שתף קטע נבחר

ברזיל במכתב למעצמות: אשרו עסקת האורניום

בניסיון להציל את הסכם חילופי האורניום, שהמעצמות מסרבות להכיר בו כפתרון למתיחות עם איראן, פנה לולה דה-סילבה לאובמה וסרקוזי. רוסיה הגיבה לטענות האיראניות כי היא ניצבת לצד ארה"ב, וגינתה את "הדמגוגיה והקיצוניות"

נשיא ברזיל פנה במכתב לנשיאי ארצות-הברית, רוסיה ומכסיקו, וביקש מהם לתמוך בעסקת חילופי האורניום שהושגה עם טהרן בתיווך ברזילאי וטורקי. במכתב שהועבר היום (ד') לידיהם של ברק אובמה, ניקולא סרקוזי ופיליפה קלדרון, כתב לואיס אינסיו לולה דה-סילבה, כי ארצו תמשיך לקדם את הדיאלוג ותמנע את סגירת הדלתות "שנפתחו בעסקת האורניום".

 

שר החוץ של ברזיל, סלסלו אמורים, אמר כי קבלת העסקה מצד המעצמות, שממשיכות בניסיונן להטיל סנקציות חריפות על איראן, תיצור "מעגל הגון לשיחות חדשות". לדבריו, "מטרת ההסכם היא ליצור אווירה של אמון, ליצור הזדמנות לשיחות בין הצדדים, ולא לפתור את כל הבעיות סביב תוכנית הגרעין של איראן".

  

לפי הסכם הפשרה שהשיגו ברזיל וטורקיה יועברו לאנקרה 1,200 קילוגרמים של אורניום מועשר בדרגה נמוכה של 3.5%. האורניום יעבור עיבוד למוטות דלק, ויוחזר לאיראן לצורך הפעלת כור המחקר בטהרן. ארה"ב ורוסיה, כמו גם מדינות אחרות במערב, לא התרשמו מהעסקה, וטענו כי מדובר בניסיון נוסף של איראן להרוויח זמן ולהתחמק מסנקציות.

 

בעקבות סירובן של שש המעצמות להכיר בהסכם, הן החלו בקידום טיוטת סנקציות חדשה. לפי הטיוטה המתגבשת, מגבלות קשות יוטלו על בנקים איראנים וכן על ספינות משא איראניות החשודות כמובילות חומרים לתוכנית הגרעין. גורמים במערב אף אמרו כי הסנקציות יגבילו מכירת מערכות טילים נגד מטוסים, כמו ה-S-300.

 

על רקע הסנקציות: רוסיה ואיראן מתקוטטות

נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, הזהיר היום את עמיתו האמריקני אובמה, כי הוא יפספס "הזדמנות היסטורית" לשיתוף פעולה, אם ידחה את העסקה. "יש אנשים בעולם שרוצים לדרדר את יחסי ארה"ב-איראן לנקודת האל-חזור, שבה תיחסם החברות בין המדינות לנצח", אמר אחמדינג'אד, ששיגר אזהרה מפורשת גם לעבר רוסיה.

 

אחמדינג'אד קרא לקרמלין שלא "לאלץ את האיראנים" להכניס את רוסיה לרשימת האויבים ההיסטוריים של הרפובליקה האיסלאמית.

"בתקופה המתוחה הזו אנחנו לא רוצים לראות את שכנתנו (רוסיה) תומכת באלה המתייצבים נגדנו זה 30 שנה. זה לא מקובל על האומה האיראנית", הוא אמר. "אני מקווה שהם ישימו לב ויתקנו את צעדיהם".

 

רוסיה הגיבה בזעם לדברים, והבהירה כי מדיניותה מונחית על-ידי האינטרסים של מוסקבה, ואינה "פרו-אמריקנית או פרו-איראנית". יועץ הנשיא למדיניות חוץ, סרגיי פריחודוקו, אמר כי "רוסיה דוחה כל ביטוי של קיצוניות פוליטית וחוסר שקיפות בסוגיות בעלות חשיבות בינלאומית. הדמגוגיה האיראנית לא תציל את ממשלתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא ברזיל. מקדם דיאלוג
צילום: AP
אחמדינג'אד. הזדמנות היסטורית
צילום: רויטרס
מומלצים