האיש שפירק את דרא"פ מגרעין: עסקה? יש ספק
מי שעמד בראש תאגיד האנרגיה הגרעינית של דרא"פ מפקפק בדיווח שישראל הציעה למשטר האפרטהייד ראשי נפץ גרעיניים: "באווירה הפוליטית דאז היו יכולות להיות לזה השלכות חמורות". מוקדם יותר דחו בבית הנשיא את הפרסום, שפרס מוזכר בו כדמות המפתח מצד ישראל: "המסמכים מפוברקים"
וואלדו סטאמפף, ראש תאגיד האנרגיה הגרעינית של דרום אפריקה לשעבר, שהוביל את מלאכת פירוקה של ארצו מנשק גרעיני, הטיל בצהריים (יום ב') ספק בכך שדרום אפריקה וישראל שקלו ברצינות להוציא לפועל עסקה גרעינית ביניהן.
סטאמפף אמר את הדברים בעקבות המסמכים הדרום-אפריקניים הסודיים שפרסם הלילה העיתון הבריטי "גרדיאן", ושמעידים כביכול כי ישראל הציעה למכור למשטר האפרטהייד ראשי נפץ גרעיניים. אם יש ממש בדברים, שהובאו בכותרתו הראשית של העיתון, מדובר במסמכים רשמיים ראשונים המוכיחים כי לישראל יש נשק גרעיני.
לצפייה במסמכים הסודיים שמתפרסמים באתר ה"גרדיאן" לחצו כאן
"אפילו לשקילת האפשרות של העברה בינלאומית של רכיבים גרעיניים... באווירה הפוליטית של אחרי 'הפיצוץ השקט' שביצעה הודו ב-1974, היו יכולות להיות השלכות חמורות מאוד במישור הבינלאומי", אמר סטאמפף בעקבות הפרסום. בדבריו התכוון לניסוי הגרעיני הראשון שערכה הודו, ושהאיץ מנגד את תוכנית הגרעין של שכנתה פקיסטן.
המסמכים שפרסם ה"גרדיאן" מתעדים פגישה כביכול בין גורמים רשמיים בכירים משתי המדינות בשנת 1975, שבה שר ההגנה של דרום אפריקה, פ.וו. בותה, ביקש את ראשי הנפץ, ושר הביטחון דאז, שמעון פרס, השיב כשהוא מציע אותם "בשלוש מידות". השניים גם חתמו לפי התיעוד על הסכם רחב היקף בנוגע לקשרים הצבאיים בין שתי המדינות, הכולל סעיף שבו נכתב כי "עצם קיום ההסכם" יישמר בסוד.
בסופו של דבר שני הצדדים לא הוציאו לפועל עסקה גרעינית, כשאחת הסיבות לכך - לפי הדיווח - הייתה העלות. דרום אפריקה פיתחה בהמשך בעצמה נשק גרעיני.
בבית הנשיא הגיבו הבוקר בחריפות לדברים. "הפרסום בגרדיאן משולל כל יסוד",
אמרו שם, והביעו צער על כך שלא התבקשה תגובה. גורמים בכירים בירושלים הוסיפו כי "אין שום ספק כי המסמכים המציינים כאילו הוצעה מכירת טילים גרעיניים מפוברקים".
ספקולציות בנוגע לשיתוף הפעולה בין ישראל לדרום אפריקה הועלו כבר ב-1979, כשלוויין אמריקני זיהה הבזק מסתורי מעל לאוקיינוס ההודי. רשת הטלוויזיה CBS דיווחה כי היה זה ניסוי גרעיני שביצעו שתי המדינות, אולם לפי מסמך של סוכנות הביון המרכזית האמריקנית (CIA), שנכתב ב-1980 ונחשף ב-2004, ארה"ב לא הצליחה לקבוע בוודאות את טיבו של האירוע.
Read this article in English