הערכת הכבאים בעכו: מאמצי הכיבוי יימשכו יממה
מפקד שירותי הכיבוי בגליל המערבי אמר ל-ynet כי עדיין לא ידוע מה טמון בערימת הפסולת במפעל "חוד מתכות", שעלולה להתלקח מחדש. הכבאים, שנדרשו לתגבורת ממרכז הארץ, טוענים כי הדליקה חשפה את המחסור החמור בתקנים
פעולות הכיבוי נמשכות, תוך חשש מהתלקחות מחודשת. בשעות הערב המוקדמות (שבת) השיגו הכבאים שליטה חלקית על האש במפעל "חוד מתכות" שמדרום לעכו. עם זאת, בשירותי הכיבוי לא מיהרו להכריז על סיום האירוע. בינתיים, ראשי רשויות באזור שבים וקוראים לפנות את המפעל בהקדם, בשל סכנה לבריאות התושבים - כשבמקביל נאלצו כוחות הכיבוי לפעול גם בזירה נוספת, בשל דליקה שפרצה בעפולה.
מפקד שירותי הכיבוי בגליל המערבי, טפסר אמיר לוי, אמר ל-ynet כי עדיין לא ידוע מה טמון בתוך ערימת הפסולת שעלולה להתלקח מחדש בהמשך. הוא העריך כי שליטה סופית על האש תושג רק בשעות הלילה, וכי הכיבוי המוחלט ייארך עוד כ-24 שעות.
בשעות האחרונות ובמקביל להתרחשויות בעכו, פועלים כבאי עמק יזרעאל להשתלט על דליקה גדולה שפרצה ביער סמוך לגבעת המורה שבעפולה. הם הצליחו לבלום את התפשטות האש, שהגיעה כבר למרחק עשרות מטרים בלבד מבתי התושבים, אך טרם הצליחו להשיג שליטה מלאה עליה.
האש ב"חוד מתכות" פרצה הבוקר ב-11:00 לערך. העשן השחור והסמיך אפף את האזור במשך זמן רב ותושבים בשני קיבוצים סמוכים נקראו להישאר בבתיהם למשך כמה שעות. התימרות בלטו גם במרחק רב יחסית מהמפעל, ותועדו במקומות שונים בין היתר על-ידי גולשי ynet. כביש 4 העובר סמוך למפעל נסגר לסירוגין במהלך מאמצי הכיבוי.
במשרד להגנת הסביבה אמרו בצהריים, כי המפעל עמד בשנים האחרונות בכל התקנים שהציבו לו, וכי כעת יש לבדוק כיצד לנהוג בערימות הפסולת הגדולות המאוחסנות בו. במקביל, טענו בשירותי הכיבוי בגליל המערבי כי השריפה חשפה את המחסור בתקנים, ובשל כך הזדקקו הכבאים לעזרה מעמיתיהם במרכז הארץ. בסך הכל פעלו במקום כ-30 צוותים שהוזעקו ממקומות שונים.
טפסר לוי סיפר כי הבעיה המרכזית עם תחילת פעולות הכיבוי, הייתה לחץ המים הנמוך באזור. "פעולת כיבוי של שריפה כזו מחייבת כמות גדולה במיוחד של מים, כ-10,000 ליטר בדקה. זו כמות שהרשת באזור המפעל לא אמורה לספק, כי לא מדובר במפעל שנמצא בסכנת דליקוּת גדולה", אמר. למקום הוזעקו איפוא אנשי מקורות, שהעלו את לחץ המים ברשת כמעט פי שניים, ואפשרו את התקדמות פעולות הכיבוי בקצב הרצוי.
"עם תחילת השריפה 'מטען האש' במקום היה גבוה, והחלק הבעייתי ביותר היה תוצרי הלוואי של השריפה, חומרים רעילים שהתפשטו במהירות לכל האזור", תיאר טפסר לוי. "זו הסיבה שהורינו, יחד עם המשרד לאיכות הסביבה, על התכנסות בבתים ופיזור האנשים מהשוק הסמוך".
"הסיוע שקיבלנו מתחנות במרכז הארץ לא היה בשל גודל השריפה אלא במטרה להחזיר במהירות האפשרית את החיים באזור למסלולם", אמר לוי. "אי אפשר להחזיק אלפי אנשים כלואים בבתים, וציר מרכזי סגור לאורך זמן".
מנסים להיפטר מהמפעלים
למרות העמידה בנהלים ובדרישות, העריך מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ד"ר יוסי ענבר, כי "השריפה היא מסוג התקלות שלא ברור אם ניתן היה למנוע אותן, בוודאי אם מדובר בהתלקחות ספונטנית".
זו אולי הסיבה שהרשויות המקומיות במפרץ וצפונה לו מנהלות בשנים האחרונות מאבק מתמשך במפעלים המזהמים באזור, לאחר שורת תקלות שהולידו מפגעים סביבתיים חמורים. "האירוע היום, מבחינתנו, היה חמור מאוד", אמר ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי.
"כבר בימים הקרובים אזמן את כל הגורמים האחראים כדי לשמוע מהם האם אנו באמת מוגנים. היום, למרבה המזל, לא התרחש אסון ולא נגרם נזק כבד לתושבים ולסביבה, אבל אנחנו דורשים לדעת באופן חד-משמעי שאין במפעל הזה משהו שעלול לסכן אותנו בהמשך", הסביר ראש עיריית עכו.
דעה דומה חולק עם לנקרי ראש המועצה האזורית מטה אשר, יהודה שביט, שהיה אף נחרץ יותר מקודמו. "אני מקווה ששריפת הענק והסכנות המאיימות על התושבים יסייעו למאבק שלנו להפסיק את פעילות המפעל. ננקוט כל צעד לגיטימי כדי לקדם את זה".
ראש עיריית קריית אתא, יעקב פרץ, האשים כי הממשלה נוהגת בזלזול בתושבי האזור ומתעלמת מהסכנות הנשקפות מהמפעלים. "שוב אנו עדים לקירבה הלא-הגיונית של התעשייה באזור לריכוזי האוכלוסייה במפרץ, בקריות ובחיפה. אין לי ספק שבמרכז לא היו עוברים על הדבר לסדר היום. הגיע הזמן שהממשלה תאתר קרקע חילופית לשם כך".