שתף קטע נבחר
 

להם מותר? קרן מרקסטון לא פרעה חוב לבנקים

קרן ההשקעות לא פרעה במועד תשלום של 7 מיליון שקל שנותר לה מההלוואה שנטלה להקמת בית ההשקעות פריזמה. הסיבה: פסגות עיכבה והקטינה חלוקת דיבידנד לבעלי מניותיה, ובהם מרקסטון. הקרן בתגובה: נעמוד בכל ההתחייבויות שלנו

קרן מרקסטון לא פרעה תשלום בסכום של 7 מיליון שקל בשבוע שעבר להלוואה שנטלה לרכישת קופות הגמל וקרנות הנאמנות של פריזמה. התשלום אמור היה להיות משולם ב-17 במאי לקונסורציום של בנקים, שעליו נמנים דיסקונט, לאומי, מזרחי טפחות ואגוד.

 

התשלום הוא חלק מחוב שיתרתו עומדת על כ-30 מיליון שקל, ותמורתו משועבדים המניות שמחזיקה מרקסטון בבית ההשקעות פסגות (24%). החוב אמור להיות משולם מדיבידנדים שמקבלת מרקסטון מפסגות.

 

בדיונים פנימיים שניהלו הבנקים שבקונסורציום, טענו כמה מהם כי יש לממש את השעבוד וליטול את המניות. עם זאת, בסופו של דבר הוחלט להעניק למרקסטון ארכה לתשלום החוב. הארכה שנקבעה היא עשרה ימים, שלהם זכאית מרקסטון על פי תנאי הסכם ההלוואה המקורי; היא תסתיים ב-27 בחודש.

 

בבנקים התעורר כעס על אי־עמידתה של מרקסטון בפירעון החוב במועד, בעיקר לנוכח העובדה שמדובר בפחות מ-2 מיליון דולר - סכום זניח עבור קרן השקעות שגייסה 800 מיליון דולר.  

 

"החוב ייפרע בשבוע הבא"

ל"כלכליסט" נודע כי מרקסטון טענה כי הסיבה לאי-תשלום החוב במועד שנקבע היא עיכוב בתשלום הדיבידנד שפסגות אמורה היתה לחלק לבעלי מניותיה. הדיבידנד עוכב לאחר שפסגות דחתה את ההחלטה לגביו, ומשהוחלט בסופו של דבר על חלוקתו, מדובר היה בסכום נמוך יותר משתוכנן - ולכן, לטענת מרקסטון, מתעכב התשלום.  

 

"מרקסטון הבטיחה שבשבוע הבא, מיד לאחר שפסגות תחלק את הדיבידנד, היא תפרע את הסכום", אמר ל"כלכליסט" גורם בנקאי. ל"כלכליסט" נודע עוד כי קרן יורק, שמחזיקה בשליטה בפסגות, וקרן איפקס, העומדת לרכוש את פסגות, אישרו בפני הבנקים כי בית ההשקעות אמור לחלק בקרוב דיבידנד.  

 

מרקסטון מנוהלת על ידי רון לובש ואמיר קס. יו"ר הקרן הוא דני גילרמן, שמונה לתפקיד בתחילת דצמבר האחרון. גילרמן החליף בתפקיד את אליוט ברוידי, ממייסדי מרקסטון, שנאלץ לעזוב את הקרן לאחר שהודה במתן שוחד למנהלי קרנות פנסיה בארה"ב.

 

מרקסטון רכשה את קופות הגמל והקרנות שלה מהבנקים, והקימה עמן את פריזמה. בהמשך התפרקה פריזמה, קופות הגמל שלה הועברו לפסגות, והקרנות הועברו לאקסלנס. רוב ההלוואות נשארו במרקסטון ולא הועברו לאקסלנס, ומיעוטן עברו לפסגות ולאקסלנס. לכן למרקסטון יש התחייבויות לבנקים - חלק מהן משלמת מרקסטון באמצעות דיבידנדים מאקסלנס ופסגות, וממימוש של אחזקותיה.

 

יורק ואייפקס הסכימו לתווך

עוד נודע כי בכדי לרכך את עמדתם של חלק מהבנקים בקונסורציום ביקשו אנשי מרקסטון מנציגי יורק ואייפקס לגשר בין הצדדים. יורק חתמה בדצמבר 2009 על הסכם למכירת השליטה בפסגות לידי אייפקס, תמורת 3.1 מיליארד שקל. מאז מתעכבת העסקה, בעקבות חקירת רשות ניירות ערך בחשד למעשי תרמית שביצעו בכירים בפסגות. בין הנחקרים בפרשה גם מנכ"ל פסגות, רועי ורמוס, והיו"ר אריק שטיינברג.

 

ליורק ולאייפקס יש אינטרס לשמור בתקופה זו על פרופיל נמוך בכל הנוגע לפסגות, ולכן יש להם אינטרס לסייע למרקסטון להגיע להבנות מיידיות עם הבנקים.

 

ממרקסטון נמסר בתגובה: "מרקסטון עמדה, עומדת ותעמוד מאחורי כל התחייבויותיה לבנקים ובכלל. הנושא שמדובר בו כאן הוא טכני בלבד, בסדר גודל שולי של 7 מיליון שקל שאמורים לעלות מפסגות למטה, וישולמו עוד לפני תום הארכה שניתנה לתשלום". פסגות והבנקים סירבו להגיב לדברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: דלית שחם
מומלצים