שתף קטע נבחר

האש נעצרה בפתח בית הכנסת העתיק בגמלא

האש כילתה כמעט את כל שמורת גמלא ברמת הגולן: שטחים נרחבים של חורש טבעי הפכו לאפר, צמחייה ובעלי חיים נשרפו והנוף הפך מירוק לשחור; רק פינה אחת נותרה פורחת וירוקה

כמעט 30 אלף דונם נשרפו בשמורת גמלא ביום חמישי - שטחים נרחבים של חורש טבעי הפכו מירוקים לשחורים, ומספר בלתי ידוע של בעלי חיים לא הספיקו להימלט ונהרגו. אבל האש פסחה על פינה אחת בשמורה, קטע קטן יחסית של כשבעה דונמים שנותר פורח: סביב בית הכנסת של היישוב העתיק גמלא.

 

"זו תופעה מרתקת. הנזק האקולוגי כאן הוא בקנה מידה עצום. הכל אדמה חרוכה - פרט לשטח סביב בית הכנסת", אמר זאב מרגלית, איש רשות הטבע והגנים.

 

איך זה קרה? מרגלית מונה כמה סיבות: ראשית, עבודת תחזוקה של אנשי הרשות סביב אתר העתיקות, שכוללת ניכוש עשבים וגם ריסוס למניעת נביטה של צמחייה - פעולות שלא מבצעים באזורים אחרים בשמורה. ניכוש העשבים נועד להבטיח שהצמחיה לא פולשת לתוך האתר ולא פוגעת בשרידים העתיקים. בהעדר צמחייה יבשה, לא היה כאן לאש במה להאחז.

 

ויש עוד סיבה: אל אתר העתיקות מובילים כמה שבילים, וגם סביבו נכבשו כמה שבילי הליכה. השבילים הללו - הנקיים מצמחייה - שימשו הפעם כדרכי אש, ומנעו מהלהבות להתקדם לעבר האתר.

 

מרגלית מציין שאפשר שהיה כאן גם צירוף מקרים - "אולי בדיוק כשהאש הגיעה לאתר שינתה הרוח כיוון? אין לדעת. וישנה גם הסיבה האחרת", הוא אומר, ורומז על כח עליון שהגן על שרידי בית הכנסת מהאש... "אבל אינני מומחה בעניינים האלה".

 


  

מרגלית ושאר אנשי רשות הטבע והגנים מנסים מאז יום חמישי לאמוד את הנזק לשמורה, ולבצע פעולות שונות שיאפשרו את פתיחתה מחדש - ואת התחלת השיקום. הפגיעה בטבע מכאיבה לו, והוא יודע שיידרש זמן רב עד שניתן יהיה לשקם את השמורה. הוא מוצא נחמה בעובדה שבית הכנסת העתיק לא ניזוק, אך מדגיש שגם אם ניצל מהשריפה הפעם, עדיין דרושים לא מעט משאבים כדי להבטיח שהשרידים בני אלפי השנים יישמרו לשנים ארוכות.

 

"השטח נשאר ללא פגע, אבל גמלא העתיקה זקוקה לשימור. אשתקד נפל חלק מהחומה ושיפצנו אותו. יש צורך בעבודות שימור של מקוואות, קירות מבני מגורים ועיטורים ארכיטקטוניים. השריפה אמנם לא פגעה במבנים, אך היא מראה כמה חשוב השימור וחיזוק המבנים, למען העתיד. 

 

אבל במקומות אחרים בשמורה - האש לא חסה על הטבע. כך זה נראה - בסוף השבוע שאחרי השריפה:

 

צילום: זאב מרגלית, רשות הטבע והגנים

 

 

הדליקה התלקחה עקב ירי של צה"ל באימון. שטחי האש בגולן פרושים על כשליש משטחו - כ-400 אלף דונם, וצה"ל מקיים בהם אימונים של יחידות סדיר ומילואים. בצה"ל הורו על ועדת בדיקה וציינו כי הם מודעים לבעיית הדליקות בשטחי האימונים ופועלים על מנת למזער ולהקטין את תכיפותן.

 

"מעבר לכך, אם פורצת שריפה בשטחי האש עוצר צה"ל באופן מיידי את אימוניו, פועל לכיבוי מהיר של השריפה ומסייע ככל שניתן לכוחות הכבאות וההצלה", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צמחיה סביב בית הכנסת העתיק
צילום: זאב מרגלית, רשות הטבע והגנים
מומלצים