ריבלין: חסינות למבקר בלוב, כמו למבקר בחומש
יו"ר הכנסת ביקש להשתתף בדיון ועדת הכנסת, בבקשת ח"כ בן ארי לשלול זכויות מהח"כים הערבים שנפגשו עם קדאפי: "המישור התועלתי הוא שהכנסת לא תמצה עמם את הדין". ההצבעה נדחתה לשבוע הבא
"ביקשתי להשתתף בדיון כדי להגן על הכנסת". כך הסביר הבוקר (יום ב') יו"ר הכנסת ראובן ריבלין את השתתפותו בישיבת ועדת הפנים, שדנה בבקשתו של ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) להסיר את חסינותם של הח"כים הערבים שביקרו באחרונה בלוב ונפגשו עם מנהיגה, מועמר קדאפי, ולשלול מהם זכויות שונות. ריבלין הביע את התנגדותו הנחרצת לשלילת הזכויות, והסביר כי "צמצום חופש הביטוי והצרת צעדי חברי כנסת הוא מדרון חלקלק ומסוכן, שסופו עריצות הרוב וביטול המיעוט".
עוד קבע ריבלין, כי ביטול החסינות יכול לשמש חרב פיפיות ולפגוע באותה מידה גם בצד השני של המפה הפוליטית: "היום זה המיעוט הערבי, ומחר זה מיעוט אחר, וכבר היו דברים מעולם. מחר בבוקר עלולים לדרוש להסיר את חסינותי - רק משום שביקרתי בחומש. זהו פתח מסוכן". הוא קבע כי "המישור התועלתי הוא שהכנסת לא תמצה את הדין גם עם אותם אלה אשר בעיני רבים מחברי הכנסת פוגעים בעצם הקיום של מדינת ישראל".
דיון הוועדה, היום (צילום: גיל יוחנן)
חיים אורון (מרצ) הביע תמיכה בדברי ריבלין, והדגיש אכי הם נאמרים אף שהדובר "לא התחנך בשומר הצעיר". לדבריו, "אתם לא מבינים לאיזה מדרון אתם נכנסים... מה שמוצע פה היום יהפוך לנורמה גם למי שלא חושב כמוכם בקרב היהודים - ואז תישבר המערכת, ולא יוכלו לקבל פה החלטות. וכשלא יכולו לקבל פה החלטות, זה סוף הציונות. אני מציע דווקא לאנשים כמוכם: דיר בלקום".
הדיון הסתיים ללא הצבעה, ונקבע כי בשבוע הבא יתקיים דיון נוסף שבו תידון התנהלותו של כל אחד מהח"כים באופן ספציפי. ההחלטה התקבלה על פי עצת המחלקה המשפטית של הכנסת, כדי שההחלטות ייעמדו במבחן בג"ץ במידת הצורך.
"מה מסוכן - נשיקה עם קדאפי או קיצור כסא לשגריר?"
במהלך הדיון, שאותו החרימו הח"כים הערבים, טען בן ארי כי הוא מייצג בבקשתו את רוב אזרחי ישראל. "אין מדובר פה בקרקס של בן ארי, כי אם בנפשה של מדינת ישראל", הסביר. "אני מקווה שנהיה די נחרצים כדי שנגיד שאנחנו מפסיקים את המהלך המסוכן הזה כאן ועכשיו". ריבלין טען בפניו כי "אם מישהו חושב שלנסוע ללוב זה דבר נורא, שיחוקק חוק שאסור לנסוע ללוב". על כך ענה בן ארי: "אנחנו מדברים על הליכה יד ביד עם אויבי ישראל החמורים ביותר. להערכתי אין מדובר בחופש הביטוי".
בדיון אמר ח"כ אילן גילאון (מרצ) כי כלל אינו מבין מדוע כונסה הישיבה. "ברור לגמרי שכאן מדובר בסוס כהניסטי", אמר. "מיכאל בן ארי לא רוצה לראות ערבים בכנסת? שיחוקק חוק בהתאם. איך אני יכול לשפוט מה מסוכן יותר? הנשיקה הפתטית עם קדאפי המגוחך הזה, או לקצר לשגריר הטורקי את הכסא בחדר? מה עשה יותר נזק? האיש עם השמלה בלוב? זה איננו נושא הדיון... החמור ביותר שכל עמדה משוגעת כזאת יכולה להגיע לכאן".
הח"כים הערבים בתמונה קבוצתית עם קדאפי (באדיבות אתר פאנט)
מנגד, יו"ר הוועדה, ח"כ יריב לוין (ליכוד), קשר בין הביקור בלוב להשתתפותה של הח"כית חנין זועבי במשט שיצא השבוע לרצועת עזה מטורקיה ומיוון,
כדי לספק לתושביה מצרכים שונים וחומרי בנייה. "סביר שבעלי דרכון דיפלומטי ישוטו אל החמאס?", תהה. "יש מדינה דמוקרטית שהיתה מסכימה לזה? אנחנו משלמים משכורת לח"כ זועבי שנוסעת להיפגש עם ארגון טרור. היא משמשת מוצב קדמי לארגוני הטרור בכנסת, וזה חייב להיפסק".
ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה) תקף את הדברים החריפים שאמר ח"כ בן ארי, ובין היתר אמר כי במונחים כגון "תקיעת סכין בגב האומה" הוא טיעון שהביא לאוויר העולם היטלר.
במהלך הישיבה עלה לדיון המסמך שהוכן במחלקה המשפטית בכנסת לקראת הדיון, והזהיר "להיזהר בשלילת זכויות הח"כים". היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון ביקש להתנצל בפני הח"כים על כך שהמסמך דלף ופורסם אתמול ב-ynet, ואמר כי הלשכה המשפטית תפיק מכך לקחים. כן טען שהמסמך אינו מוגדר "חוות דעת".