יועץ שטייניץ: תקציב דו שנתי ימנע צורך בדיונים
ד"ר אבי שמחון אמר היום בוועדת הכספים כי אישור תקציב דו שנתי יחסוך מהממשלה את הצורך להתדיין כל שנה עם המפלגות הרבות בקואליציה ובכנסת בכלל. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר בבתגובה: "זהו מדרון חלק שדרכו לדיקטטורה קצרה". הוועדה תחליט בנושא בשבוע הבא
היועץ הכלכלי החדש של שר האוצר, ד"ר אבי שמחון, הצדיק היום (ב') בוועדת הכספים את מתכונת התקציב הדו שנתי, בין השאר בכך שהוא חוסך מהממשלה את הצורך להתדיין כל שנה עם המפלגות הרבות שמרכיבות את הקואליציה בפרט והכנסת בכלל.
"בתקציב הדו שנתי יש איזון בין מתן האפשרות לכנסת להשפיע על התקציב לבין האנרגיה הרבה שהממשלה צריכה להשקיע בתהליך במבנה הקיים של הממשל בישראל. זהו מבנה לא חזק, שלא קיים במדינות אחרות", אמר שמחון, בדיון על תיקון חוק התקציב. תכלית התיקון: להאריך את תוקף הוראת השעה של התקציב הדו שנתי בשנים 2012-2011.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר לשמחון בתגובה: "מה שאתה אומר זה מסוכן, זהו מדרון חלק שדרכו לדיקטטורה קצרה". גפני מתנגד לתקציב הדו שנתי, והסוגיה תוכרע רק בישיבתה הבאה של הוועדה.
יתרון פוליטי לממשלה
עו"ד אייל זנדברג ממשרד המשפטים ביקש לנטרל את היתרון הפוליטי שהוא נותן לממשלה. "אין כאן מטרה להגן על הממשלה הנוכחית", אמר. מנגד, דעתו של חבר הכנסת ח"כ חיים אורון (מרצ) היא שהכל פוליטיקה - "האוצר רוצה לשים את הכנסת בצד".
זנדברג אמר כי מוקדם להפוך את הוראת השעה של התקציב הדו שנתי למתכונת קבועה. לדבריו, משרד המשפטים יוכל להמליץ על הקו הדרוש רק לאחר התנסות מעשית בשיטה החדשה במשך ארבע שנים.
פרופ' אריה הילמן מאוניברסיטת בר-אילן, הציע לקבוע דיון שנתי על ביצוע התקציב בפועל. בכך הוא מאמץ את דברי ההסבר של הממשלה להצעת החוק לפיה משרד האוצר יגבש המלצות ביניים ביחס לתקציב הדו שנתי ויציג אותן בפני הממשלה.
היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שגית אפיק, הציעה לעגן את ההמלצה הזאת בחוק ולקבוע שיהיה דיווח לוועדת הכספים ביחס להמלצות הביניים של האוצר. בנוסף, המליצה אפיק כי עמדת ועדת הכספים תובא בפני הממשלה לפני החלטתה על המשך המתכונת.
בחוק מוצע להקדים את מועד ההנחה של הצעת התקציב הדו שנתי על שולחן הכנסת במקום 60 ימים לפני תחילת שנת התקציב, ל-90 יום. זאת כדי למזער באופן מסוים את הנזק שבפגיעה בהשתתפות הכנסת בהליך התיקצוב. כמו כן מוצע בחוק לאפשר גם לוועדת הכספים לקבוע את מועד ההנחה של התקציב.
היועץ המשפטי של משרד האוצר, עו"ד יואל טריס, הודיע כי האוצר יעשה את כל המאמצים להקדים את הנחת התקציב הבא במהלך פגרת הקיץ בין אוגוסט לספטמבר.