד היום לא פונה אף לא אחד מ-24 המאחזים שהוגדרו לא חוקיים בדו"ח ששון, אבל לטענת המתנחלים, הקריטריונים שקבע הופכים את רוב ההתנחלויות ללא חוקיות וגררו מדיניות סמויה של הקפאת אישורי בנייה - תוך אפליה בולטת לעומת יישובים בתוך הקו הירוק

"החיים שלנו הפכו לשבר כלי". כך טוענים תושבי עשרות התנחלויות, יותר מחמש שנים לאחר פרסום דו"ח המאחזים הלא חוקיים של עו"ד טליה ששון. "מאז 'דו"ח ההשמדה', המציאות אותה הכרנו השתנתה לבלי הכר - מבעלי בתים הפכנו למפרי חוק".

 

תושבי המאחזים מסבירים כי במהלך התקופה המדוברת, המדינה שהביאה אותם לגור באותם שטחים שינתה את פניה והפסיקה לספק תשתיות בסיסיות כגון חיבור לחשמל, ביוב וטלפון - ובמקביל, החלה לטענתם "הקפאה סמויה", שהם רואים אף יותר בחומרה מהקפאת הבנייה הזמנית בהתנחלויות, שנכנסה לתוקף לפני כחצי שנה.

 

זעם במאחזים על "ההקפאה הסמויה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עו"ד ששון, בכירת הפרקליטות לשעבר, התבקשה להכין את הדו"ח עבור ראש הממשלה אריאל שרון, בעקבות החלטת הממשלה לאמץ את "מפת הדרכים", שבה התחייבה לפרק את כל המאחזים הלא חוקיים שהוקמו מאז מרס 2001. מסקנות הדו"ח הצביעו על קיומם של 24 מאחזים כאלה - שרובם המכריע שוכנים, באופן מלא או חלקי, על אדמות פרטיות של פלסטינים. עד היום, לא פונה באופן מלא אף לא אחד מהם.

 

עם זאת, הקריטריונים שנקבעו בדו"ח הגדירו באופן רחב את המושג "מאחז" כיישוב שנבנה ללא תוכנית בניין עיר מאושרת (תב"ע), החתומה על ידי ממונה מטעם הממשלה (בשטחים זהו אלוף הפיקוד או שר הביטחון). נקודה זו היא מושא הביקורת העיקרי בקרב המתנחלים כלפי הדו"ח, שכן למעשה, רוב ההתנחלויות - וכמוהן גם יישובים רבים בתחומי הקו הירוק - הופכים על פיו ללא חוקיים. אלא שהאכיפה, לדבריהם, היא סלקטיבית.

 

"יש עשרות יישובים בארץ שאין להם תב"ע חתומה", טוען גרשון מסיקה, ראש המועצה האזורית שומרון. "רק בהתנחלויות מחילה המדינה חוק אחר, משום שהיא פוחדת להתמודד עם ההשלכות הפוליטיות של הפיכת היישובים לחוקיים".

 

בשמאל טוענים מנגד, כי למרות פרסום הדו"ח - המאחזים רק העמיקו שורשים. "הם ממשיכים לבנות ומצפצפים על החוק", אמרו בעמותת "יש דין".

 

במאחזים עצמם, דואגים בעיקר לצרכים המיידיים. "אנחנו בונים הרחבות כדי לאפשר לילדים שלנו להתחנך בגני ילדים, כמו בכל מקום בארץ", טענה אמא לילד בהתנחלות ברוכין, "הילדים לומדים בתוך קראוונים מתפוררים ומוזנחים משום שהמדינה, שמצד אחד מעבירה לנו תקציבים לבניית מוסדות חינוך, אוסרת עלינו לבנות כאלה מנגד - משום שאנחנו 'לא חוקיים'. מישהו שם למעלה החליט לעצור את מפעל ההתיישבות בלי לקחת בחשבון מה הנזק שייגרם לנו, התושבים".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "ניתן להשקיע משאבים ביישובים מוכרים, בעלי סמל יישוב. על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, משרדי ממשלה מנועים מלהשקיע משאבים כלשהם במאחזים בלתי מורשים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאחז ברוכין
צילום: עדי ששתיאל
כותבת הדו"ח, עו"ד ששון
צילום: גיל יוחנן
"המדינה פוחדת". מסיקה
צילום: דודי ועקנין
מומלצים