שתף קטע נבחר

מומחים: נוסעים למונדיאל? קחו טיפול נגד מלריה

מומחים למחלות זיהומיות מזהירים את המטיילים שבכוונתם לצאת מהערים הגדולות במהלך הטורניר, לקבל טיפול נגד מלריה. על האזורים שבהם כדאי להיזהר, הסימפטומים למחלה ומדוע מומלץ להצטייד בתרופות עוד בישראל

פחות משלושה שבועות לפני שריקת הפתיחה של משחקי אליפות העולם בכדורגל בדרום אפריקה, מבקשים מומחים למחלות זיהומיות להזכיר לנוסעים לקבל טיפול נגד מלריה, אם בכוונתם לשלב גם טיולים במדינה. 

 

"בתקופה האחרונה מגיעים אלינו עשרות אנשים, בהם גם הורים וילידם שמתכוונים לנסוע למונדיאל. רובם הגדול רוצה לנצל את ההזדמנות כדי לטייל באזור", מסביר פרופ' אלי שוורץ, מנהל מרפאת המטיילים בשיבא. "בחלקה הגדול של יבשת אפריקה אין בעיות בריאות מיוחדות. אזור המשחקים בערים הגדולות נקי ממלריה, אך מחוץ לערים ישנם אזורים שבהם יש מלריה". 

 

בין האזורים ניתן למנות את השמורה הלאומית הגדולה קרוגר (Kruger National Park) מצפון ליוהנסבורג, את חבל הארץ קואזולו נטאל ואת שמורת הטבע Mapungubwe. גם בשמורת מפלי ויקטוריה בזימבבואה, שנחשבת ליעד תיירות אטרקטיבי ביבשת, ישנם אזורים עם מלריה.

 

גורם התמותה המוביל באפריקה

מחלת המלריה היא מחלה טפילית המועברת על ידי עקיצת נקבת יתוש האנופלס ואחת מהמחלות הזיהומיות השכיחות ביותר בעולם. ההמלצה במרפאות

המטיילים היא להקפיד על מריחת חומר דוחה יתושים בעת השהות באזור נגוע במלריה, וכן ליטול כדורים נגד מלריה.

  

פרופ' ישראל פוטסמן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות ומרפאת המטיילים בבית החולים בני ציון בחיפה, מסביר: "הסימפטומים של מלריה אינם ייחודיים. בתחילה מופיעים כאבי ראש, עייפות, חולשה, אי נוחות בבטן וכאבי שרירים. בהמשך מופיע חום אשר בתחילה 'אינו מסודר', אך לאחר כמה ימים מתחיל להופיע בגלים סדירים כל יומיים מלווה צמרמורות עזות. בין ההתקפים מרגישים יחסית טוב. בכל מקרה של חשד למלריה רצוי להגיע לחדר מיון. למעשה, כל אדם ששהה בארץ טרופית עלול לפתח מלריה בשבועות או החודשים הראשונים לאחר חזרתו".  

 

פרופ' שוורץ מציין כי "בהעדר טיפול, מלריה עלולה להתפתח לכשל רב מערכתי של הכליות, הלב והריאות ולהסתיים במוות. מדי חודש בממוצע מגיע אלינו ישראלי שחוזר מאפריקה, לרוב מדובר באנשי עסקים, שמאושפזים בטיפול נמרץ בשל מלריה. באפריקה מדובר בגורם התמותה מספר אחד".  

 

התרופות לטיפול מונע במלריה הן מלרון, מפלוקווין ודוקסילין. התרופה מלרון נחשבת לבעלת שיעור היעילות הגבוה ביותר (98%) וניתן ליטול אותה רק בימים שבהם נמצאים באזור הנגוע, בניגוד לתרופות האחרות שצריך ליטול אותן כחודש מראש.  

 

לדברי פרופ' פוטסמן, "חשוב לדעת כי במדינות העולם השלישי קיים חשש כבד מזיופי תרופות. מחקרים שבוצעו במזרח הרחוק מצאו, למשל, כי 15% מהתרופות הן מזויפות. לכן עדיף להצטייד בתרופות הללו בארץ".  

 

המלצה נוספת במרפאות המטיילים לנוסעים לאפריקה היא להתחסן נגד הפטיטיס A (דלקת כבד נגיפית), שעלולה לעבור מאוכל או מים מזוהמים או מידיים של מלצרים או טבחים וכן לוודא שהנוסע מחסן לטטנוס.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לטפל מראש. אילוסטרציה
צילום: jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים