מט"ח: השקל והדולר - מי מוביל בריקוד הזה?
אי הוודאות האופפת את גוש האירו לגבי עתידו והסדר החדש שיבוא לאחר המשבר מביאה את הדולר, שוב וללא תכנון מראש, להוות כמטבע מפלט/מקלט עבור המשקיעים במט"ח. לכן, לא פלא שבימים האחרונים הבנקים הזרים מוכרים בחזרה את השקלים שקנו בתחילת השנה
האם הדולר ימשיך במגמתו הנוכחית מול השקל? זוהי כמובן שאלת השאלות. זמן לא מבוטל הצמד שקל-דולר סבל מהתקפות ספקולטיביות במטרה להחליש את הדולר ולחזק את השקל. כידוע, הדבר יצר מוטיבציה ברורה לבנק ישראל להילחם בתופעה בכל כוחו, על ידי רכישת דולרים בשוק הפתוח.
בימים האחרונים אנו עדים לשינוי מגמה בצמד, אשר חצה את קו ה-3.8 שקלים לדולר, והוא ונסחר אף ברמה של 3.87 שקלים לדולר. ללא ספק, הבנקים הזרים כבר סוגרים את פוזיציות השורט שפתחו על הדולר ביחס לשקל. זאת אנו רואים בפעילות המסחר בימים האחרונים, בה רוכשים הזרים דולרים בסכומים גבוהים מאוד ומוכרים בחזרה את השקלים שקנו בתחילת השנה.
האם המגמה ברת קיימא? עדיין מוקדם לקבוע, אך האיתותים הפונדמנטליים מספקים יסוד סביר להניח כי המגמה אכן ברת קיימא. אי הוודאות האופפת את גוש האירו לגבי עתידו והסדר החדש שיבוא לאחר המשבר מביאה את הדולר, שוב וללא תכנון מראש, להוות כמטבע מפלט/מקלט.
עדות לכך ניתן לגזור מיידית מרמת התשואה על אג"ח ארה"ב ל-10 שנים אשר ירדה משמעותית מרמה של 3.86% בתחילת החודש הנוכחי, לרמה של 3.12% היום. מצב זה הינו בבחינת "חדשות טובות" עבור המשק הישראלי. יתרה מכך, הדולר עשוי "לסדר" קצת את המשוואה לבנק ישראל ביחס לתחזיותיו עבור קצב הצמיחה הצפוי למשק הישראלי, להחזיר את המשק לשיווי המשקל הרצוי.
אין המשמעות בדברים כי אנו לפני פיחות משמעותי. יחד עם זאת, המשך אי היציבות אשר משדרת יבשת אירופה עשויה להמשיך ולתמוך בדולר ביחס לכל המטבעות. מאחר שעל פי תחזיותינו התברר כי למרות הכול גם השקל משתייך לקבוצת המטבעות, אזי סביר שהדולר יהיה חזק גם מול השקל. בימים הקרובים תיבחן רמת ההתנגדות של 3.9 שקלים לדולר. פריצתה כלפי מעלה תאותת על מובהקות גבוהה למגמת הפיחות הנוכחי. השער היציג לצמד נקבע היום (ג') ברמה של 3.87 שקלים לדולר, שער המשקף עלייה יומית חדה של 1.548% ביחס לשער היציג מאתמול.
אירו/דולר – בשעות המסחר המאוחרות של היום, נסחר הצמד ברמה של 1.22 דולרים לאירו. המתיחות בעולם הפיננסי שוברת שיאים מיום ליום, וניכר כי האירו סובל (וימשיך לסבול) מדפרסיה עמוקה. ברמת המסחר עדיין לא נראו איתותים לשבירת רמת התמיכה החשובה של 1.2 דולרים לאירו. יחד עם זאת, המשך הפניקה יסלול את הדרך לשם בקלות. אני סבור כי הרצועה של 1.2-1.25 דולרים לאירו, ברת קיימא.
אתמול (ב') פורסמה הקריאה של מכירת הבתים הקיימים בארה"ב. הקריאה הראתה עלייה לרמה של 5.77 מיליון יחידות דיור לעומת צפי השווקים לקריאה של 5.62 מיליון יחידות דיור. זהו נתון בעל משמעות מאקרו כלכלית חשובה מאוד. נתון זה מראה כי המשק האמריקני ממשיך להתאושש, ולמעשה מעצים את מגמת התחזקות הדולר בעולם.
עוזי לוי הוא מנהל חדר מצב ואנליסט בשקל אג'יו מקבוצת שקל