גבירותיי ורבותיי, הכירו את המאצ'ו החדש
אחרי השיטפונות ומפולות הבוץ, אתר האינקה המסתורי והקסום שבפרו שוב פתוח למבקרים. ביאטריס אוברלנדר על הדרך למאצ'ו פיצ'ו המחודש, כפי שפורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"
יש לנו שתי בשורות בשבילכם: הבשורה הטובה היא שמצודת המאצ'ו פיצ'ו המפורסמת בפרו שוב פתוחה למבקרים. הבשורה הפחות טובה היא שלפחות עד אוגוסט הדרך לשם תהיה הרבה יותר מסובכת מבדרך כלל.
בסוף ינואר נסגרה העיר האבודה של האינקה לאחר ששיטפונות ומפולות בוץ גרמו להרס רב, וגבו את חייהם של כ20- מקומיים ועוד ארבעה תיירים. הגשמים העזים גרמו לנהר האורובאמבה לעלות על גדותיו ולעקירת קילומטרים רבים של פסי רכבת - הדרך היחידה להגיע לאתר הפופולרי (יש גם דרך רגלית, "דרך האינקה," אבל בשבילה צריך לעשות טרק של ארבעה ימים.(
אחד משבעת פלאי עולם. המאצ'ו פיצ'ו (צילום: AFP)
מאחר שמחוז קוסקו, שבו נמצא מאצ'ו פיצ'ו, מתפרנס בעיקר מתיירות, סגירת האתר גרמה למקומיים להפסד המוערך עד כה בכ200- מיליון דולר. מה הפלא, אם כך, שהם עבדו במרץ על מנת לשקם את ההריסות ולהניח מחדש את הפסים לפני עונת התיירות שמתחילה ביוני.
בראשית אפריל נפתח האתר שוב למבקרים, באירוע חגיגי שבו השתתפה גם השחקנית האמריקאית סוזן סרנדון ")תלמה ולואיז.(" בינתיים שיקמו הפרואנים רק 28 ק"מ של פסי רכבת, מתוך 102 ק"מ שנהרסו (אבל זה לא מנע מכ60- אלף תיירים להגיע מאז למקום המופלא הזה, ולשלם כל אחד 40 דולר דמי כניסה).
נוהרים לאתר המחודש (צילום: רויטרס )
הדרך, לפחות בינתיים, מייגעת למדי. המסלול מתחיל בעיר קוסקו, שהייתה בירת האימפריה, וממנה נוסעים כשעתיים במכונית או באוטובוס בדרך לא דרך. את האוטובוס מחליפים ברכבת, שבה גומאים את 28 הקילומטרים של פסים שתוקנו. אחר כך לוקחים עוד אוטובוס, שנוסע במשך חצי שעה מנהר האורובאמבה לפסגה שבה נמצא מאצ'ו פיצ'ו.
מקום נסתר בלב הג'ונגל
פירוש השם מאצ'ו פיצ'ו הוא "ההר העתיק" בלשון קצ'ואה. ואכן, המצודה ממוקמת במקום אסטרטגי בלב הג'ונגל בחלק המזרחי של מרכז רכס האנדים, בגובה של כ2,800- מטר מעל פני הים, כ100- ק"מ מהעיר קוסקו וכ570- ק"מ מלימה הבירה. את המצודה בנה במאה ה15- קיסר האינקה פאצ'אקוטק, שביקש להקים מקום מקלט ומרכז פולחן דתי לאצולת האינקה.
מחד, מיקום המצודה בסבך צמחייה עבותה, במקום הנסתר לעין שלו רק כניסה אחת צרה, איפשר להגן עליה במקרה הצורך מפולשים, ומאידך המיקום הגבוה והמבודד איפשר תצפית מושלמת על השמש והכוכבים שאותם עבדו בני האינקה. ממסמכים שנמצאו עולה כי מאצ'ו פיצ'ו שימש גם כאחד ממקומות המנוחה של הקיסר.
בתוך הצמחייה העבותה נמצאת גם מצודה (צילום: אמיר גור)
במשך שלושה דורות שימש מאצ'ו פיצ'ו את בני האינקה, אולם בשלב מסוים הוא ננטש באופן פתאומי ומסתורי, ומאז במשך כ400- שנה נותר עלום. אחת ההשערות היא שהאתר נמחק מהזיכרון ההיסטורי בשל העובדה שקיומו היה ידוע רק לחוג הקטן של אצולת בני האינקה.
כמו הרבה דברים טובים, גם מאצ'ו פיצ'ו התגלה לגמרי במקרה. זה קרה לפני 99 שנה, ביולי 1911, כשהחוקר והסייר האמריקאי היראם בינגהאם, שהיה אז פרופסור להיסטוריה של דרום אמריקה באוניברסיטת ייל, יצא לאיזור עם חוקרים ואיכרים מקומיים.
אחת הטענות נגד בינגהאם היא שהוא לקח מהאתר שרידים ארכיאולוגיים רבים ללא רשות. אף שיצא מהפרשה ללא עונש, עד היום שוררת מתיחות בין פרו לארה"ב, על רקע מה שמכונה "קולקציית ייל" - אוסף שרידים ממאצ'ו פיצ'ו שארה"ב מסרבת להחזיר.
המתיחות הזו היא אולי הסיבה לכך שבשנים האחרונות טוענים כמה חוקרים מקומיים שאת מאצ‘ו פיצ'ו גילה בכלל מחפש זהב גרמני בשם אוגוסט ברנס, שהגיע לאזור ב44 - 1867- שנים לפני בינגהאם.
מבט על האתר ממעוף הציפור
אם התיאוריה הזאת נכונה, הרי שמה שבינגהאם לקח ממאצ'ו פיצ'ו היו רק ה"שאריות" שברנס לא בזז לפניו, אולי כי לא היו אטרקטיבים מספיק. אם אכן כך, ייתכן שהאוצרות החשובים ביותר של האינקה נמכרו מאז לקונים לא ידועים, ומסתובבים היכן שהוא בעולם.
יצירת מופת ארכיטקטונית והנדסית
כך או כך, מאצ'ו פיצ'ו הקסום והמסתורי נחשב ליצירת מופת ארכיטקטונית והנדסית, ולאחד מאוצרות הארכיאולוגיה של העולם. ב1983- הוא הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, ומאז 2007 המקום נחשב גם לאחד משבעת פלאי העולם החדשים.
מלבד המבנים הדתיים והארמונות שבמקום, עד היום נוהרים מיליוני תיירים לראות את שעון השמש (שמציין את עונות השנה ולא את השעות,( את המצפה האסטרונומי ואת "בית הקונדור," שבו קיימו בני האינקה את פולחני ההוקרה לציפור הקדושה שלהם.
עוד מעט חוגגים 100 שנה (צילום: סי.די. בנק)
שטחה הבנוי של מאצ'ו פיצ'ו משתרע על שטח שאורכו 530 מטרים ורוחבו 200 מטרים. לצד השטח הבנוי יש גם שטח חקלאי ובו טרסות ששימשו לגידולים שונים. את השטח הבנוי, "העירוני," נוהגים ארכיאולוגים לחלק לשלושה אזורים: השכונה הקדושה, מגורי הפועלים ומגורי הכוהנים ובני האצולה. האזור הראשון, הקדוש, מוקדש לאל השמש "אינטי" - האל החשוב ביותר של בני האינקה – ובו נמצאים גם האוצרות הארכיאולוגיים העיקריים.
מודיעין שלום
- הגעה: בטיסה של כשעה מלימה לקוסקו, באחת מחברות התעופה המקומיות "לאן פרו," "סטאר פרו" או "טאקה." המחיר: כ-120 דולר לטיסה הלוך חזור. את יתרת הדרך אפשר לעשות ברכבת או
בטרק בדרך
האינקה. המחיר: כ-70 דולר למבוגר, 35 דולר לסטודנט.
- איפה ישנים: בלימה מנהל ישראלי מקסים בשם שלום רחמים את ההוסטל "שבלול." פרטים בטלפון 00-511-99-4178100, 00-511-99-4178122 ובדוא"ל.
בקוסקו מנהלת אישה בשם אולגה הוסטל, שמומלץ על ידי שלום רחמים. פרטים בטלפון 084-974-721484 (מלימה לקוסקו).
- מזג האוויר: האקלים בקוסקו חמים ולח במשך היום וקריר בלילה. הטמפרטורות נעות בין 12 ל-24 מעלות. באזור בדרך כלל גשום, במיוחד בין נובמבר למרץ.
- מידע נוסף ניתן למצוא באתר לשכת
התיירות בקוסקו.