שתף קטע נבחר

 

האם הגיע סוף "קומבינת הפינות" של הרייטינג?

מנכ"ל הרשות השנייה ויו"ר ועדת המדרוג, מנשה סמירה, פנה במכתב חריף לזכייניות השידור המקצרות את זמן מדידת התוכניות על מנת להעלות את נתוני הצפייה: "אמינות הרייטינג נפגעה, יש צורך להפסיק את השימוש בפינות במהדורת חדשות"

מנכ"ל הרשות השנייה, מנשה סמירה, המכהן גם כיו"ר ועדת המדרוג פנה לאחרונה אל מנכ"ל הוועדה יפעת בן-חי ואל חבריה, בהם אנשי זכייניות הערוצים הנמדדים, בדרישה להפסיק עם "קומבינת הפינות" הגורמת לדיווחי נתוני צפיה שונים ממה שהיו צריכים להיות בפועל. על פי בדיקת ynet, "עיגול הפינות" במדידה גבר לאחרונה, והפך לנחלת כלל הזכייניות.


גלעד ב"אחד נגד 100". אז כמה באמת צפו בתוכנית? (צילום: יוני המנחם)

 

במכתבו של מנכ"ל הרשות השנייה, שהגיע לידי ynet, כתב סמירה כי "אמינותם של דו"ח התוכניות ושל נתוני המדרוג בכלל נפגעת ויש בכך משום הטעיה של הציבור. כאמור, העובדה שעניין זה זלג גם למהדורות החדשות, חמורה ובלתי ראויה".

 

עוד נכתב כי "יש צורך להפסיק לאלתר את השימוש בפינות במהדורת חדשות וכן לעלות לדיון באופן מיידי את ההגדרה הקיימת ואופן ישומה ביתר התוכניות. יש למעט מלאפשר משחק בנתונים, שמשבש את טבלאות הרייטינג, גם אם אחרים עושים זאת".

 

מעגלים את הפינה

שיטת הפינה המדוברת מאפשרת לזכיין אפשרות לבקש מהוועדה שלא למדוד חלקים מתוכניות ולהגדירם כ"נספח לתוכנית". לפי כללי הוועדה, הפינה מוגדרת כ"קטע תוכניתי קצר, המשודר בין התוכניות ו/או בין מקבצי הפרסומות והקדימונים. הפינה יכולה להיות קשורה לתוכנית מסוימת ואורכה לא יעלה על 19 דקות ו-59 שניות".


"בפרק הבא בהישרדות" היא פינה שלא נמדדת (צילום: גיא קרן)

 

כך, למשל, יכולה "כלבוטק" לבקש שפינת המעקב המשודרת בסוף כל תוכנית לא תימדד עבור חישוב הרייטינג. יתרון הפינה הוא השארת ליבת התוכנית בה צופים אנשים רבים, והגדלת נתח הצפייה. בנוסף, ניתן לצרף לפינה מקבץ פרסומות שאורכו עד שש דקות, וכך נוצר מצב בו 26 דקות משודרות, גם מתוכנית בת שעה, יכולות להישאר מחוץ למדידה. יצויין כי המדידה נמשכת לכל אורך הזמן, אך הדיווח המועבר והפרסומים יתייחסו רק לזמן המדווח.

 

השימוש בשיטת "הפינה והברייק" הפך נפוץ מאוד בשנה האחרונה. אתמול (ג'), פורסם נתון רייטינג של "אחד נגד 100" לפיו צפו בתוכנית 24.4 אחוזים בקרב האוכולוסיה היהודית. מהדיווחים הושמט כי המדידה עליה התבסס הנתון החלה רק ב-21:28, למרות שהתוכנית החלה ב-21:02.

 

יש לציין כי "רשת" לא לבד. ערוץ 10 היה פורץ דרך כשביקש להפוך את "בפרק הבא של הישרדות" לפינה בתוכנית. אחריה עשתה זאת "קשת" עם "מועדון לילה" וגם בערוץ 1 משתמשים ב"טריק" מדי פעם.

 

לאחרונה גם חברת החדשות של ערוץ 2 החלה להשתמש בפינה. ב-20.5 החלה מדידת מהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 2 ב-20:18, למרות שהמהדורה מתחילה בכל יום ב-20:00 בדיוק.

גם "שש עם עודד בן עמי" יכולה לשנות את שמה ל"שש ועשרים עם עודד בן עמי" לאחר ששידורה ב-23.5 החל ב-18:19.

 

גורם בוועדת המדרוג מסר ל-ynet: "אלה הם חוקי המשחק וכולם עושים זאת, אך יחד עם זאת יש הליך של בדיקה מחודש".

 

מהנהלת הרשות השנייה נמסר: "נושא הפינות בתוכניות אינו מקובל ויש לפעול לתיקונו. הנושא נמצא על סדר היום של הועדה הישראלית למדרוג".

 

את תגובת מנכ"ל הוועדה יפעת בן חי לא ניתן היה להשיג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמירה. מכתב חמור
באדיבות הרשות השנייה
לאתר ההטבות
מומלצים