אמנסטי: 4 מתוך 5 עזתים תלויים בסיוע הומניטרי
בישראל מתעקשים שברצועה אין משבר, אבל הדו"ח השנתי של ארגון זכויות האדם הבינלאומי טוען אחרת, וקובע כי המצור מהווה הפרה של החוק הבינלאומי. לגבי "עופרת יצוקה", נטען בדו"ח כי ישראל פגעה ב-15 בתי חולים, ולא סיפקה הוכחה לכך ששימשו כמסתור ללוחמים. גלעד שליט זכה לקבל 4 שורות תמימות בדו"ח
משבר הומניטרי בעזה? מלחמת הגרסאות נמשכת. בעוד המשט ל"פריצת המצור" הולך ומתקדם לחופי הרצועה, מגיבה ישראל בטענה כי ברצועה אין כלל משבר הומניטרי, וכי אין כל מניעה להכניס אליה מזון או תרופות. הלילה (יום ה') מפרסם ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי אינטרנשיונל" תגובת נגד מהדהדת לטענה הישראלית: בדו"ח השנתי של הארגון לשנת 2009, נטען כי המצור שמטילה ישראל על הרצועה מהווה הפרה של החוק הבינלאומי, וכי הוא מעמיק את המשבר ההומניטרי, שממדיו קשים.
עוד נטען, בפרק המתייחס לישראל בדו"ח, כי בזמן מבצע "עופרת יצוקה" פגעה בבתי חולים ברצועה, שלא הוכח כי הסתתרו בהם אנשי חמאס.
הדו"ח גם תוקף את הריסתם של בתי פלסטינים בגדה המערבית ובמזרח ירושלים על ידי ישראל, ובמקביל את הרחבת ההתנחלויות והשתלטות ישראל על מקורות המים בגדה.
ב"אמנסטי" טוענים כי המצור שמוטל על הרצועה מאז יוני 2007 העמיק את המשבר ההומניטרי. אבטלה נרחבת, עוני קיצוני, העדר ביטחון באספקת תזונה ועליית מחירי המזון, שנגרמו בשל המחסור, הותירו ארבעה מכל חמישה עזתים תלויים בסיוע הומניטרי - נטען בדו"ח. בארגון זכויות האדם טוענים גם כי היקף המצור והצהרותיהם של פקידי ממשל ישראלים בדבר מטרתו העידו על כך שהוא הוטל כעונש קיבוצי על תושבי עזה, ובכך מהווה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי.
עזתים מקבלים תלושי סיוע הומניטרי מאונר"א (צילום: AP)
בארגון טוענים כי מבצע "עופרת יצוקה" דירדר את המשבר למימדים של אסון. גם מאז סיומו, נטען, מקשה המצור על המאמצים לבנייה מחדש. כתוצאה מכך, נטען, חלה הידרדרות נוספת בשירותי המים והתברואה והתרבו הפסקות החשמל, שבתורן גרמו לבעיות חמורות אחרות, בין היתר במוסדות ציבור ובריאות. כן גדלה צפיפות היתר בבתי הספר ומערכת הבריאות סובלת מעומס יתר - כתוצאה מגידול במספר האנשים בהם היא מטפלת.
הדו"ח מתייחס גם לחולים מרצועת עזה, שלא הורשו לקבל טיפול בישראל. בין היתר צוין המקרה של סמיר אל-נאדים, שהלך לעולמו ב-1 בנובמבר, לאחר שיציאתו מעזה לצורך ניתוח לב התעכב בכשלושה שבועות.
התקפות "חסרות הבחנה ובלתי מידתיות"
עיקר הפרק הנוגע לישראל מוקדש למבצע "עופרת יצוקה" - אף שהארגון כבר פירסם דו"ח מיוחד בנושא, שבו האשים את ישראל וגם את חמאס בביצוע פשעים. על-פי "אמנסטי", במבצע נהרגו יותר מ-1,380 פלסטינים ובהם יותר מ-330 ילדים. כ-5,000 נפצעו, מתוכם 1,800 ילדים.
הדו"ח חוזר על הטענות שהושמעו כבר בדו"ח המיוחד. בין היתר טוענים ב"אמנסטי" כי מאות אזרחים נהרגו במתקפות ישראליות שנעשו תוך שימוש בתחמושת ארוכת טווח ומדויקת, שנורתה ממטוסי קרב, ממסוקים וממזל"טים, או מטנקים שהוצבו כמה קילומטרים ממטרתם. רבים מהקורבנות, טוענים בארגון, לא היוו סכנה לחיילי צה"ל. בין היתר נטען כי ילדים נורו מטווח קצר, וחובשים ואמבולנסים הותקפו שוב ושוב, שעה שחילצו פצועים.
הריסות בבית להיה, ינואר 2009 (צילום: AP)
בדו"ח נטען כי במקרים רבים הפרה ישראל חוקים בינלאומיים, בהתקפות "חסרות הבחנה ובלתי מידתיות" שכוונו ישירות נגד אזרחים ונגד מטרות אזרחיות, ובכלל זה צוותי רפואה וכלי רכבם. ב"אמנסטי" אומרים כי ישראל כשלה בנקיטת אמצעי הזהירות הסבירים על-מנת למזער את הסיכונים הנשקפים לאזרחים.
לגבי בתי החולים ברצועה, נטען בדו"ח, כי לפחות 15 מתוך 27 מהם נפגעו – חלקם באופן נרחב. כ-30 אמבולנסים נפגעו ו-16 עובדי הצלה נהרגו. ב"אמנסטי אינטרנשיונל" לא מצאו עדויות לכך שאנשי חמאס או כוחות לוחמים חמושים השתמשו בבתי החולים כמקומות מחבוא או כמקומות שמתוכם בוצעו מתקפות, וישראל לא סיפקה עדויות לאימות טענות אלו.
ב"אמנסטי" מותחים ביקורת על ישראל בגלל קשיים שהיא מערימה על הכנסת סיוע הומניטרי לרצועה. בדו"ח נטען כי כוחות ישראליים עצרו בכוונה ועיכבו, בדרך כלל, סיוע לשעת חירום ועזרה הומניטרית. עוד נטען כי צה"ל תקף שיירות סיוע, מרכזי הפצה ואנשי צוות רפואי בזמן "עופרת יצוקה", ובכך גרם לאונר"א ולוועדה הבינלאומית של הצלב האדום לקצץ את פעילותן בזמן המבצע.
בגדה: גדר, הריסת בתים, התנחלויות, מים
לא רק לרצועת עזה מתייחס הדו"ח. ב"אמנסטי" מותחים ביקורת גם על פעולות ישראל בגדה המערבית. בדו"ח נטען, בין היתר, כי גדר ההפרדה ממשיכה לשבש את נגישותם של הפלסטינים לשירותים בסיסיים, ובכלל זה מתקני חינוך ובריאות.
בנוגע למים - נושא נוסף שכבר זכה לדו"ח מיוחד השנה - נטען בדו"ח כי ישראל המשיכה למנוע מפלסטינים בגדה המערבית גישה נוחה להספקת מים הולמת ובטוחה, דבר שהפריע להתפתחות החברתית והכלכלית וסיכן את מצב הבריאות. עוד עולה מהדו"ח, כי צריכת המים לפלסטיני היא כ-70 ליטר ליום - בערך רבע ממה שצורך ישראלי. עוד נטען, כי צה"ל הרס מכלים המשמשים את הפלסטינים לאגירת מי גשמים, בטענה שנבנו ללא היתר.
גדר ההפרדה בצפון ירושלים (צילום: AP)
טענות אחרות בדו"ח נוגעות להריסת בתים. הדו"ח תוקף את פינויים בכוח של פלסטינים והריסת בתיהם, במיוחד במזרח ירושלים. ב"אמנסטי" טוענים כי היתרים כאלה נשללים מהפלסטינים באופן שיטתי, בו בזמן שהותרה הרחבה של התנחלויות - לטענתם - על קרקעות שהופקעו באופן לא חוקי מהפלסטינים. בדו"ח הוזכרה גם הריסת מבנים של בדואים בנגב.
לגבי פעולות צה"ל בשטחים, מוזכר המקרה ב-17 באפריל אשתקד, בו נהרג באסם אבו-רחמה מפגיעת רימון גז מדמיע שנורה לעברו, במהלך הפגנה נגד גדר ההפרדה בכפר בלעין. בדו"ח נטען כי ישראל עושה שימוש בכוח מופרז נגד פלסטינים, דבר שגרם לפציעות רבות וגם למקרי מוות. כוחות הביטחון, על-פי הטענה, השתמשו בגז מדמיע, בכדורי מתכת מצופים בגומי ובתחמושת חיה - כמו במקרה בבלעין. עוד נמתחה ביקורת על ישראל, בעקבות סגירת התיק נגד זאב בראודה מקריית-ארבע, שירה בפלסטינים בדצמבר 2008.
ברשות: חיסול משת"פים, פגיעה קשה בחופש הביטוי
גם הרשות הפלסטינית עמדה לביקורת של ארגון "אמנסטי". חלק מהפרק הפלסטיני מוקדש לחמאס, שלפי הדו"ח, פתח אחרי "עופרת יצוקה" במסע הרג מכוון ובלתי חוקי, עינה ואיים על אנשים אותם האשים בשיתוף פעולה עם ישראל וגם כאלו שהתנגדו לארגון. יותר מ-30 בני-אדם נהרגו ועשרות נורו ברגליהם או נגרמו להם חבלות אחרות, שגרמו לנכות לצמיתות. גם בנושא זה כבר פורסם השנה דו"ח מיוחד של הארגון.
בדו"ח מוזכר גם כי קבוצות חמושות של פלסטינים, ובתוכן חמאס, ירו מאות רקטות ופגזי מרגמה לעבר דרום הארץ. כתוצאה מכך נהרגו שלושה אזרחים.
ב"אמנסטי" התייחסו - בארבע שורות בלבד - גם לגלעד שליט, החייל שמוחזק בשבי ברצועת עזה כמעט ארבע שנים. בדו"ח נכתב כי חמאס המשיך למנוע ממנו גישה לצלב האדום או לאשר ביקורים של משפחתו.
עוד קובלים ב"אמנסטי" על כך שברשות הפלסטינית מתקיימים מאסרים ומעצרים שרירותיים, עינויים ומעשי התעללות וגם מקרי מוות במעצר. בדו"ח נמתחה ביקורת על הפגיעה בחופש הביטוי בגדה וברצועה, על-ידי פתח וחמאס כאחד.