אוסטרליה: האם חיבור לאינטרנט יוגדר כזכות אדם?
האם החיבור לרשת צריך להיחשב בתור זכות אדם בסיסית - כמו חופש הביטוי וחופש התנועה? באוסטרליה ובמספר מדינות נוספות, הנושא נמצא בבדיקה - לאור הדרישות של חברות מוזיקה וסרטים לנתק משתפי קבצים
מנהל המרכז האוסטרלי לחוק ומדיניות ברשת, דייויד וייל, מוטרד מאוד מהתוכניות של תעשיית המוזיקה והקולנוע לאלץ ספקיות אינטרנט לנתק משתמשים מהרשת – באשמת שיתוף קבצים. לדבריו, מדובר בניתוק הפרט מהחברה: החיבור לרשת מאפשר לאדם להיות חלק משיח ציבורי שמתרחש באינטרנט - ועל כן מדובר ברכיב בחופש הביטוי.
החיבור לרשת: זכות בסיסית
הקריאה להגדרת חיבור לאינטרנט בתור זכות אדם כבר נשמעה בעבר במדינות נוספות. בפינלנד ובאסטוניה, הזכות לחיבור לאינטרנט היא זכות אדם בסיסית. ביוון ובצרפת ישנה חקיקה המבטיחה שלאזרחי המדינה תהיה גישה לרשת. סקר של ה-BBC שנערך השנה ב-26 מדינות שונות הראה כי 79% ממשתמשי האינטרנט סבורים כי הגישה לרשת צריכה להיות חוק יסוד.
הנציבה האוסטרלית לענייני זכויות אדם, קתרין ברנסון, אמרה כי הנציבות בראשה עומדת טרם בחנה את האפשרות של הגדרת החיבור לרשת כזכות בסיסית, אך מכירה בחשיבות החיבור לחופש הביטוי, ולזכויות יסוד אחרות.
חירות מול צנזורה
יש לציין, כי הנושא האינטרנט באוסטרליה נמצא לאחרונה בכותרות בגלל סיבה שונה לגמרי: תוכנית קיצונית של הממשלה לצנזר גורף של אתרים רבים ברשת. סינון האתרים יכלול רשתות חברתיות, ערכי ויקיפדיה מסוימים, אתרים העוסקים בהפלות, פורנוגרפיה הומוסקסואלית ,סרטוני יוטיוב ועוד רבים.
מהלך הצנזורה, אשר זכה לביקורת נוקבת מצד ממשלת ארצות הברית, הוא הקיצוני ביותר שתוכנן עד כה במדינה דמוקרטית מערבית.
אחוז משתמשי האינטרנט באוסטרליה הוא גבוה מאוד, והממשלה מתכננת פרוייקט תשתיות רחב שבמסגרתו יחוברו כ- 90% מבתי האב במדינה לרשת, במהירות 100 מגביט. לא ברור כיצד יוגדר החיבור לאינטרנט כזכות יסוד הקשורה לחופש הביטוי ולחירויות נוספות, כאשר הממשלה מתכננת לחסום ולצנזר אתרים רבים.