8 ספינות בדרך לעזה: "כמו הסיוע נגד הנאצים"
משתתפי המשט ל"פריצת המצור על עזה" יצאו מטורקיה, יוון ואירלנד, ומתכננים התכנסות בלב ים, ומסע משותף לרצועה. הפעילים על סיפוניהן חוששים מעימות עם חיל הים הישראלי, ומבהירים: "דאגתנו היא לזכויות האדם. אנחנו לא באים לתקוף"
המשט ל"פריצת המצור על עזה" צובר תאוצה - שמונה ספינות כבר עושות את דרכן בים התיכון לעבר הרצועה, ונוספות בדרך. לדברי מארגני המסע, על הספינות יש מאות פעילים מרחבי העולם. "אנחנו הסיוע לפלסטינים, כמו הסיוע של היוונים בזמן מלחמת העולם השנייה נגד הנאצים" אמר אתמול (ג') ל-ynet פעיל יווני שנמצא על אחת הספינות. הפעילים הביעו את חששם מפעולה צבאית של צה"ל שתמנע את הגעתם ליעד.
המשט לעזה - כותרות אחרונות ב-ynet:
מארגני המשט הם הארגון הטורקי IHH וארגוני שמאל אירופיים. הספינות נושאות מצרכים שונים וחומרי בנייה שהכנסתם לרצועה אסורה. לצדן יש גם אוניות נוסעים.
ואנגליס פיסיאס, פרופסור יווני שנמצא על אחת האוניות היווניות-שבדיות, סיפר בשיחה עם ynet כי "הים יפה ומצב הרוח טוב. יצאנו לדרך, מאות חברים, בגלל מה שמתרחש בעזה, ולמען זכויות האדם שם. אמנם אני יווני, אבל אני מודאג מפגיעה בזכויות אדם בכל מקום בעולם, כמו שאנחנו לא מקבלים את התנהגות הישראלית בעזה, לא נקבלה בכל מקום".
פיסיאס הסביר כי המשט הינו "פעולה נגד האלימות, ולעזרת התושבים שאין להם אמצעיים אלמנטרים בסיסיים. אנחנו מבקשים רק להגיש עזרה ולהביא מסר שלא ניתן לאף כוח צבאי להשאיר אותם בכלא".
פיסיאס מדגיש כי אין לו דבר נגד יהודים ויש לו אף חברים יהודים, אך את הטרור הפלסטיני הוא מסרב לגנות: "יש להגדיר מה זה טרור. האנשים האלה עושים מה שהמציאות גורמת להם לעשות". הוא השווה בין המשט לסיוע היווני לפליטים קורבנות הנאצים במלחמת העולם השנייה: "אז סייענו לפליטים, וגם עכשיו. יש לפלסטינים את אותם הרגשות, הם מותקפים, הם רוצים לקבל לאומיות והם נלחמים למען זה בלית ברירה. כל העולם צפה בפשעים הקשים של ישראל בעזה לפני כשנה וחצי, האנושות לא יכולה לקבל זאת".
"ציוד רפואי ולא נשק"
מתיאס גרדל, פרופסור שבדי להיסטוריה של הדתות שאמור גם הוא להצטרף למשט על ספינת נוסעים גדולה שתצא מטורקיה, סיפר על "מאות אנשים, מרחבי אירופה והעולם. אנחנו מרגישים טוב, ואני ממש שמח שאנו הולכים להפליג, שכן זו משימה חשובה. יש לנו תמיכה מישראל עצמה, והיום קיבלנו תמיכה מהפתח, שהצטרף לשורה ארוכה של ארגוני זכויות אדם".
מתיאס הסביר כי המטרה היא אינה לקחת צד בסכסוך: "ניפגש בים עם כל שאר הספינות - יהודים, נוצרים ומוסלמים - ונצא לכיוון עזה. דאגתנו היא לזכויות האדם בעזה, אנחנו לא באים לתקוף, אלא להיפך".
מתיאס הביע את חששו מכך שישראל תמנע, בעזרת כוח צבאי, מהאוניות להגיע ליעדן: "אנחנו קצת מוטרדים מהתגובה של ישראל. אני מקווה שמדינתכם תתעשת ותתייחס אלינו כאל פעילי זכויות אדם. אנחנו לא חמושים, ואנחנו למען שלום, יש לנו ציוד רפואי ולא נשק".
את פיסיאס העניין מעט משעשע: "אנחנו ללא נשק, הם חמושים, הם באים עם חיל הים והקומנדו, זה יהיה קומדיה - כל הכוחות הללו נגדנו. אנו קוראים לממשלה לעצור את הלוחמים, לפתוח את הדלת ולתת לנו לפגוש את אחינו הפלסטינים".
דרור פיילר, ישראלי לשעבר המתגורר זה עשרות שנים בשבדיה ונמצא גם הוא בלב ים על גבי אוניה יוונית, סיפר כי "הים נעים, הרוח מרעננת ואנחנו נהנים בים היווני. אנחנו מקווים להגיע בסביבות שישי-שבת, ואני מציע שישלחו הביתה את החיילים הישראלים במקום להתעסק איתנו. יש להם חברות ומשפחה".
פיילר סיפר כי כל הספינות יצאו לדרכן למעט אחת, והן ייפגשו בלב ים ויעשו יחד את דרכן. "ארבע ספינות יצאו מיוון, גם מטורקיה יצאו שלוש, ועוד אחת גדולה צפויה לצאת מחר. לצד אלה יצאה מאירלנד לפני כמה ימים ספינה נוספת, ואנו מקווים שתצטרף בזמן".
Read this article in English