שתף קטע נבחר

הוועידה לפירוז הגרעין: ישראל תוגדר כסרבנית?

נשיא הכינוס הבינלאומי לאי-הפצת נשק גרעיני ניסח טיוטת הצהרת סיכום, שבה אין התייחסות לאיראן בעוד ישראל מוזכרת כמדינה סוררת. המו"מ על הנוסח הסופי בעיצומו ומדינות ערב מתעקשות לקבוע מועד מוגדר לפירוז המזרח התיכון

איראן כנראה תחמוק מגינוי בוועידת פירוז הגרעין, ואילו ישראל צפויה לקבל הערה בשל סירובה לשתף פעולה. טיוטת הצהרה שניסח נשיא הכינוס הבינלאומי ואשר פורסמה היום (ד') קוראת לישראל לאפשר לפקחי האו"ם לבקר במתקני גרעין.

 

ועידת הגרעין - כל העדכונים ב-ynet

סבא"א: איך לשכנע את ישראל?

ארה"ב, רוסיה וסין: בעד מזה"ת נקי מגרעין

קלינטון: נפעל לנקות את המזה"ת מאטום

אחמדינג'אד: הגרעין הישראלי מאיים על האזור

 

נציגיהן של 150 מדינות השותפות לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני (NPT) מתכנסים במטה האו"ם בניו יורק זה שלושה שבועות בניסיון לעדכן ולתקן את האמנה שנחתמה בשנת 1968. הוועידה תינעל ביום שישי והמשתתפים מנסים לגבש הצהרה משותפת.

 

נשיא הכינוס, ליברן קבקטולן מהפיליפינים, ניסח מסמך בן 29 עמודים שישמש כטיוטה להצהרת הסיכום המשותפת. המסמך שהגיע לידי סוכנות הידיעות

רויטרס כלל לא מתייחס לאיראן או לתוכנית הגרעין שלה, אך מציין שלוש מדינות סוררות שמסרבות לשתף פעולה בנושא הגרעין - ישראל, פקיסטן והודו - וכן את צפון קוריאה, שפרשה מהאמנה ב-2003.

 

הטיוטה פונה באופן מפורש לישראל, לפקיסטן ולהודו וקוראת להן לחתום על האמנה המעודכנת ולאפשר לפקחי האו"ם לבחון את אתרי הגרעין שבשטחיהן. טיוטת ההצהרה גם קוראת למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לכנס ועידה מיוחדת לפירוז הגרעין במזרח התיכון במטרה לנקות את האזור מפצצות אטום עד 2012.

 

הנוסח שגיבש קבקטולן צפוי לשמש כבסיס להצהרה המשותפת, אחרי שמשתתפי הוועידה ילבנו את המחלוקות ביניהן. נציגי המדינות המערביות סיפרו שהמכשול העיקרי הוא עמיתיהם ממדינות ערב, המתעקשים לנקוט צעדים מוחשיים לפירוז המזרח התיכון מנשק יום הדין - תוכנית שנועדה לנגח את ישראל.

 

עם זאת, דיפלומטים המעורים במשא ומתן הדגישו שכל הצהרה לגבי פירוז המזרח התיכון תבוא רק לאחר הסכם פשרה בין המדינות הערביות לחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון: ארצות הברית, רוסיה, צרפת, בריטניה וסין.

 

"אם לא נשיג פשרה לגבי המזרח התיכון, לא תהיה הצהרה משותפת, והוועידה תסתיים בכישלון נוסף", אמר גורם דיפלומטי מערבי ורמז על כישלון ועידת ה-NPT האחרונה ב-2005. "הערבים צריכים להחליט אם הם רוצים לגבש יוזמה שישראל יכולה לקחת בה חלק, או שהם רק רוצים להתכתש עם ישראל".

 

כל החלטה של חברות ה-NPT דורשת קונצנזוס, וגורמים דיפלומטים מסרו שאיראן איימה להטיל וטו אם תוזכר בהצהרה. אולם הרפובליקה האיסלאמית זכתה

לאזכור מרומז ביותר בסעיף הגורס ש"חברות האמנה מודאגות ממקרים של אי-ציות לאמנה על ידי מדינות החתומות עליה".

 

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) קבעה כבר ב-2006 שאיראן אינה ממלאת את התחייבויותיה במסגרת ה-NPT. נציגי המדינות המערביות בכינוס אמרו שהצהרת סבא"א למעשה מגדירה את איראן כמדינה שאינה מצייתת. משטר האייתוללות מצדו מתעקש שתוכנית הגרעין שלו היא למטרות שלום בלבד.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
הפקחים יבקרו? דימונה
צילום רויטרס
איראן תצא בזול. הכור בבושהר
צילום: AFP
מומלצים