המשט בדרך לעזה: "רוצים לעשות לנו מחנה ריכוז"
אנשי התנועה לשחרור עזה לא מתרגשים מקפריסין, שתאסור על מעבר במים הטריטוריאליים שלה - ולא בוחלים במילים לאור כוונות ישראל לעצור ולכלוא אותם. במטה ההסברה ובמשרד החוץ ערוכים לשורת תדרוכים. האו"ם: להראות חמלה ואחריות
שבת בבוקר - יום יפה? "אנחנו עומדים בלוח הזמנים, ומצפים להיות ליד חופי ישראל בשבת בבוקר" - כך אמרה אמש (יום ה') ל-ynet גרטה ברלין, ממנהלי הארגון "לשחרר את עזה". היא ציינה כי הודעת קפריסין שלא תתיר למשט שנועד "לשבור את המצור על עזה" לעבור בשטחה, לא תשנה את התוכניות.
משט לעזה - כל העדכונים ב-ynet:
- קפריסין נגד המשט: "לא יתכנסו אצלנו"
- על המשט: ח"כית, הארכיבישוף קפוצ'י ואנשי חמאס
- ישראל: טיסה חזרה על חשבוננו
- מטה שליט: הצענו לתמוך במשט, שסירב לסייע
- צה"ל: נעצור המשט בים, ציוד הומניטרי יגיע לעזה
"הלשכה שלנו בקפריסין, אבל אנחנו לא ניכנס לשם. נקודת המפגש המתוכננת מחוץ למים הטריטוריאליים של המדינה", היא הדגישה. מוקדם יותר, בישראל בירכו על הצעד הקפריסאי בעקבות הפנייה מירושלים, וכינו אותו "מעשה מוסרי וקול של היגיון". מדינות אחרות, בהן יוון, טורקיה ואירלנד, שמהן יצאו ספינות, סירבו להיענות לבקשות דומות.
בנמל אשדוד השלימו שלשום את ההכנות אחרונות לקליטתם הצפויה של מאות משתתפי המשט. מי שיחתום על צו הרחקה - יטוס לארצו על חשבון ישראל. מי שיסרב עשוי למצוא את עצמו בכלא בבאר-שבע. בצה"ל מוטרדים מהאפשרות שבמשט ינסו להסתנן לרצועה פעילי טרור, שינסו גם להעביר אמצעי לחימה.
בין משתתפי המשט: ח"כ חנין זועבי מבל"ד, ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית השייח ראאד סלאח, ראש ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל מוחמד זידאן,
בכיר הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית השייח חמאד אבו-דעאבס. עוד מפליגים לעזה האב הילריון קפוצ'י, לשעבר הארכיבישוף של ירושלים שגורש מישראל בשל מעורבות בטרור, ומוחמד סוואלחה, שנמלט ב-1990 נמלט מהשטחים לירדן בדרכון מזויף. משם עשה את דרכו לבריטניה, שם הוא מקדיש את זמנו לפעילות הסברה אנטי-ישראלית אינטנסיבית, בין היתר בשורות "האחים המוסלמים" - תנועת האם של חמאס.
"הם יכולים לעשות כל מה שהם רוצים, אבל הם אינם יכולים לעצור אותנו, אמרה ברלין. "יש ספינות מלאות באזרחים שרוצים לעצור את המצור על עזה - שלאנשים בעזה יהיה חופש בדיוק כמו לכולם. אנשים בעזה נמצאים במחנה ריכוז של ממש, הם לא יכולים לצאת או להיכנס, למרות שיש להם זכויות לאותם חיים שיש לכולנו: חופש, השכלה, טיולים. יעשו גם לנו מחנה ריכוז, לצערי, אם יעצרו אותנו".
אחד ממארגני המשט, הישראלי לשעבר דרור פיילר, סיפר מוקדם יותר כי הוא וחבריו טרם החליטו כיצד לפעול כשייתקלו בספינות חיל הים. "ניפגש במהלך היום, ונחליט מבחינה אסטרטגית כיצד לפעול אם חיל הים יגיע", סיפר פיילר, שחי בשבדיה. "אולי ניסע ישר, אולי בזיג זג. אין לנו בעיה לשהות בים ולהמתין בסבלנות, יש לנו ציוד לכמה שבועות. אומנם אין לנו מספיק מים להתקלח ממש, אבל מעבר לכך אנחנו מסודרים".
"פרובוקציה תקשורתית"
בישראל נערכו גם לטפל תקשורתית במשט, שעלול לגרום לנזק תדמיתי. הדוברים המקצועיים במשרד החוץ, בצה"ל ובמטה ההסברה הלאומי יעניקו תדרוכים וראיונות לאורך הימים הקרובים
למגוון כלי תקשורת בארץ ובעולם על מנת להסביר את עמדת ישראל, והמשמעויות הפוליטיות. המסר העיקר: המשט למעשה נועד לשרת ארגון טרור השולט בעזה, ולא את תושבי הרצועה.
במטה ההסברה הלאומי אמרו עוד כי ישראל מנסה לחשוף את אופיו האמיתי של הארגון שמארגן את המשט, וכן את העובדה שאין משבר הומניטארי אמיתי ברצועת עזה. "זוהי פרובוקציה תקשורתית, והבהרנו למארגנים כי ישראל מוכנה להעביר את הציוד לעזה בעצמה ולאחר בדיקה בטחונית", אמרו בירושלים.
"אנו מפצירים בכל המעורבים להראות חמלה ואחריות, ולנסות למצוא פתרון משביע רצון", אמר דובר האו"ם, מרטין נסירקי, בתגובה לאירועים האחרונים. "הבהרנו פעמים רבות כי אנו מתנגדים למצור על עזה, ומודאגים שמעבר הסחורות דרך המחסומים אינו יעיל דיו כדי לספק את הצרכים הבסיסיים, להתחיל בבנייה מחדש ולהתניע את הכלכלה".
נסירקי הוסיף כי "שיפור קל הורגש בחודשים האחרונים, אולם נותרה עדיין עבודה רבה. אנו ממשיכים להפציר ברשויות הישראליות לסייע במעבר סחורות מגוונות יותר ורבות יותר במחסומים, כדי לעמוד בצרכים הדחופים של עזה".
Read this article in English