דיין חיטט בסלולרי וקבע: הגיור לא מאושר!
ל-ynet נודע: דיין בית הדין לגיור בתל אביב, הרב דוד בס, פסל מועמדת לגיור, לאחר שגילה מעיון ביומן השיחות שלה כי היא מחללת שבת. הדיין זומן לבירור אצל ראש מערך הגיור. גורם במערך הגיור: "אם היה מדובר בשופט שמחטט כך בטלפון של נאשם ומרשיע אותו הייתה כאן רעידת אדמה"
הגיור הממלכתי תקוע, אבל בבתי הדין אף פעם לא משעמם: דיין בית הדין לגיור בתל אביב, הרב עו"ד דוד בס, חשוד כי עיין במכשיר הטלפון הסלולרי של מועמדת לגיור, כדי לבדוק האם היא משתמשת בו בשבת. כאשר גילה כי הוציאה שיחות ביום המנוחה דחה את בקשתה להתגייר.
הדיין, אחד המוערכים בתחומו שמקובל על נוקטי ה"גיור הידידותי" בציונות הדתית ומועמד לכהונה גם בבתי הדין הרבניים האזוריים, זומן בשבוע שעבר לבירור בפני ראש מערך הגיור, הרב חיים דרוקמן, אך סירב לשתף פעולה בטענה כי אינו מכיר בסמכותו לקיים את ההליך. כעת צפוי לו שימוע בפני הרב הראשי שלמה עמאר.
על פי החשד, בדיון שנערך לפני שבועיים ביקש הדיין מהמועמדת לשוחח טלפונית עם אחד מבני המשפחה המלווה אותה בתקופת ההכנה לגיור. מספרי הטלפון שלהם היו בזיכרון מכשיר הטלפון שלה, ולכן היא התבקשה להשאירו באולם ולהמתין מחוצה לו. לאחר שיצאה החל הרב בס לעיין ביומן השיחות, גילה כי היא מחללת שבת ובשל כך סירב לגיירה. האישה נמנעה מהגשת תלונה מחשש שבית הדין ידחה את מועמדותה גם בעתיד, אך השמועה פשטה בין הדיינים וסיפור המקרה הגיע לראשי מערך הגיור.
"רוצה בירור רק אצל הרב עמאר"
בשבוע שעבר זימן ראש אגף בכיר לגיור במשרד ראש הממשלה, שמואל יסלזון, את הרב דוד בס ואת שני הדיינים הנוספים בהרכב שדן בתיק, לבירור בפני ראש המערך, הרב חיים דרוקמן. השלושה הופיעו לדיון בעניינם, אולם בס טען בו כי אין מדובר בעניין מנהלי אלא בנושאים הנוגעים למהותו של תיק הגיור. לפיכך, הוסיף, הדבר אינו נתון להתערבותו של הרב דרוקמן אלא של הרב שלמה עמאר, שהוא נשיא בית הדין וראש העדה הדתית.
גורם המקורב למערך הגיור מחה בשיחה עם ynet נגד התנהלות הרב בס ויחסו לראש המערכת שבה הוא מכהן כדיין. "אם היה מדובר בשופט שמחטט כך בטלפון של נאשם ומרשיע אותו הייתה כאן רעידת אדמה", אמר, "אני לא מבין איך הרב דרוקמן נותן לזה לקרות ועוד מוחל כך על כבודו ועל כבוד המערכת".
עוד טען האיש כי בעבר נחשף בעצמו למקרים חמורים עוד יותר בבית הדין, כמו חיפוש פרטי מידע "מפלילים" ותמונות מביכות של מועמדות לגיור ברשת האינטרנט וכן חקירות מביכות הכוללות שאלות אינטימיות. לדבריו, "גם אם נתעלם מהדרך שבה נעשו הדברים, מבחינה הלכתית טהורה חילול שבת בשלב ההכנה לגיור אינו בהכרח עילה לדחייתו, משום שהמועמדת עדיין אינה יהודיה ולא מחוייבת בקיום מצוות".
גורם בבתי הדין לגיור אישר בשיחה עם ynet כי לפעמים נחשפים הדיינים בדרך אגב לפרטי מידע
או מסמכים המערערים על מהימנות המועמדים ואז נאלצים לדחותם. כדוגמה סיפר כי פעם אחת ביקש דיין ממתגיירת פוטנציאלית את תעודת הזהות לצורך לאימות פרטיה האישיים, ותוך כדי הבדיקה נשמטו ממנה תמונת פריצות וכרטיס כניסה למועדון בשבת. עם זאת טען הגורם כי בית הדין אינו נוקט "בילוש" יזום, ולהערכתו גם במקרה המיוחס לרב בס לא היה כן.
הרב עו"ד דוד בס הוא בוגר ישיבת מרכז הרב בירושלים, מוסמך לרבנות עיר ולדיינות מטעם הרבנות הראשית לישראל ובעל תואר שני במשפטים מהאוניברסיטה העברית. בנוסף לכהונתו בבית הדין לגיור הוא מלמד ומרצה במוסדות תורה ואקדמיה בעיקר בנושאים של משפט עברי והלכה, ובין היתר גם בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב. בוועדה למינוי דיינים, הדנה בימים אלה באיוש התקנים הפנויים בבתי הדין הרבניים האזוריים, הוא נחשב לאחד ממועמדי הציונות הדתית, ואולם הסיכוי לבחירתו אפסי בגלל התנגדות החרדים למועמדותו של משפטן ואיש אקדמיה לכהונה רבנית.
תגובת משרד ראש הממשלה
אגף הגיור במשרד ראש הממשלה מסר בתגובה ל-ynet כי "הנושא נמצא בבדיקה, להבנת פרטי המקרה והשתלשלות האירועים".
מאגף הגיור נמסר עוד: "במידה שנידרש לכך, ינקטו כל הצעדים הדרושים ברמה משמעתית על פי נהלי המשרד. אגף הגיור יתמיד במאמציו למתן שרות מקצועי והולם למבקשים להתגייר ברוח הפסוק 'ואהבתם את הגר'".