שתף קטע נבחר

דו"ח: חוף דור - המתאים ביותר להקמת מתקן הגז

תסקיר סביבתי שפרטיו נחשפים כאן לראשונה קובע: המיקום המתאים ביותר להקמת מתקן שיקלוט את הגז הטבעי מקידוחי הים "תמר" ו"דלית" נמצא בחוף דור, בשטחי המועצה האזורית חוף כרמל. במועצה, שמתנגדת למהלך, לא מוותרים: "זוהי מכה קשה אך לא נפסיק להיאבק"

לא לחדשות הללו ציפו תושבי חוף הכרמל, שנאבקים נגד הקמת מתקן לקליטת גז טבעי באזורם: תסקיר סביבתי שיוצג בעוד שבוע למועצה הארצית לתכנון ובנייה קובע, כי המיקום המתאים ביותר עבור המתקן, שיקלוט את הגז מקידוחי הים "תמר" ו"דלית", נמצאת בקרבת יישוביהם, על שטחים חקלאיים של קיבוץ מעיין צבי.

 

התסקיר, שפרטיו מתפרסמים כאן לראשונה, הועבר רק בימים האחרונים למשרדי הממשלה והגופים השונים. ההערכות הן כי הוא נהנה מתמיכת משרד התשתיות אם כי במשרד התשתיות וגם במשרד להגנת הסביבה ציינו כי טרם גובשה עמדתם הסופית בנושא.

 

המתקן המדובר צפוי כאמור לקלוט את הגז הטבעי שמגיע מהקידוחים "דלית" ו"תמר", הנמצאים מול חופי חיפה ועתלית. בישראל אמנם קיימות כבר שתי נקודות לקליטת גז טבעי, בדרום הארץ, אך כעת מבקשת המדינה להקים נקודת קליטה נוספת - עם עדיפות לאזור הצפון.

 

כעת, עם השלמת חלקו הראשון של התסקיר הסביבתי, אמורה המועצה הארצית להחליט האם לאמץ את המלצותיו ולהמשיך בקידום החלופה - לשם כתיבת הפרקים הבאים בתוכנית.

 

בשיחה עם ynet תקף יושב ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, כרמל סלע, את מסקנות התסקיר ואמר: "מדובר במסקנות קשות מאוד עבור חוף הכרמל והאזור כולו. המסקנות אמנם יקשו על המאבק שלנו, אך אין לנו שום כוונה לוותר בנושא הזה, ואנו נמשיך להיאבק".

 

 

משישה יוצא אחד - דור דרום מובילה

במסגרת התסקיר נבחנו השפעותיו של מתקן קליטת הגז על שישה אתרים שונים שעמדו על הפרק. החלופה הראשונה הייתה באזור חדרה, מצפון למכון טיהור השפכים; חלופה נוספת הייתה במחצבה של מושל עין איילה למרגלות הכרמל; חלופה שלישית היא בסמוך למחלף קיסריה; חלופה רביעית היא במתחם תחנת קליטת הגז באשדוד ושתי החלופות האחרונות הן באזור חוף דור.

 


מפגינים נגד המתקן. תושבי חוף הכרמל (צילום: תומר אלמקייס) 

 

בכל אתר נבחנו שורה של היבטים סביבתיים - רעש, הפרעה לנוף, שימושי קרקע שונים וגם את ערכי הטבע במקום והקרבה למקורות מים. התסקיר כלל גם בדיקות הנדסיות וטכניות שונות, ובחן גם היבטים של קרבה לאוכלוסיה משיקולי בטיחות.

 

אם בוחנים שיקולים "ירוקים" בלבד, הרי שהחלופה הטובה ביותר היא דווקא חלופת המחצבה במושל עין איילה. שם, מאחר שהשטח הטבעי כבר הופר על ידי הכרייה, צפויה הפגיעה האקולוגית והנופית הנמוכה ביותר.

 

חלופת "דור דרום" (שנבחרה לבסוף) קיבלה במבחן הזה ציונים בינוניים. מצד אחד מצא התסקיר כי לא צפויה פגיעה ברצועת החוף, בשטחים הטבעיים או בסביבה הימית. מצד שני, מהתסקיר עולה כי יש באזור שטחים ערכיים, בעיקר בשמורת נחל דליה, שכן עשויים להיפגע. עוד מצא התסקיר כי באופן כללי מדובר באזור בעל אופי חקלאי שאינו מתאים להצבת מתקני תשתית. התסקיר מצביע גם על חסרונות רבים בהיבט הנופי וקובע כי המתקן שיוקם באזור חוף דור צפוי להיראות הן מכביש החוף וכביש 70, והן מהיישובים זכרון יעקב ופראדיס. 

 

אבל כשבוחנים היבטים הנדסיים, מובילה חלופת "דור דרום" בצורה בולטת על האחרות, בעיקר משום שהיא קרובה לאזורי הקידוח ומאפשרת הולכה נוחה וזולה של הגז אל היבשה. בשקלול של כל הנתונים, הן הסביבתיים והן הטכניים והבטיחותיים, נמצא כי חלופה זו "מובילה" על האחרות, ומסקנות התסקיר מצביעות עליה כמתאימה ביותר.

 

ירד מהפרק? אסדה בלב ים

חלופה נוספת שהיתה בעבר על הפרק היתה הקמת מתקן קליטת הגז באסדה בים מול חופי חדרה - ולא על החוף. מבחינה טכנית הדבר אפשרי, אך החלופה הזו נתקלת בהתנגדות מצד משרד התשתיות, בעיקר משיקולי לוח זמנים ועלות. דו"ח של יועץ חיצוני לרשות הגז, שבדק את חלופת האסדה, קבע כי טיפול בלב ים יהיה כרוך בעיכוב של בין שנתיים לשלוש באספקת הגז לישראל מקידוחי "תמר", ובעלות למשק של כ-700 מיליון דולרים לשנה. 

 

בחלופה זו, למרות שלא נבדקה במסגרת התסקיר הנוכחי, תומכים ראשי הרשויות באזור חוף הכרמל וכן ארגוני הסביבה ובהם החברה להגנת הטבע.

 

בחברה להגנת הטבע אמרו: "חלופת האסדה בים נדחתה בשלב מוקדם מדי ולדעתנו היתה צריכה להיבדק יותר לעומק. שאר החלופות הן בעייתיות מבחינה סביבתית".

 

לאחרונה הגישו הרשויות באזור עתירה לבג"ץ בנושא, אולם הדיון בעתירתם מתעתד להתקיים רק כחודש לאחר הדיון במועצה הארצית. בשל כך, הודיעה כעת המועצה האזורית חוף כרמל כי להגיש עתירה נוספת ולדרוש כי הדיון בתסקיר הסביבתי יידחה עד לאחר הדיון בעניינם. 

 

ממשרד התשתיות הלאומיות נמסר כי: "ההחלטה בנושא נמצאת בידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה אשר תבחן את כל החלופות תוך עמידתן בסקרי הסיכונים ובתקני הבטיחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסדת קידוח הגז "תמר1". ארכיון
צילום: "אלבטרוס"
המאבק יימשך. הפגנה בחוף הכרמל
צילום: תומר אלמקייס
מומלצים