אגדות והופעות: אובמה הצדיע ליהודים בבית הלבן
במסגרת חודש המורשת היהודית אירח הנשיא ב"אירוע יוצא דופן" יהודים שתרמו לאמנויות, למוזיקה, לספורט ולמדע. הוא צחק גם על עצמו. מי ומי בנוכחים ואיזו ספורטאית הפתיעה את שליחנו?
נשיא ארצות הברית ברק אובמה הצדיע אמש (יום ה') למורשת היהודית באירוע יוצא דופן שהתקיים בבית הלבן לראשונה. רשימת המוזמנים נשמרה בסוד ממש עד הרגע האחרון, ולמשכנו של הנשיא בוושינגטון הגיעו החל משעות אחר הצהריים אגדות יהודיות-אמריקניות חיות.
זה היה אחד הימים הצפופים ביותר בלוח הזמנים של אובמה, עם דגש על האסון האקולוגי במפרץ מכסיקו. לתוכה שובצה שעה של קבלת פנים ראשונה מסוגה, במסגרת חודש המורשת היהודית בארה"ב. שעה אחת - עולם ומלואו. באולם הגדול באגף המזרחי התאספו יהודים שתרמו לתחומי החיים השונים באמריקה - לאמנויות, למוזיקה, לספורט ולמדע.
הרבה מהמוזמנים היו ידוענים יהודים שלנו בישראל אין צל של מושג מיהם, אך באמריקה הם אגדות. תשאלו כל יהודי אמריקני והוא יספר לכם מיהו סנדי קופקס בן ה-75, והוא יספר לך על שחקן הבייסבול שנכנס לפנתיאון היהודי בזכות פעילות ספורטיבית שהוא לא עשה.
הנשיא אובמה. התחבק והצטלם (צילום: AP)
קופקס, שחקן "הדודג'רס", היה צריך להיות זורק הכדור במשחק הגמר של הבייסבול (ה"וורלד סירייס") בשנת 1965 והחליט לא להופיע, כי המשחק נקבע ליום כיפור. דבר כזה לא נשמע בימים שבהם מצליחנים דאגו להסתיר את הרקע היהודי שלהם. "יש לנו משהו משותף. אתה לא יכול לזרוק כדור ביום כיפור ואני לא יכול לזרוק כדור", התבדח אובמה, שהגיע לאירוע עם רעייתו מישל וסגנו ג'ו ביידן.
ההפתעה הגדולה שלי היתה לגלות שדארה טורס היא מכוחותינו. טורס, היא שחיינית עטורת מדליות מאז אולימפיאדת לוס אנג'לס ב-1984, אז היתה בת 17. היא השתתפה בחמש אולימפיאדות והאחרונה שבהן לפני שנתיים בבייג'ינג, כשהיא בת 41, וזכתה בשלוש מדליות כסף.
כיום, בגיל 43, היא עדין יפהפיה - והנשיא וסגנו נדבקו אליה כמו מגנט כדי להתחבק ולהצטלם יחד. אובמה, הידוע כחובב כדורסל, זיהה די מהר את ננסי ליברמן, מהכדורסלניות הגדולות בהיסטוריה האמריקנית, וניגש להחליף אתה כמה מילים.
בכורה בבית הלבן. הזמרת רג'ינה ספקטור (צילום: AFP)
מאחור ישבה לורי סטרונגן, שילדה בשנות התשעים ילד עם מחלת עצמות נדירה, שלוקים בה יהודים אשכנזים. הוא נזקק לתרומת מח עצם וכיוון שלא נמצא תורם מתאים, היא ובעלה החליטו להביא לעולם ילד נוסף, כדי שהוא יתרום מח עצם לבנם החולה. זה היה סיפור גדול ושנוי במחלוקת בשנות התשעים. למרבה הצער, התינוק שנולד לא התאים לתרומה והילד החולה הלך לעולמו בגיל שבע. לאחר מכן כתבה סטרונגן ספר על הנושא.
"זהו אירוע מיוחד. הרבה יותר אקזוטי מאשר האירועים הרגילים בבית הלבן", הודה הרב מרק שנייר, המעורב ביצירת קשרים עם העולם המוסלמי בין יהודים ומוסלמים ועם השחורים בארה"ב. וויליאם דארופ, ראש משרד הפדרציה בוושינגטון, הוסיף כי "כל דבר שהוא בפעם הראשונה בוושינגטון, זהו ביג דיל".
בין המוזמנים היו גם שופטת בית המשפט העליון רות גינזבורג, הסופרת ג'ודי בלום, בעלי הטורים מניו
יורק טיימס טום פרידמן ודיוויד ברוקס, מייסד "חלה לרעב" אלי וינקלמן, הפרופסורית להיסטוריה לורן סטראוס, המשורר חתן פרס נובל רוברט פינסקי והמתעמלת קרי סטראג, שהובילה את נבחרת ארה"ב למדליית זהב אולימפית.
האם זה חלק ממה שקרוי מתקפת הקסם של אובמה על היהודים? "זה נכון שיש מתקפה כזו, אבל לפעמים סיגר זה סיגר", אמר לי יהודי שדווקא לא הוזמן לאירוע, "לא כל מה שהוא עושה למען ישראל, או למען היהודים או בנושא איראן, קשור למתקפת קסם". מי שכן הוזמנה וגם נאמה היא אליסה סטנטון, שחורה שהתגיירה והפכה לרבנית רפורמית. הזמרת רג'ינה ספקטור הייתה מופקדת על התוכנית האמנותית ושרה שני שירים.
Read this article in English