דיפלומטים: הסכם הגרעין "לא ניתן ליישום"
איראן, ברזיל וטורקיה פועלות במרץ כדי לגייס תמיכה להסכם חילופי האורניום, אולם מומחים טוענים כי אינו ניתן ליישום מבחינה טכנית: איראן דורשת לקבל חזרה אורניום מועשר בתוך שנה, בעוד פעולת ההעשרה אורכת שנה וחצי עד שנתיים
שעות לאחר שטהרן הגישה לסוכנות הגרעין את הסכם חילופי האורניום, טענו הבוקר (יום ג') גורמים דיפלומטים באו"ם כי ההסכם "בלתי ניתן ליישום מבחינה טכנית". זאת, משום שמפרטי ההסכם עולה כי איראן דורשת לקבל חזרה אורניום מועשר בטווח זמן שאיננו מספיק לביצוע ההעשרה.
"זה בלתי אפשרי, משום שהאיראנים רוצים שהאורניום יועשר בתוך שנה, אך הדבר ייקח לפחות שנה וחצי",
מסר דיפלומט מערבי המעורה בנושא. לדבריו, מפרטי ההסכם עולה כי איראן תוכל לקחת חזרה את האורניום שיועשר בטורקיה אם לא יושב אליה במועד - דבר שיסכל את הצלחת ההסכם.
במסגרת ההסכם תעביר איראן כ-1,200 ק"ג של אורניום מועשר ברמה של 3.5% להעשרה נוספת ל-20% בטורקיה. לאחר מכן יוחזר האורניום כמוטות דלק עבור הפעלת כור המחקר בטהרן. עם זאת, מומחה גרעין אמריקני נוסף העריך כי פעולות ההעשרה עשויות לארוך אף שנתיים - הרבה מעבר לדרישותיה של טהרן.
אתמול מסרו נציגי איראן מכתב ובו פרטי הסכם חילופי האורניום לראש הסוכנות הבילאומית לאנרגיה אטומית, יוקיה אמאנו, ודנו עמו בנושא בנוכחות נציגים מטעם טורקיה וברזיל. סוכנות הגרעין טרם פרסמה את תגובתה לתוכן ההסכם.
עלי אסגר סולטניה, שגריר איראן בסוכנות הגרעין, הביע תקווה כי מדינות נוספות בעולם ילכו בדרכן של ברזיל וטורקיה, ויביעו את תמיכתן בהסכם. סולטנייה סירב להתייחס באופן ישיר
לשאלה האם ארצו תמשיך גם כעת בהעשרת אורניום, אך הבהיר כי מדובר בזכות ייחודית של איראן, ש"איננה קשורה" להסכם חילופי האורניום.
בטורקיה ובברזיל טוענים כי מדובר בהסכם שיכול לשים סוף למשבר הגרעין, אולם במערב לא שככו הדאגות מתוכנית הגרעין האיראנית - והמעצמות ממשיכות לקדם את החרפת הסנקציות נגד איראן במועצת הביטחון. אתמול התייחס רוברט גייטס, שר ההגנה האמריקני, לטיוטת ההחלטה לסנקציות, שהובאה לדיון במועצת הביטחון של האו"ם. "אם ההחלטה הזו תעבור בצורתה הנוכחית, היא תהיה חזקה עוד יותר מכפי שאני צפיתי", אמר גייטס בראיון ל"קול אמריקה".