שתף קטע נבחר

 

יו"ר הסנאט בירדן הפתיע: "מדינת שתי הגדות"

בעמאן רגישים לטענות הימין בישראל שארצם היא המדינה הפלסטינית, ושעל ההסדר להיות בינם לבין הפלסטינים. אבל דווקא יו"ר הסנאט שם התבטא באופן דומה, ועוד בנוכחות המלך

ראש מועצת הבית העליון (הסנאט) של הפרלמנט בירדן, טאהר אל-מסרי, הגדיר בנאום לרגל יום העצמאות הירדני את ארצו "מדינת שתי הגדות המאוחדות". כך דיווח היום (ד') היומון הלונדוני בשפה הערבית "אל-קודס אל-ערבי". מדובר בביטוי נדיר, שעשוי להתפרש כמתן לגיטימציה לראייה בפלסטינים בגדה המערבית חלק מהממלכה הירדנית.

 

אם לא די בעצם האמירה, אל-מסרי השמיע אותה בנוכחות משפחת המלוכה, ובראשה מלך ירדן, עבדאללה השני. בנאום באירוע שבו נכחו כאלף איש בחר אל-מסרי להשתמש במונח "שתי הגדות המאוחדות - שמתוכן קמה ממלכת ירדן ההאשמית על שתי גדותיו של הנהר המקודש".

 

אחרי פרוץ האינתיפאדה הראשונה ב-1987 הודיע מלך ירדן המנוח חוסיין על התנתקות מהגדה המערבית, והצהיר כי לממלכה אין תביעות טריטוריאליות בה. המדינה הדגישה שוב ושוב כי היא יישות נפרדת מהגדה המערבית, וכי פתרון הבעיה הפלסטינית לא ייעשה בתחומיה שלה.

 

בכירים ירדנים לא רק שנמנעו לאורך השנים משימוש במילים האלה, אלא גם הביעו תרעומת כל אימת שאישים

ישראלים השמיעו טענות דומות כמו "ירדן היא המדינה הפלסטינית". כשח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) העלה אשתקד הצעה לסדר בכנסת תחת הכותרת "שתי מדינות לשני עמים משני עברי הירדן", מחתה ירדן בפני השגריר בעמאן, וחברי פרלמנט ירדנים תבעו לנתק את היחסים עם ישראל.

 

יש מי שעשויים לפרש את דבריו של אל-מסרי גם כאמירה של מעבר לקבלת אחריות על הפלסטינים - הצהרה על שאיפות טריטוריאליות בגדה המערבית. עמדתה הרשמית של ירדן כמובן שוללת את הדבר מכל וכל, לאור הסכמי השלום עם ישראל.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המלך עבדאללה. האבא לא היה אוהב, והוא?
צילום: AFP
ח"כ אלדד. אצלו זה לא עבר בשתיקה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים