השופט של שולה זקן: אני לא רואה טלוויזיה
בפתיחת שלב ההוכחות במשפטה בפרשת רשות המסים, נטען שראש לשכתו לשעבר של אולמרט פעלה "בסתירה חדה לכל קונספט של טוהר השירות הציבורי או אמון הציבור". הסניגור: יש אווירה ציבורית נגדה. השופט: גם לא שומע רדיו
שולה זקן שוב התייצבה בבית המשפט, והפעם על סדר היום:
פרשת רשות המסים . בבית משפט השלום בירושלים נפתח הבוקר (יום א') שלב ההוכחות במשפטה של שולה זקן, הנאשמת בין היתר במרמה והפרת אמונים ובסיוע לאחיה, יורם קארשי, לקדם את ענייניו ברשות. היא כבר כפרה באישומים.
"אנחנו נחשפים לאופן בו היא עושה שימוש פסול במשרתה הציבורית", אמרה בנאום הפתיחה התובעת, עו"ד מיכל רוזן, בהתייחס להתרחשויות בעת שזקן ניהלה את לשכתו של אהוד אולמרט כשהיה שר האוצר. "היא עושה זאת באופן בוטה שעומד לתפיסתנו בסתירה חדה לכל קונספט של טוהר השירות הציבורי או אמון הציבור". קארשי עומד בעצמו לדין בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, יחד עם נאשמים נוספים.
זקן, היום בדרך לדיון. "הבינו את מעמדה וכוחה" (צלום: נועם מושקוביץ)
רוזן תיארה את ראשית הפרשה, בשלהי 2005, אז הודיע איתן רוב שהוא פורש מתפקידו כראש הרשות. ג'קי מצא הביע את רוצונו בתפקיד בפני איש העסקים קובי בן גור, שהציע לו להיפגש עם קארשי.
לטענת הפרקליטות - זה נבע רק מעצם היותו אחיה של זקן, "דמות דומיננטית בלשכת אולמרט, ומה שחשוב לענייננו, גם שולה זקן גם קארשי וגם מצא מבינים היטב את מעמדה וכוחה".
מצא מונה לתפקיד, ובהמשך הפרשה - מינוי סמנכ"לים ברשות שנעשו "כדי לשרת אינטרסים של קארשי... תוך פעולה מתואמת של קארשי וזקן". בין היתר, לפי האישום, היא הבהירה למצא כי עד שלא "יסגור" את עניין המינויים לשביעות רצונו של אחיה, היא לא תאפשר לו להיפגש עם השר אולמרט, וגם יתר המינויים ברשות לא יקודמו.
אביה אלף, ראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, הגיעה במיוחד - מה שמעיד על המשקל הרב שמייחסים בפרקליטות לתיק.
השופט בבועה?
עו"ד מיכה פטמן, סניגורה של זקן, אמר בנאומו שהאזנות הסתר עליהן מתבססת התביעה מראות שהיא "לא היתה שותפה לדיבורים על תוכניות לבצע משהו לא כשר". הוא הדגיש שזקן לא היתה מעורבת באף מינוי למעט אחד - בצורה לא משמעותית, והוסיף כי אנשים שכבר הגיבו לכתב האישום, "מסרו שלא צריך ליחס יותר מדי חשיבות לרברבנות שלהם, ושבין רברבנות למעשים בפועל קיים מרחק גדול".
הסניגור טען עוד שלעד התביעה המרכזי, מצא, "יש יותר מגרסה אחת, ובית המשפט יתקשה לשכנע איזה גרסה היא הנכונה". לדבריו, "ישנה אוירה ציבורית שאבקש שלא תכנס לאולם, היא גם בתקשורת, 'זכינו' לראות תוכנית מכפישה כנגד הגברת זקן". השופט חיים לירן הגיב לכך ואמר: "אני לא רואה טלוויזיה ולא שומע רדיו".
עדות המקורבת למצא: התקשה מול לשכת אולמרט
במהשך העידה עידית זרחיה, דוברת רשות המסים, שהיתה קרובה למצא, ותיארה "אווירה משברית". היא סירה שהבינה ממצא "שיש עליו לחצים כאלה ואחרים במינוי הסמנכ"לים. היתה לי תחושה שיש קשר לקארשי, שהוא מעורב בצורה כזאת או אחרת".
לגבי מינוי שלזקן מיוחסת התערבות לגביו של יגאל סער, אמרה זרחיה ש"מצא לא העריך אותו כמי שמתאים לתפקיד, זה מאוד הטריד אותו והוא סירב בתוקף לעשות זאת. התחושה היתה שזה פוגע בעבודה השוטפת, פוגע ביכולת לקדם מהלכים".
איך לחצו עליו, שאלה התובעת. "התרשמתי שמכיוון ש(הוא) לא מקדם את המינויים, מתקשה בעבודה השוטפת מול לשכת השר", ענתה הדוברת, אך ציינה שמצא לא התלונן שאינו יכול לדבר עם אולמרט.
"כדי לקבוע מינוי, בדרך כלל מקובל שהמינוי לפחות שר האוצר מיודע בו.
לא חושבת שצריך הסכמה, אבל מיודע ושותף למינויים, והייתה תחושה שג'קי לא מצליח להשלים את המהלך", העידה המקורבת למצא. "מצד אחד זה הסעיר אותו והרגיז אותו, מצד שני היה נחוש לא לקדם את המינוי".
בחקירה הנגדית, עימת אותה עו"ד פטמן עם הודעתה במשטרה בשנת 2007, ווהטיח בה כי אז העידה שאינה זוכרת התרחשויות מיוחדות סביב מינויו של סער. "איך יכול להיות שאז אמרה דבר אחד והיום אחר?", הוא שאל, וזרחיה השיבה כי אמרה את מה שזכרה, והיום אומרת את מה שהיא זוכרת.
Read this article in English