גמלא בלהבות אך הנשרים חולצו בשלום
השריפה שהשתוללה בשמורת גמלא איימה על 15 הנשרים הצעירים ששהו בכלוב האיקלום על המצוק. אנשי רשות הטבע והגנים חילצו אותם למקום מבטחים ואז השיבו אותם בחזרה לכלוב כשהאש סביבו כובתה. לא ידוע מה עלה בגורל הקינים הטבעיים בשמורה
אנשי רשות הטבע והגנים חילצו הבוקר (ה') ללא פגע את 15 הנשרים הצעירים ששוכנו בכלוב האיקלום בשמורת גמלא, שם משתוללת שריפה גדולה. הם הוציאו אותם מהכלוב, כיבו את האש סביבו והחזירו אותם לתוכו.
אלא שאז, בגלל הרוחות החזקות והחום הכבד, שבה האש והתפשטה. הפקחים מיהרו להוציא בשנית את הנשרים ולהרחיקם למקום מבטחים, שם לא נשקפת להם סכנה. לאחר מספר שעות, כשהאש סביב המתחם כובתה שוב, הושבו מרביתם לכלוב.
שאר הנשרים שחיים בטבע בשמורה התרחקו מהמקום כשפרצה האש, אך ד"ר יהושע שקדי, המדען הראשי של הרשות, ציין כי השריפה פרצה בעיתוי גרוע ביותר מבחינת הדורסים הגדולים והנדירים. עונת הקינון שלהם מסתיימת בסוף יוני, וקיים חשש שהקינים המעטים שהיו בשמורה נפגעו. רק לאחר שהאש תכובה ניתן יהיה לצאת לשטח ולבדוק מה מצבם של הקינים.
הנשרים בכלוב האיקלום (צילום: אסנת איתן, רשות הטבע והגנים)
כלוב האיקלום הוא מעין מכלאה גדולה מאוד לתוכה מכניסים את הנשרים הצעירים, כדי לאפשר להם לחיות באופן חופשי בסביבה טבעית - אך עדיין במתחם מגודר, מוגן הנמצא תחת פיקוח. האיקלום נועד לוודא שהנשרים מתפתחים ולא חשופים להרעלות. בכלוב האיקלום חיים כיום כ-15 נשרים בני כשנתיים, שאמורים בהמשך להשתחרר לטבע ולהתחיל את חייהם העצמאיים.
מיד כשנודע על השריפה, מיהרו פקחי רשות הטבע והגנים להיכנס לכלוב עם ציוד מיגון, ולהוציא משם את הנשרים. הדורסים הועברו לכלובים קטנים. מצבם היה טוב ונראה שהם לא סובלים מחרדה. לאחר שהאש בסביבת הכלוב כובתה הוחזרו הנשרים לכלוב וקיבלו מנה נדיבה של בשר כדי לאושש אותם.
אלא שאז, כאמור, שבה האש והתגברה בגלל הרוחות החזקות והחום הכבד. הלהבות הגיעו ממש עד גדרות הכלוב והפקחים מיהרו והוציאו את הנשרים משם למקום מבטחים, ולכבות בשנית את האש. רק אז, השיבו את מרבית הנשרים לתוכו. בהמשך הם ייבדקו על ידי רופאים כדי לוודא שהם לא סובלים משאיפת עשן ולא זקוקים לטיפול דחוף.
רק 204 נותרו בישראל; 63 בצפון
בישראל חיים נשרים בגולן ובנגב, והם נמצאים בסכנת הכחדה. ביוני 2009 נספרו בכל אתרי הלינה והקינון בישראל 204 נשרים בלבד. 63 נשרים בצפון ו-142 נשרים בדרום. על פי דו"ח מקיף שפורסם על ידי הרשות לאחרונה, ישנה מגמה ברורה ומתמשכת של ירידה במספר הנשרים הכולל בצפון, בעיקר עקב ההצלחה הנמוכה ברבייה. אשתקד נרשמה רק בקיעה אחת מוצלחת של גוזל מתוך 13 קינים בהם לא התערבו אנשי הרשות.
נשר בשמורת גמלא (צילום: יורם שפירר, רשות הטבע והגנים)
נשרים מקראיים בישראל:
- המריאו עם שחר: שיחרור נשרים בדרום
- סוף טוב לגוזל הנשר שהותקף על ידי צרעות
- צילום עם מעוף: יורם שפירר מתעד נשרים
ב-2007 נהרגו כ-50 נשרים בשמורת גמלא בעקבות הרעלה המונית. לאחר האירוע הקשה הזה החליטו ברשות הטבע והגנים לנקוט בתוכנית חירום לצימצום הסיכון לנשרים - גם במחיר של התערבות בטבע.
פקחי הרשות הוציאו מהקינים עשרות ביצי נשרים, כדי לגדל אותם בסביבה מוגנת וגם כדי לעודד את ההורים להטיל ביצים נוספות. הביצים שהוצאו מהקינים הועברו למדגרה מלאכותית בגן החיות התנ"כי בירושלים.
בשמורת גמלא הועברו אשתקד 16 ביצים מקינים להדגרה, אך מתוכם גודלו 11 גוזלים בשבי. חלק מהגוזלים שבקעו, גודלו ללא מגע יד אדם אך תחת השגחה ולאחר שבגרו מעט, מרביתם הועברו אל כלוב האיקלום בגמלא ואחרים בגן החיות התנ"כי והחי-בר בכרמל.