שתף קטע נבחר

 

חוק התמונות הלאומיות ינוסח מחדש

האם התמונות שדובר צה"ל ולשכת העיתונות הממשלתית מפיצים מספיקות להסברה, או שנדרש שינוי חקיקה והתרת שימוש חופשי בתמונות? ועדת המדע והטכנולוגיה מקדמת את חוק התמונות הלאומיות

ועדת המדע של הכנסת דנה בתיקון חוק זכויות היוצרים. התיקון (לקריאה - RTF) מאפשר לכל אחד בארץ ובעולם לעשות שימוש בתמונות לאומיות שצולמו על ידי גופים ממשלתיים ודובר צה"ל - זאת ללא קבלת אישור וללא תשלום, בניגוד למצב הנוכחי. בארצות הברית ובמדינות אחרות בעולם, התמונות הלאומיות חופשיות מזכויות יוצרים. 

 

נציג משרד המשפטים בדיון הציע לתת רשיון גורף לשימוש בתמונות ולא לוותר לגמרי על זכויות היוצרים. דני סימן, מנהל לשכת העיתונות הממשלתית, אמר שהלשכה כמו גם דובר צה"ל מפיצים תמונות באופן חופשי לכלי התקשורת, כאשר יש אירועים מידיים שכלי התקשורת מדווחים עליהם, ונתן כדוגמה את אירועי המשט הבוקר (ב').

 

סימן ציין כי נגבה תשלום רק עבור הפקת תמונה לגופים גדולים עבור 20 שקלים לתמונה, וסך הכל הלשכה מכניסה 350,000 שקלים בשנה ממכירת תמונות. "למה יש הגבלה על איכות התמונה? למה שאני לא אוכל להשתמש בתמונה של ראש הממשלה באיכות עשרה מגהפיקסל?", תהה שטרית.

 

נדרשים תיקונים נוספים

נציגת איגוד האינטרנט הישראלי הביעה תמיכה עקרונית בחוק, אך אמרה שנדרשים בו מספר תיקונים. נציג ויקימדיה, הגוף שמפעיל את אנציקלופדית ויקיפדיה, ביקש להסדיר באילו תמונות ובכמה תמונות מותר להשתמש במסגרת שימוש הוגן. הוא ציין גם כי תמונות שמצולמות באירועים מגיעות לכלי תקשורת ממסדיים אך לא לגופים כמו ויקיפדיה ולא מופצים באינטרנט. בוויקיפדיה, שהובילה את הגשת הצעת החוק, עוד אמרו כי יש מחסום בירוקרטי בקבלת תמונות.

 

נציגת גנזך המדינה ממשרד ראש הממשלה אמרה שיש להגדיר מהי תמונה, והאם מדובר רק בצילומים, או גם בסריקות דיגיטליות ובקטעי וידאו. עוד אמרה שיש להסדיר תמונות שייכות לארכיונים חוץ-ממשלתיים, וכן אמרה שיש להסדיר עניינים של פרטיות וחופש המידע בנוגע למסמכים המצויים בגנזך. עוד היא הזכירה שהחוק לא מדבר על מתן קרדיט לצלם.

 

נציג הפרקליטות של צה"ל בדיון אמר כי הצבא מתנגד לחוק בלשון הנוכחית. הנציג אמר שיש תמונות אשר צולמו על ידי גופים ציבוריים ונוגעות להוואי ותרבות ואין בהכרח אינטרס ציבורי לפרסם אותן. שטרית הגיב ואמר שממילא דוברי הגופים דוחפים אותם למדורי רכילות בתקשורת. בצה"ל חושבים שיש לתת את שיקול הגעת לגוף המצלם. עוד אמר נציג צה"ל שהעובדה שהצבא לא משחרר תמונות ברשיון שוויקיפדיה דורשת, לא אומר שיש בעיה של הסברה וכי צה"ל מפיץ תמונות לגופים רבים.

 

ומה על תמונות שהודלפו?

בצה"ל העלו גם את השאלה של תמונות שהודלפו - והאם זה יותיר למי שמקבל את התמונה לפרסם אותה. שטרית אמר שבמקרים כאלה יש לבצע אכיפה, בלי קשר לזכויות היוצרים. הוא נתן את הדוגמה של העיתון שפירסם את המידע והתמונות שקיבלו ממרדכי ואנונו ואמר שזכויות היוצרים לא היו הבעיות במקרה הזה.

 

החוק נדחה בהתחלה על ידי הממשלה, אך אושר בסופו של דבר על ידי ועדת שרים לחקיקה ואושר בקריאה טרומית בכנסת. ועדת הכנסת המליצה להעביר את הדיון לוועדת כלכלה, אך שטרית אמר שילחם למען השארת הדיון בוועדת המדע. "אין לועדת כלכלה מושג ירוק בחוק, הם לא הכירו אותו כשהוא בושל", אמר שטרית. ההחלטה תתקבל בקרוב על ידי המליאה

 

החוק ינוסח מחדש, כאשר יועלו בנוסח החדש הסוגיות שעלו בדיון. לחלופין - משרד המשפטים יציע נוסח לרשיון גורף שלא יצירך חקיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים תמונה של ז'בוטינסקי? קרוב תוכלו לקבל
צילום: לע"מ
מומלצים