שתף קטע נבחר

 

שבוע מפנה בעורף: לבנון השנייה כפול 7

מאות טונות של חומר נפץ וכמה ראשי קרב כימיים הפכו השבוע את תל-אביב לעיר רפאים ושיתקו מדינה שלמה. בצה"ל אומרים שמה שקרה בתרגיל הוא לא תסריט דמיוני: "אנחנו בהחלט עלולים לעמוד בפני עימות כמוהו לא ידענו, בעיקר בעורף"

הכותרת הראשית בעיתון "תפנית בחדשות", באותיות לבנות עם רקע אדום, הייתה קשה: מתקפה כימית ראשונה על ישראל - עשרות נהרגו ומאות נפצעו. בית-החולים "סורוקה" בבאר-שבע התקשה להתמודד עם הלחץ מצד האזרחים, ובקרב אלה שלא נפגעו שרר בלבול עז. למחרת כבר סיפר העיתון על חמישה טילים כמעט בו-זמנית; על תל-אביב, עיר בהפסקה, שתושביה העתיקו את מגוריהם לחו"ל, לערי אוהלים מאולתרות או לשטחים.

  

הגיליונות המיוחדים האלה לא הגיעו לעיני הציבור; ראו אותם רק בעלי התפקידים, שלקחו חלק בתרגיל העורף "נקודת מפנה 4". מי שכתב ועדכן את העיתון, כמו את אתרי האינטרנט הדמיוניים, הייתה מינהלת התרגיל, בניסיון לדמות את הכאוס הציבורי והתקשורתי שצפוי כאן, אם חלילה יתממשו תחזיות האימה.

  

בעוד כולם נושאים עיניים ליום של הפצצה באיראן, במערכת הביטחון שמו השבוע דגש על הזרועות האחרות של התמנון - הטילים והרקטות שבזירות הקרובות. אלה, יחד עם תמיכה לוגיסטית, אימונים מבצעיים והדרכה בשטח, הופכים את סוריה, דרום לבנון ורצועת עזה לאיום מוחשי הרבה יותר - קרוב הרבה יותר, במונחי זמן ומרחק - מזה הנשקף מפצצה גרעינית עתידית. "מה שראינו השבוע בתרגיל לא היה לצורך הצגה או תרחיש דמיוני", הבהיר גורם ביטחוני, שלקח חלק בתרגיל הענק. "אנחנו בהחלט עלולים לעמוד בפני עימות כמוהו לא ידענו, בעיקר בעורף".  


הרכבת ש"התהפכה" מפגיעת טיל בחדרה (צילום: ג'ורג' גינסברג)

  

השעון התרגילי החל לתקתק ביום הלחימה ה-15 כביכול. שבועיים קודם לכן חוסל לכאורה בכיר בארגון חיזבאללה, מה שהביא כמעט באופן מיידי להידרדרות בכל החזיתות, בדגש על הצפון. העימות הבא יכול להתרחש באותו אופן - די בניצוץ אחד קטן כדי להדליק מדורה גדולה. השבוע לא התייחסו לצד ההתקפי של צה"ל, אף לא ליכולת יירוט הטילים המכוונים אל העורף הישראלי. אין ספק שצה"ל יעשה הכל בצד התקפי כדי לצמצם את הפגיעה באזרחיו, אבל די בהצצה נוספת בעיתון של התרגיל להבין מה יקרה כאן: שלוש כותרות משנה מתארות בלבול, נטישה גדולה מערים גדולות וסגירה זמנית של נמל התעופה הבינלאומי בגלל פגיעה קשה במסלולי ההמראה. יותר מ-200 טונות חומר נפץ נורו לעבר ישראל בתרגיל, כמעט פי 3 מהכמות בקיץ 2006.

  

ההסלמה בעימות הבא תלויה רבות בהיקף הצד שכנגד: מלחמה בשלוש חזיתות, כפי שתורגלה הפעם, תביא למאות הרוגים בעורף ולכאוס שכמותו טרם הכרנו. המתיחות הקשה תקשה מאוד על ניהול האוכלוסייה. שקיות שחורות של גופות בקבר אחים, הן תמונות שלא ניתן יהיה לעבור עליהן לסדר היום. טילי הסקאד, הפאג'ר והזילזאל ירוקנו את גוש דן, יסתמו את צירי התנועה ויביאו למחסור במוצרי יסוד בפריפריה, שמנסה לקלוט את הפליטים וקורסת בעצמה תחת העומס. בתי-החולים לא יעמדו בקיבולת הנפגעים, אוכלוסיות נזקקות יהיו תלויות בעמותות סיוע ומתנדבים ההולכים ופוחתים, מערכת החינוך תשותק, גם הבנקים יתקשו לתפקד. ועוד לא דיברנו על מתקנים אסטרטגיים, חלקם עם חומרים מסוכנים, שעלולים להיפגע. בקיצור: מדינה מפוחדת ומשותקת, עם תחושות קשות של תסכול וייאוש המוקרנות מהעורף לחזית.

  

הנעלם הגדול: התנהגות האוכלוסייה

בין אם תפרוץ מלחמה בקיץ הקרוב ובין אם לאו, ניצבת ישראל בפני אתגר עצום. "נקודת מפנה" נועדה בעיקר לאמן את המפקדות, המערכות והגופים, כך שיוכלו לסייע למאות-אלפי הפליטים, לחלץ לכודים תחת בית-חולים שקרס,

לפנות קשישים מבית-אבות, לטהר אזור מחומר לוחמה כימי ובמקביל - לדעת מה ואיך לשדר באולפן טלוויזיה מיוחד, שיפעל מתוך פיקוד העורף, ולשלוט עד כמה שניתן במסרים לאוכלוסייה.

  

גם להפעלתם של 2,600 צופרי אזעקה ביום רביעי השבוע, ישנה חשיבות קריטית בכל הקשור לבדיקת המערכת. החשיבות של כמה אזרחים בדיוק הקדישו עשר דקות מזמנם להיכנס למרחב מוגן - פחות קריטית, גם עבור אנשי פיקוד העורף. בתרגיל בשנה הבאה תועבר ככל הנראה אזעקת התרגול לשעות הערב, כחלק מהרצון להעלות את המודעות. עד אז גם אמור הפיקוד להשלים את הכנת התפישה החדשה באשר להתרעה על נפילת טיל בלתי קונבנציונלי, שתבוא לידי ביטוי באזעקה שונה מזו העולה והיורדת המוכרת.


ואיך תתנהג האוכלוסיה? (צילום: אבישג שאר ישוב) 

 

קצינים בצה"ל, שמכירים היטב את התחום, אמרו השבוע שלצד התרגולים וההכנות החשובים, עדיין קיים נעלם אחד גדול - התנהגות האוכלוסייה. ודווקא בנושא הזה, נראה שהאזרחים פחות מבינים את הצפוי להם. "אנחנו יכולים לראות אירוע שהוא מלחמת לבנון השנייה כפול 3 או 4; אם סוריה מצטרפת זה כפול 6 או 7. ואם לא די בזה, יש גם החמאס והארגונים בעזה שיכולים להציק", ניסה אחד הקצינים לתמצת את האיום.  

 

בצה"ל מכירים את הרוח הציבורית, לפיה מלחמה אמנם אינה תסריט דמיוני - ובכל זאת עוצמתה והיקפיה אינם עומדים כרגע לנגד העיניים (ויעידו הבורסה והיסטריית הנדל"ן). התרחישים בתרגיל, למשל, עלולים להיחשב בעיני הרוב כמוגזמים במיוחד. "אפילו השבוע נשמעו קולות ביטול מצד אזרחים על מה שצפוי פה, הרבה סבורים שאם תהיה מלחמה אזי נראה שידור חוזר של 'לבנון 2' או משהו כזה", סיפר אחד הגורמים. לא כך הם פני הדברים בעיני יודעי דבר או שניים במערכת הביטחון, שניצבים בפני דילמה קבועה: החשש מיצירת פאניקה - לצד הצורך בהכנת האוכלוסייה.

  

אך למרות התרחישים הקיצוניים, גם במערכת הביטחון מנסים להרגיע: התהליך שעבר העורף בשלוש השנים האחרונות אמור לצמצם באופן ניכר את כל התופעות שתוארו כאן. "זה אמנם לא יעצור טיל, אבל נדע לטפל באירוע באופן הכי טוב ולהקטין גם את היקף האבדות. אם תהיה עזיבה של עיר לטובת עיר אחרת, אז נהיה שם ונדע כיצד להיערך במקום החדש. בסופו של דבר, אנחנו צריכים להשתפר ולהיות שם עבור האזרחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילי פיקוד העורף בתרגיל
צילום: דובר צה"ל
התרגיל בביה"ח רמב"ם
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים