לתת לדולפינים ולוויתנים "זכויות אדם"
מומחים לפילוסופיה ומשפטנים קוראים להעניק ללוויתנים ודולפינים זכויות אדם, שיאפשרו להם לחיות בשלום, וברווחה ללא חשש מציד. "הוכח שיש להם מודעות עצמית הדומה לאדם ויכולת לתקשר זה עם זה בדומה לקופי אדם"
קבוצת מומחים לפילוסופיה, חוק ואתיקה הודיעו החודש כי הם ממליצים להעניק לדולפינים וללוויתינים "זכויות אדם", כמו ביניהן הזכות לחיים חופשיים, מאחר שהצטברו עדויות רבות על האינטליגנציה הגבוהה של היונקים הימיים.
משתתפים בכינוס שנערך באוניברסיטת הלנסינקי אמרו כי ישנם מחקרים שנערכו הוכיחו כי ליונקים הימיים הגדולים ישנה מודעות עצמית דומה לאדם, יכולת לתקשר זה עם זה ולהתנהל בחברות מורכבות, דבר שדומה לאופי בו מתנהלים קופי אדם.
אך המדינות היחידות בעולם הצדות לוויתנים - יפן, נורבגיה ואיסלנד - מתנגדות לטיעונים הללו מאחר שהדבר עלול להוציא את הציד מחוץ לחוק, ואף למנוע החזקה של היונקים הימיים בשבי בפארקים. הן טוענות בתוקף כי לא קיימת עדות ממשית לכך שהדולפינים והלוויתנים חכמים יותר מכלבים או פרות לדוגמא.
לוויתן בלוגה בשבי (צילום: ויז'ואל / פוטוס)
האגודה לשימור דולפינים ולוויתנים הכריזה בתום שני ימי עיון: "אנו מצהירים כי כל היונקים הימיים, בדומה לבני האדם, זכאים לזכות לחיות, לחופש ולרווחה". תומס ווייט, מנהל המרכז לאתיקה ועסקים באוניברסיטת "לויולה מארימאונט" בקליפורניה, שהשתתף בשיחות, אמר ש"דולפינים יכולים לזהות את עצמם במראה, יכולת נדירה בקרב יונקים שרק בני האדם משיגים אותם בגיל 18 חודשים לערך".
לדבריו, ציד לוויתנים היא פעולה אתית בלתי קבילה מאחר שלחיות הימיות ישנה תחושה של זהות עצמית, שבעבר יוחסה רק לבני האדם המסוגלים לחוש אותה.
גם האל וואייטהד, פרופסור לביולוגיה מקנדה ומומחה ללויתנים של מים עמוקים, אמר כי ישנן עדויות גוברות כי בקרב הלוויתנים ישנה תרבות התנהגות הדומה לבני אדם. לדבריו, לוויתנים ממין ראשתן גדול ראש מצויידים בסונר שמסייע להם לאתר דגים והם בעלי עוצמה כה גדולה, שהם יכולים לגרום לחירשות קבועה לסביבתם הקרובה, אם ישתמשו בו בעוצמה המירבית.
עם זאת, הוא ציין, ש"הלוויתנים לא משתמשים בסונר כנשק, דבר שמראה כי בדומה לבני האדם, יש להם 'חוש מוסריות'. זה בדיוק כמו קבוצת ציידים החמושה בנשק. הדבר מבהיר במדויק באיזה אופן ניתן להשתמש בסונר".
ההכרזה על ההמלצה להעניק זכויות אדם ליונקים הימים, מתפרסמת כשבוע לפני כינוס הוועדה הבינלאומית להגנה על לוויתינים (IWC). בכינוס במרוקו יוחלט באם לבטל את האיסור מ-1986 על ציד מסחרי של לוויתנים או לאפשר למדינות העולם לצוד בעשור הקרוב כ-18 אלף לוויתנים, חלקם מינים בסכנת הכחדה.
"אנו רוצים ליצור מהלך בו הפרט יהיה במרכז נושא השימור, כך שלוויתני מינקי (גוץ) הניצודים בתדירות גבוה, יזכו להגנה דומה בדומה ללוויתנים אחרים המצויים בסכנת הכחדה", הסביר ניקולאס אנטרופ מהאגודה לשימור דולפינים ולוויתנים.
אך לא כולם תומכים בהצעה מעוררת המחלוקת. ביולוג שלא השתתף בכנס, ציין כי מרבית מהחוקרים טועים בכך שהם הגיעו למסקנה כי כי הלוויתנים והדולפינים הם חכמים יותר, מאחר שיש להם מוחות גדולים יותר.
"אין שום סיבה להפריד ביניהם ליונקים אחרים, כדוגמת כלבי ים, אריות או טיגריסים", אמר בתגובה פול מנג'ר, מאוניבריסטת יוהנסבורג. "הם פיתחו מוח גדול בעיקר כדי לשמור על טמפרטורת גוף חמה במים הקרים. לומר שהלוויתנים הם לא חכמים במיוחד אינו קשור לכך שמנסים להגן עליהם מציד. אנו מגינים על מכסות הדגים למרות שאף אחד לא טען כי הם חכמים".