אולי מגיע לכם פטור מארנונה?
תקנות הסדרים (הנחה מארנונה) שהתקין שר הפנים, קובעות כי רשות מקומית רשאית לתת הנחות מסוימות בתשלומי הארנונה שהיא גובה. איך תדעו אם אתם בכלל נמצאים באחת מקבוצות הזכאות, וכיצד תגישו בקשה להנחה? מדריך - חלק שני
רוני ויואב הם שכנים. שניהם גרים בקומה א', בדירת 4 חדרים זהה שפונה לרחוב, ושניהם אוחזים בשם המשפחה הנדיר: כהן.
בשבוע שעבר הוציא רוני מתיבת הדואר את המעטפה מהעירייה, ושלף ממנה את שובר תשלום הארנונה הדו-חודשי. לשמחתו גילה, שהסכום לתשלום עומד על 470 שקל לחודשיים בלבד, ולא על 870 שקלים, כרגיל. ואולם, כשהכניס בחזרה את השובר למעטפה, גילה שעל המעטפה מופיע השם יואב כהן, שמו של השכן...
בתחילה רוני חייך לעצמו ("שוב הדוור התבלבל בתיבות. מה יהיה הסוף איתו?"), אבל די מהר התחלף החיוך בתחושת עלבון ופראייריות קשה: "מה?? יואב משלם חצי ממני?? למה מה קרה??"
רוני זועם, ואינו מבין כיצד ייתכן שיואב משלם סכום נמוך יותר, על אותה דירה בדיוק.
"כמה ארנונה אתם משלמים?"
אם מכרתם פעם את הדירה שלכם, או חיפשתם דירה לרכישה, אתם יודעים שאחת השאלות הראשונות שנהוג לשאול היא: "כמה ארנונה אתם משלמים"?
בואו נודה בזה: אנחנו עם שאוהב להשוות. ואנחנו גם ממש, אבל ממש לא אוהבים לגלות שיצאנו "פראיירים"... ואם נגלה שלא כולם משלמים את אותו הסכום, ושאפשר לקבל הנחה בארנונה, או אפילו פטור, אנחנו רוצים גם!
מאחר והנחות מארנונה לא מקבלים סתם כך במתנה, עליכם לבדוק קודם כל אם אתם בכלל נמצאים באחת מקבוצות הזכאות, ואז להגיש בקשה מסודרת לקבל את ההנחה. איך בודקים?
תקנות הסדרים (הנחה מארנונה) שהתקין שר הפנים, קובעות כי רשות מקומית רשאית לתת הנחות מסוימות בתשלומי הארנונה שהיא גובה: חלק מההנחות נובעות מנסיבות אישיות ספציפיות של המשלם, כגון גיל, טעמים רפואיים, נסיבות כלכליות ועוד, ויתר ההנחות נעוצות במצב הנכס הספציפי.
כך נוצר מצב ששני שכנים עשויים לשלם סכומים שונים, במקרה שלאחד מהם יש זכאות להנחה ספציפית, ולשני לא. מאחר וחלק מההנחות אינן בגדר חובה, והרשות המקומית רק רשאית להעניקן לתושבים, יש לבדוק את צו הארנונה הספציפי, שבו מצוינות ההנחות שהרשות שלכם החליטה להעניק: לשם כך אתרו את אתר האינטרנט של הרשות (אם יש כזה), חפשו שם את "צו הארנונה לשנת 2010", ובו את סעיף ה"הנחות".
כך למשל, רוני החיפאי גילה שיואב נהנה מסיווג ארנונה זול יותר, משום שאחד מקירות ביתו מצוי בקרבת קיר תומך או מדרון, זאת מאחר ועיריית חיפה החליטה לזכות את תושביה בהנחה מיוחדת למה שנחשב כ"בניין תת קרקעי" (מדובר כמובן בסיווג ספציפי לחיפה בלבד).
אז בואו ונבדוק מי זכאי לפטור או להנחה, ובאיזה גובה:
חיילים
חייל שמתגורר במהלך שירות החובה שלו, ועד ארבעה חודשים מיום השחרור, בדירה נפרדת מהוריו, פטור לחלוטין מתשלום ארנונה. ומה קורה כאשר הבת החיילת חוזרת מהצבא לישון בביתכם? האם החדר שלה פטור מארנונה? התשובה היא לא, אבל אם החיילת הייתה המפרנסת של הבית טרם גיוסה, תוכלו לדרוש פטור מלא לכל התקופה כאמור.
גם מתנדבות לשירות לאומי והמשרתים בשירות אזרחי זכאים לפטור מתשלום, ושימו לב שכל הפטורים הללו חלים על 70 מ"ר בלבד מתוך הדירה, כאשר על יתרת המ"ר משלמים ארנונה מלאה (ואם בדירה 5 נפשות ומעלה, הפטור גדל ל- 90 מ"ר).
גיל הזהב
אזרחים ותיקים (62 - נשים, 67 - גברים), זכאים להנחות כדלקמן:
• אם אתם מקבלים מביטוח לאומי קצבת זקנה, שארים, תלויים או נכות בשל פגיעה בעבודה, אתם זכאים להנחה בגובה של 25% מהארנונה (לדירה בגודל של עד 100 מ"ר).
• אם בנוסף, אחרי שקיבלתם את הקצבאות שצויינו לעיל, וביחד עם כל הכנסה אחרת שלכם, אינכם מגיעים לשכר הממוצע במשק - במקרים אלו ההנחה שלכם גדלה ועומדת על 30% מהארנונה ל- 100 מ"ר הראשונים. במקרה שאתם שניים ביחד, אזי תהיו זכאים ל-30% הנחה, כאמור, רק אם אתם מגיעים ביחד ללא יותר מ-150% מהשכר הממוצע במשק.
הנחות בשל מצב בריאותי / משפחתי
בעלי נכות רפואית בשיעור של 90% ומעלה, בעלי תעודת עיוור, מי שהוכר כבעל דרגת אי כושר של 75% ומעלה, הורים לילד נכה הזקוק לסיוע, נכי צה"ל או משטרה, נפגעי מלחמות ופעולות איבה ומשפחות שכולות - כולם זכאים לקבל הנחות שונות בתשלומי הארנונה.
לפרטים מלאים ניתן לעיין בתקנות ההסדרים, בחוק הרשויות המקומיות (פטור לחיילים, נפגעי מלחמה ושוטרים מארנונה) תשי"ג – ובאתר המוסד לביטוח לאומי וכמובן באתר הרשות המקומית עצמה.
עולים חדשים
לעולים חדשים ניתנת הנחה של 90% מתשלום הארנונה, זאת למשך 12 חודשים מתוך 24 החודשים הראשונים שלהם בארץ (החל מיום רישומם במרשם האוכלוסין כעולה). ההנחה תחושב בגין 100 מ"ר משטח דירת המגורים.
עולה התלוי בעזרת הזולת, ושהביטוח הלאומי העניק לו גמלה מיוחדת לעולה, זכאי גם הוא להנחה, שלא תעלה על 80%.
הנחות בשל מצב כלכלי
• מי שמקבל גמלה להבטחת הכנסה או גמלה להבטחת מזונות מביטוח לאומי - זכאי לפטור של עד 70% מהארנונה.
• משפחות חד הוריות זכאיות ל-20% הנחה.
• סעיף כללי - מי שנגרמו לו, מאיזו שהיא סיבה, הוצאות חריגות וגבוהות במיוחד, לצורך טיפול רפואי חלילה (חד-פעמי או מתמשך), או כל הרעה אחרת משמעותית ובלתי צפויה במצבו הכלכלי (הליכי כינוס משכנתא למשל), יכול להגיש בקשה מיוחדת לוועדת הנחות בעירייה.
פטור לנכס ריק
עד עתה דנו בפטורים שחלים על המחזיק, ושנובעים ממצבו האישי, אך בנוסף קיימים גם פטורים הנובעים ממצב הנכס עצמו:
כך למשל, אם הדירה שלכם עומדת כשהיא ריקה לחלוטין, לתקופה מסויימת, ניתן להגיש לעירייה בקשה לקבל פטור "נכס ריק", שהוא חד פעמי, ומוגבל לתקופה של עד חצי שנה (מעבר ל- 6 חודשים ניתן לקבל פטור חלקי, וזאת רק בחלק מהעיריות).
הפטור יינתן מיום הבקשה, ולא ניתן לפצל אותו: דהיינו, הוא ניתן פעם אחת בלבד בתקופת בעלות, וחל רק על תקופה רצופה של מעל 30 יום. לכן, אם נוסעים לחופשה של שבועיים, לא ניתן לבקשו וגם לא כדאי "לבזבז" אותו על תקופה כה קצרה.
בעניין זה כדאי למשכירי נכסים לסכם חוזית עם השוכר שלהם (במיוחד כשמדובר בשכירות ארוכה), שהשוכר לא יהא ראשי להגיש בקשה לקבל פטור "נכס ריק" בגין הנכס, כדי שהפטור החד פעמי לא ינוצל על ידו.
קיים גם פטור נוסף החל על מי שמחזיק בניין חדש, שבנייתו הסתיימה אך עדיין לא גרו בו (והוא ריק), וזאת עד 12 חודש.
משפצים? אולי מגיע לכם פטור
כמו כן קובע החוק כי מי שמחזיק בנכס שנהרס, או שניזוק באופן שאי אפשר לשבת בו – יכול לקבל פטור מתשלום. הפטור הנ"ל אינו מוגבל בזמן, וחל כל עוד מצב הנכס אינו ראוי לשימוש.
כיום ניתן לעשות בו שימוש גם אם אתם רק משפצים את דירתכם וזאת כל עוד תוכיחו לעירייה שהדירה אינה ראויה למגורים בעת השיפוץ.
הקפידו לבקש את הפטור טרם עברתם לגור אצל החמות, וזאת כדי שהעירייה תוכל לשלוח פקח ולבדוק את המצב בשטח. כבר קרה בעבר שמחזיקים ביקשו פטור בדיעבד, והעירייה סירבה לתת אותו.
יודגש כי הפטורים הללו שצויינו לעיל חלים גם על עסקים, ומומלץ לבדוק באתר הרשות מהם הפטורים הנוספים שניתנים לעסקים.
איך מגישים בקשה לפטור
מרבית ההנחות אינן ניתנות אוטומטית, ויש להגיש בקשה מסודרת. בדקו לפני כן (באתר או טלפונית) מהם בדיוק המסמכים שעליכם להביא עימכם, והשאירו תמיד העתק מכל הבקשה והנספחים בבית.
במקרה ואתם משכירים את הנכס לאדם אחר, הקפידו לחייב את השוכר בחוזה השכירות להעביר את חשבון הארנונה על שמו, דאגו להעביר לעירייה מראש את הסכם השכירות ולשמור את אישור הפקס או הדואר.
דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים . יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
למאגר פסקי-הדין המלא - www.lawdata.co.il
למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא
- www.koloved.net