בחירות מקומיות ברשות: בלי חמאס, חשש בפתח
חמאס הודיע כי הוא מתכוון להחרים את הבחירות שייערכו ביולי, אך בפתח חוששים כי ההחרמה תוביל לאחוזי הצבעה נמוכים - דבר שיצביע על חולשת התנועה
שיחות קירבה? המתווך ג'ורג' מישטל? מה שמעניין את הפלסטינים הוא הבחירות המקומיות, שצפויות להתקיים ברשות בחודש יולי. בתנועת הפתח מרכזים בשבועות האחרונים מאמצים רבים כדי לעבור בשלום את הבחירות האלה. מדובר בבחירות הראשונות מאז ההצלחה הגורפת שרשמה תנועת החמאס בבחירות המקומיות הקודמות, שנערכו בשנת 2005.
לפני חמש שנים הפסיד הפתח בשכם, חברון, קלקיליה, ג'נין ואל-בירה. ברמאללה נדהמה התנועה לגלות את חמאס בקואליציה עם ראש העיר הנוצרייה מהחזית העממית. גם בבית-לחם הצליחו הירוקים להיכנס לקואליציה עם ראש העיר הנוצרי, על חשבון הפתח.
חמאס הודיע כי הוא מתכוון להחרים את הבחירות, אבל בזה לא נעלמו הדאגות של הפתח. בתנועה חוששים כי החרמת חמאס תוציא את העוקץ מן הבחירות ותוביל לאחוזי הצבעה נמוכים, שעלולים להצביע על חולשה של התנועה או על חוסר שביעות רצון של חלקים נרחבים באוכלוסייה הפלסטינית מתנועת הפתח.
בעיית החמולות
זו גם הסיבה שבמקומות רבים שואפים בפתח להגיע לחלוקה מוסכמת של המועצות, ללא צורך בבחירות. אבל הרצון להגיע לאחוז הצבעה גבוה הוא לא הדאגה היחידה של הפתח. בתנועה נאלצים להתמודד עם "בזאר החמולות", כפי שהגדיר זאת בכיר בפתח בשיחה עם ynet. בכפרים רבים מנסות החמולות להכתיב לפתח את המועמדים המועדפים עליהם, גם אם לא מדובר באנשים פתח "לפעמים מדובר גם באנשים אנאלפביתים, ללא זיקה לשום דבר ולא רק ללא זיקה לפתח. אם חמולה כועסת היא תתמודד מולך בכל הכוח", אמר הפעיל הבכיר.
התמודדות כזו תביא להחלשות כוחה של התנועה ברמה המקומית הספציפית, אך תשליך גם על התוצאה הארצית. בחמאס ישמחו לעשות שימוש בתוצאה בינונית אפשרית של הפתח, שלא הצליחה לגרוף את הקולות למרות היעדר היריב המרכזי שלה - חמאס. במרבית המקומות, כדי להימנע ממבוכות, שואפים בפתח להתמודד בקואליציה משותפת עם הארגונים החברים באש"ף ומקווים שהדבר יחזיר את התנועה לקדמת הבמה, לאחר המפלה הקודמת בבכירות המקומיות והתבוסה בבחירות הכלליות של 2006.
ברשות דאגו להבטיח שריון לנוצרים, במקומות בהם קיימת אוכלוסייה
נוצרית גבוהה. גם הנשים שוריינו וחוק הבחירות המקומיות קובע שבמועצה שבה 13 חברים, יהיו לפחות שתי נשים. במועצות יותר גדולות תיבחר אשה לכל חמישה מקומות נוספים.
ראש ממשלת הרשות, סלאם פיאד, לא צפוי להתמודד באמצעות תנועתו, "הדרך השלישית", בבחירות האלה. הדבר מסיר דאגה רבה אצל אנשי הפתח, אך הבחירות מבחינתו של פיאד הן דרך נוספת להחזרת השפיות לחיים הפוליטיים הפלסטיניים וסימן דרך נוסף בבניית מוסדותיה של המדינה הפלסטינית.