שתף קטע נבחר

ארה"ב: לא מצליחים לסתום את דליפת הנפט

הממשל האמריקני מתוסכל וחסר אונים נוכח דליפת הנפט במפרץ מקסיקו. חברת BP לא מצליחה כבר יותר מחודש לעצור את הזיהום אך אך לממשל אין את הידע לפעול בעצמו בשטח, והוא תלוי בה לחלוטין. ובכל זאת, שר הפנים האמריקני מאיים: אם הם לא יעשו מה שצריך - "נזיז אותם וניקח פיקוד"

חמישה שבועות חלפו מאז הפיצוץ והטביעה של אסדת הקידוח "דיפווטר הורייזן", וכל המאמצים לבלום את דליפת הנפט נכשלים בזה אחר זה. הבאר הפרוצה, כקילומטר וחצי מתחת למימי מפרץ מקסיקו, פולטת לים כ-5,000 חביות נפט בכל יום - וזוהי כנראה הערכת חסר; יש לא מעט הערכות לפיהן הכמות גדולה פי כמה.

 

חוסר הוודאות הזה באשר לכמות הנפט הוא יותר מפרט טכני; הוא מעיד על המצב המוזר שנוצר: תלות כמעט מוחלטת של הממשל במומחיות ובמידע שמספקת לו חברת הנפט BP - האחראית לקידוח ולמאמצים לבלימת הדליפה. למעשה, הגורם שאמור לפקח ולוודא שעושים את הכל כדי להתמודד עם האסון האקולוגי הזה תלוי לגמרי במי שגרם לזיהום.

 

הממשל תלוי לחלוטין בחברת הנפט

הסיבה לכך היא שחברת BP היא היחידה שמכירה את המפרט הטכני המדויק של ציוד הקידוח - סבך של צינורות שמונחים כעת על קרקעית הים - והיא גם מפעילה את הצוללות שמנסות לסתום את הדליפה בעומק הים. בחודש האחרון מנסה BP שיטות שונות ומשונות להתמודד עם הדליפה, בינתיים ללא הצלחה. הדבר הזה מרגיז מאוד את האמריקנים, ומפעיל לא מעט לחץ על נשיא ארה"ב, ברק אובמה.


הצתות מבוקרות של כתמי הנפט המפוזרים במימי המפרץ (צילום: רויטרס)

 

האדמירל ת'אד אלן, מפקד משמר החופים האמריקני שהופקד מטעם הממשל על מאמצי עצירת הזיהום, הודה בתחילת השבוע כי הממשל נאלץ לסמוך על BP כדי לסתום את הדליפה, והודה גם שבממשל מתוסכלים מאוד מכך שהחברה לא מצליחה לעשות זאת.

 

בראיונות בסוף השבוע הוא נשאל מדוע, אם כך, לא לוקח הממשל פיקוד על המבצע, ומנסה לסתום את הדליפה בעצמו?

 

"מה שהופך את האירוע הזה לחסר תקדים הוא הגישה למקום הדליפה, שנשלטת על ידי הטכנולוגיה ששימשה את מבצעי הקידוח, ונמצאת בבעלות המגזר הפרטי", אמר אלן. "להם יש את העיניים והאוזניים שם למטה. הם בהכרח חלק מהדרך למציאת הפתרון למצב", אמר.

  

שר הפנים: אם הם לא יפעלו - "ניקח פיקוד"

בשבוע שעבר עשתה BP ניסיון נוסף להקטין את הנזק על ידי חיבור צינור שאיבה לפתח הבאר התת-ימית, כדי להזרים חלק מהנפט למכלית. אך החברה הודתה שהשיטה הזו עבדה בהתחלה טוב יותר, ובימים האחרונים הצינור קולט הרבה פחות נפט מהבאר. היום (ג') תנסה החברה לסתום את הבאר הפרוצה ב"פקק" מבטון, אך כבר מראש הודתה ש"אין ודאות" שזה יעבוד משום שפעולה בעומק שכזה היא "חסרת תקדים".

 

בינתיים, כאמור, הנפט ממשיך לזרום מתחת למים, וכתם הנפט ממשיך לגדול וכבר הגיע לביצות ולחופי איים סמוך ללואיזיאנה ומיסיסיפי, ופגע בשמורות טבע, בחיות בר וביצורים ימיים רבים. על פי הערכות, כ-100 ק"מ של חופים הוצפו בנפט במידת חומרה כזו או אחרת. חלקם בזפת סמיכה ודביקה, שחונקת כל יצור חי, וחלקם במעטה דלק מבריק וקל, בעל ריח חריף, שפוגע בצמחייה.

 

כמו הכתם המתרחב - כך גדל גם התסכול בממשל, שמוצא את עצמו חסר אונים כמעט נוכח אסון אקולוגי ענק, ונזק כלכלי לא מבוטל לתעשיית הדיג המקומית. התסכול הזה הוביל את שר הפנים האמריקני קן סלאזר לאיים כי הממשל יקח פיקוד על העבודות אם BP לא תמצא בקרוב פתרון למצב.

 

סלאזר הודה שלממשל יש פחות ידע וניסיון בהתמודדות עם דליפות בעומקים כאלה, אך אמר: "אני כועס ומתוסכל שהם לא מצליחים לעצור את הדליפה והזיהום המתפשט. אנחנו כבר יותר מ-30 יום לתוך הניסיונות והם החמיצו שוב ושוב את תאריכי היעד שהוצבו לעצירת הדליפה", אמר. "אם נגלה שהם לא עושים את מה שהם צריכים לעשות, 'נדחוף אותם הצידה'", אמר השר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדליפה מתחת למים. רק BP יודעת מה לעשות
צילום: AP
כתם הנפט מעל המים. הולך ומתרחב מיום ליום
צילום: AP
מומלצים