סטודנטים פיתחו מכ"ם אופטי לעיוורים
מערכת מיוחדת שפיתחו סטודנטים באוניברסיטת בן גוריון תסייע לעיוורים. המכשיר המיוחד יזהה מכשולים על ידי סריקת תמונות עומק בדומה למערכת הראייה האנושית
בישראל חיים כ-26,000 אנשים עיוורים המסתייעים בעזרים שונים כגון מקל חישה או כלב נחיה כדי להימנע מהמכשולים הפזורים בדרכם. על מנת לסייע להם בחיי היומיום, פיתחו סטודנטים מאוניברסיטת בן גוריון מתווה של מכ"ם אופטי שיזהה עבורם מכשולים באמצעות סריקה של תמונת עומק.
הדבר יתבצע על ידי עיבוד של שתי תמונות המצולמות משתי זוויות שונות, בדומה למערכת הראייה של האדם. המערכת תורכב ממכשיר הנחייה דיגיטאלי מבוסס מחשב, שתי מצלמות ווידאו ומקור אור סורק.
המוח המתבונן
כיצד המוח קולט את מה שהעין רואה?
מגזין מכון ויצמן
כיצד אנחנו יודעים שאנו רואים? איך מתרגם המוח את קרני האור לחוויה של ראייה? חוקרי מכון ויצמן זיהו דפוס פעולה מסוים של פעילות חשמלית עצבית, האחראית לראייה המודעת
בשונה מעזרים אחרים לעיוורים, תאפשר המערכת לעיוור חופש תנועה מיטבי ותיתן מענה למכשולי גובה.
המכשיר יזהה מכשולים הנקרים בדרכו של המשתמש ויתריע עליהם מבעוד מועד באמצעות התראה קולית.
המערכת שפותחה על ידי הסטודנטים עינב טסה ואלעד קופרברג בהנחייתו של פרופ' שלומי ארנון, הוצגה אמש במסגרת כנס הפרויקטים השנתי של המחלקה להנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטת בן גוריון.
פרופ' ארנון מסביר כי למכשיר יתרונות בולטים שכן בניגוד למקל החישה הוא קל לשימוש ומעניק פיתרון לבעיית מכשולי הגובה. כמו כן, הוא עשוי לשפר את איכות חייהם של אלפי עיוורים שאינם נעזרים בכלבי נחייה עקב המחסור הגדול בהם; בישראל כמאתיים עיוורים בלבד נעזרים בכלבי נחייה שתהליך אילופם יקר וארוך.
מכ"ם אופטי
צילום: אלמוג יוסף