שתף קטע נבחר

 

ישראל: "החלטת ועידת פירוז הגרעין צבועה"

גורם ישראלי בכיר הביע תמיהה מהחלטת ועידת הפירוז הגרעיני לציין את ישראל כמדינה היחידה שראוי להעמיד את מתקניה לפיקוח - בעוד מאמצי איראן להשיג נשק גרעיני זכו להתעלמות מוחלטת. טהרן בירכה: ההחלטה היא צעד לעולם נקי מגרעין

גורמים רשמיים בישראל מתחו הבוקר (שבת) ביקורת על החלטת ועידת פירוז הגרעין לציין את ישראל כמדינה שיש להעמיד את מתקניה הגרעיניים לפיקוח, וכינו את ההחלטה "צבועה". לעומתם, באיראן אמרו כי ההחלטה היא צעד לקראת עולם נקי מגרעין.

 

"ההחלטה שהתקבלה צבועה", אמר גורם בכיר בירושלים. "ישראל היא היחידה שמוזכרת, בעוד ההחלטה איננה מתייחסת לעובדה שמדינות כמו הודו, פקיסטן, וצפון קוריאה מחזיקות בנשק גרעיני, וגרוע מזה - מתעלמת מעובדה שאיראן מנסה להשיג נשק שכזה".

 

לדבריו, ההתעלמות המוחלטת מתוכנית הגרעין האיראנית תמוהה ביותר, בעיקר על רקע הפרטים הרבים שחשפה לאחרונה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, הנוגעים להתקדמותה של הרפובליקה האסלאמית בתחום.

 

איראן התייחסה אף היא להחלטה שהתקבלה אמש, וקראה לוושינגטון להעניק לה גיבוי."זהו צעד לקראת יצירת עולם נקי מנשק גרעיני", אמר עלי אסגר סולטניה, שגריר איראן לוועידה. לדבריו, "על ארצות הברית לציית לדרישת הקהילה הבינלאומית בבואה לחייב את ישראל לקבל על עצמה את אמנת פירוז הגרעין, ולהעמיד את מתקניה הגרעיניים לפיקוח".

 

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הבהיר מצידו כי עמדת המדינות החתומות על ההחלטה אינה מקובלת עליו. "ארה"ב מקבלת בברכה את ההסכמה שהשיגו המדינות", נאמר בהודעה שפרסם הבית הלבן. "ההסכם כולל צעדים מאוזנים ומציאותיים שיקדמו את הפירוק מנשק גרעיני, אך אנו מתנגדים לבידוד ישראל בהחלטה".

 

ההחלטה בת 28 העמודים, שהתקבלה פה אחד על ידי נציגי כל 189 המדינות, מבוססת על הטיוטה שפורסמה מוקדם יותר השבוע. היא קוראת למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לארגן ועידה של כל מדינות המזרח

התיכון ב-2012, כדי לקדם את הפיכתו של האזור לנקי מנשק להשמדה המונית, כפי שדורשת האמנה, שנחתמה לראשונה ב-1970, ומאז מעודכנת אחת לחמש שנים (אם כי ב-2005 לא נערכו שינויים בגלל התנגדות אמריקנית).

 

היא גם קוראת לישראל לחתום על האמנה ולהעמיד את מתקניה הגרעיניים תחת "פיקוח מקיף" של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) - סעיף שהאמריקנים ביקשו בתחילה להיפטר ממנו, אך כעת, כך נראה שוויתרו על דרישה זו, כדי לאפשר את קבלת ההחלטה המוסכמת.

 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
הכור בדימונה
צילום רויטרס
מומלצים