עיכוב נוסף במשט לעזה: "נגיע רק מחר"
קפריסין סירבה לאפשר לספינות הסיוע לעגון בתחומה, והן יצאו לחלק האחרון במסע באיחור רב. המארגנים מתכוונים להישאר במים בינלאומיים: "לא רוצים להגיע לעזה בלילה". בצה"ל מעריכים שהספינות יתקרבו לארץ הלילה: "חיל הים יחכה להן"
הדרך ארוכה היא.
"משט החופש", שמתכוון לשבור את המצור הימי של ישראל על עזה ולהביא סיוע הומניטרי לרצועה, התעכב זמן רב מדרום קפריסין ויגיע לחופי הרצועה רק ביום ראשון. המשט, שתוכנן בתחילה להגיע לעזה כבר ביום שישי, נדחה תחילה ביממה, בגלל תקלות טכניות והחשש שישראל תשתלט על הספינה הטורקית, הגדולה מכולן.
שמונה הספינות התכוונו לעגון באי ולהעלות על סיפונן את חברי הפרלמנט האירופי שחיכו שם, אך קפריסין היוונית מנעה זאת מהם. הועלתה הצעה כי חברי הפרלמנט יעברו את הגבול לקפריסין הטורקית, מדינה שאינה מוכרת על ידי רוב מוחלט ממדינות העולם, אבל דבר זה צפוי לגרום למשבר דיפלומטי רחב.
בכל מקרה, המארגנים ויתרו על האופציה להגיע כבר היום לעזה. "נישאר במים בינלאומיים ונגיע לעזה רק מחר. אנחנו לא רוצים להיכנס לחופי עזה בלילה", אמרה אודרי בומסה מארגון "Free Gaza".
בצה"ל מעריכים, עם זאת, שהמשט יתקרב כבר הלילה אל חופי ישראל, ונערכים לסכל את הגעתו לעזה - הסטי"לים צפויים לצאת בשעות הערב מחיפה. "ברגע שהמשט יגיע לנקודה ידועה מראש במים הטריטוריאליים של ישראל ייצאו לקראתו ספינות חיל הים", אמרו בצבא, שם הבהירו כבר מוקדם יותר השבוע כי לא יאפשרו לספינות להגיע לעזה, ויעבירו בעצמם את הסיוע ההומניטרי לרצועה.
מחכים למשט. ספינות של החמאס ליד חופי עזה (צילום: AFP)
הספינות נמצאות בדרכן לישראל, אבל אחת מהן, שיצאה מאירלנד, צפויה להגיע בנפרד ובאיחור. הספינה, על שם פעילת השלום רייצ'ל קורי שנהרגה על ידי דחפור D-9 צה"לי, פיגרה ביחס לאחרות, ומארגני המשט החליטו בתחילה לא לחכות לה. אך בינתיים היא עברה כבר את מיצרי גיברלטר, ולכן קיים סיכוי שהיא תצטרף לשבע הספינות הנוספות.
מאות פעילים פרו-פלסטינים ואלפי טונות של סיוע הומניטרי נמצאים על שתי האוניות הגדולות וחמש הסירות הקטנות יותר. הספינות נמצאות כעת במים הטריטוריאליים של קפריסין, ומחכות לפקודה לצאת לכיוון ישראל. "שינינו את המסלול כבר פעמיים בגלל הדיווחים שישראל תשתלט על האונייה הטורקית, ולכן גם דחינו את יציאת כל הסירות", אמרה אמש בומסה לסוכנות הידיעות הצרפתית. "פרט לכך, היו גם בעיות טכניות באחת הסירות, שגרמו לצורך להעביר נוסעים לספינה הטורקית", היא הוסיפה.
סגן שר החוץ, דני אילון, התייחס למשט באירוע "שבתרבות" בבאר-שבע. "מדובר בפרובוקציה ובהפרה בוטה של חוק הים. לא ניתן למשט הזה לעבור. זו פגיעה בבטחון ישראל", אמר אילון. "בנושא ההסברתי יש בעיה, אך אנו נערכים מראש ומסבירים מה המצב בעזה. אין משבר הומניטרי. במשרד החוץ אנו נעזרים ביוטיוב ובפייסבוק כדי להסביר את המצב. מדובר בהתארגנות איסלאמיסטית חמאסית".
בצרפת מודאגים, בארה"ב מתעלמים
בתוך כך, בצרפת קראו לישראל להסיר את המצור הימי שמוטל על הרצועה. "צרפת מודאגת מהמצב ההומניטרי בעזה ודוחפת ליישום מלא של החלטה 1860 במועצת הביטחון", אמר דובר משרד החוץ הצרפתי ברנאר ואלרו בהתייחס למשט לעזה. פעילים פרו-פלסטינים בצרפת הזדהו עם המשט ונשאו דגלי פלסטין בסירה קטנה בנהר הסיין בפריז.
הזדהות צרפתית. ספינה בסיין הפריזאי (צילום: AP)
הסגר של ישראל על עזה אינו זוכה לתשומת לב רבה בתקשורת האמריקנית בכלל והטיפול במשט לעזה משקף את העניין המועט של האמריקנים בנושא.
התקשורת האמריקנית מרוכזת בטיפול האסון האקולוגי בחופיה הדרומים של ארה"ב, והיא מתעלמת כמעטי לחלוטין מהמשט לעזה. הנושא אינו מסוקר בינתיים ברשתות הטלוויזיה, ששיגרו את כתביהן לשדר ממפרץ מכסיקו.
ב"ניו יורק טיימס" נכתב על המשט בעמוד 10 תחת הכותרת: "קוראים תיגר לסגר, ספינות עם אנשים ומטען עושות דרכן לעזה". בוושינגטון פוסט יש צילומי אוניות במפרץ מכסיקו, אך לא בים התיכון, נושא המשט אינו מוזכר בו כלל. לוס אנג'לס טיימס הסתפק בדיווח של סוכנויות הידיעות מעזה.
Read this article in English