שתף קטע נבחר

 

ברק: הלוחמים היו בסכנה; אשכנזי: לא היה די ציוד

שר הביטחון, הרמטכ"ל ומפקד חיל הים הציגו את הצד הישראלי, בהשתלטות הקטלנית על המשט לעזה. ברק: "מביעים צער על הנפגעים, אך האחריות לכך מוטלת על מארגני המשט". מפקד חיל הים אמר שהכוחות היו סכנת חיים. הרמטכ"ל טען כי הלוחמים פעלו "ברגישות ונחישות", אך הודה: לא היה מספיק ציוד לפיזור הפגנות

הצמרת הביטחונית של ישראל מציגה חזית מאוחדת, מפילה את האחריות לתוצאות תקרית הקטלנית על יוזמי המשט לעזה - אך גם חושפת מעט מההפתעה שבה נתפס הצבא במהלך ארועי הלילה החולף. אחרי ההסתבכות בלב ים, שתמונותיה הקשות משודרות מהבוקר בכל העולם, הסבירו בצהריים (יום ב') בכירי מערכת הביטחון, שר הביטחון אהוד ברק, הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי ומפקד חיל הים אליעזר מרום - את השיקולים של ישראל וגם מה אירע בזמן ההשתלטות - בה נהרגו 10 פעילים.

 

דם בלב ים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

"אנחנו מביעים צער על הנפגעים, אך האחריות לכך מוטלת כולה על מארגני המשט ואלה ממשתתפיו", פתח שר הביטחון אהוד ברק. לדבריו, רק על סיפון ה"מרמרה", אחת מתוך שש הספינות, התרחשה תקרית אלימה.

 

מסיבת העיתונים בקריה בתל-אביב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"מדינת ישראל פנתה טרם יציאת המשט לים וגם במהלכו, בקריאה ובהזמנה להגיע לנמל אשדוד ולהעביר את מטען הסיוע המיועד לעזה לאחר בדיקות ביטחוניות", אמר. "כל הקריאות נענו בשלילה. במהלך העלייה על אחת הספינות הותקפו החיילים שחלקם נפצעו מאלימות פיזית קשה מצד המפגינים".

 

"אני מכיר את הסוג של הפעולות הללו ואיך הן יכולות להתפתח, ואני מכיר את היחידות שפעלו ואת מפקדיהן. מדובר בטובי אנשינו", אמר שר הביטחון והסביר: "לנוכח סכנת החיים, נאלצו החיילים להפעיל אמצעים לפיזור הפגנות וגם נשק חם". לדבריו, חלק מעשרת ההרוגים נהרגו מירי נשק חם. עוד אמר כי עשרה חיילים נפצעו, חלקם מירי של אש חיה וחלקם מנשק קר.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"הארגון IHH, שעמד מאחורי הספינה הזאת המתפרעת, הוא ארגון אלים וקיצוני שפועל תחת כיסוי של פעילות הומניטרית", האשים ברק. "זו היא עת לאחריות ואני קורא לכולם לנהוג באיפוק ולשכל ישר ולא לתת לארגון אנרכיסטי ולגורמים קיצוניים שמטרתם לערער את הסדר הציבורי לנצל את האירוע המצער לאלימות".

 

אשכנזי: "הציוד לפיזור הפגנות לא הספיק"

הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, אמר כי במהלך ההיתקלות עם נוסעי ה"מרמרה" היה שימוש בברזלים, מוטות, וסכינים. "היה אפילו שימוש בירי מנשק שנחטף מחיילים", אמר. "לי ברור מעל לכל ספק שהחיילים פעלו כמתבקש". הוא אמר כי החיילים הוכנו למשימה, אך "הציוד לפיזור הפגנות לא הספיק ומהרגע שהם נקלעו למציאות (האלימה) - הם הפעילו גם את נשקם".


מרום, ברק ואשכנזי בתדרוך (צילום: דלית שחם)

 

"בסופו של דבר החיילים פעלו כפי שציפינו מהם, גם ברגישות מצד אחד ובנחישות מצד שני" אמר אשכנזי, שגם התייחס לכוונותיהם של מארגני המשט: "אין שום קשר לסיוע הומניטרי. הייתה שם פעילות קיצונית מהרגע הראשון". לדבריו, פעולת חיל הים נועדה למנוע חדירה לא מפוקחת של אנשים ומטען לעזה. עוד הבטיח כי לאחר שהמפקדים ייפגשו עם החיילים שעושים דרכם לאשדוד - תתבהר התמונה וצה"ל יוכל למסור מידע מלא על שארע.

 

מפקד חיל הים: הלוחמים פעלו בנחישות ואיפוק

מפקד חיל הים, האלוף אלי מרום (צ'ייני) אמר: "לאורך כל האירוע הפגינו הלוחמים נחישות ואומץ לב, ובד בבד הם פעלו באיפוק רב". לדבריו, תוצאת התקרית עם עשרת ההרוגים שבה - היתה יכולה להיות חמורה בהרבה, אילו החיילים נהגו אחרת. "בכל חמש האוניות לא נדרשה פעילות באש חיה כדי לעצור את המשט ובטיפול הולם הצלחנו לעצור את האוניות ולהשתלט עליהן".

 

האלוף מרום סיפר על הנפגעים בקרב חיל הים: "בין הפצועים יש לוחם עם פציעת ראש קשה, שני לוחמים שנפצעו מירי, ועוד לוחם אחד שנפצע מדקירת סכין".

 

מרום סיפר עוד כי טרם שהחלה האלימות - דחו יושבי ה"מרמרה" את הקריאות לעצור "בניבולי פה והתנהגות לא ראויה". הוא טען כי הלוחמים שעלו לסיפון הותקפו בידי 600 יושבי הספינה במה שהגדיר כ"אלימות יוצאת דופן, שכתוצאה ממנה נשקפה להם סכנת חיים". לדבריו, הם הגיבו באמצעים לפיזור הפגנות, אך לאחר שלא הצליחו - נאלצו לפתוח באש, בשל הסכנה לחייהם.

 

לדברי מפקד חיל הים, אנשיו ערכו "הכנה פיזית, מבצעית ומנטאלית". עוד הזכיר כי במהלך השבועות שקדמו למשט - הוזהרו המארגנים לבל יגיעו לחופי עזה.

 

מאמץ לכבות שריפות בזירה הדיפלומטית

מוקדם יותר שוחח שר הביטחון, אהוד ברק, עם שר ההגנה הטורקי , שר החוץ אחמט דאוד אולו והשגריר הטורקי בישראלי. ראש הממשלה בפועל, משה (בוגי) יעלון, שוחח ועדכן את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, השוהה בביקור ממלכתי בקנדה. יעלון נמצא בקשר שוטף עם צה"ל ושוחח עם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני.

 

גם משרד החוץ ערך תדריך קצר. סגן שר החוץ, דני איילון, טען כי בידי הפעילים על המשט היה נשק. לדבריו, למארגנים היו קשרים לאורך זמן עם חמאס ואל-קאעידה.

 

ככל הידוע, יש 15 הרוגים וכ-50 פצועים בהשתלטות על המשט לעזה. צה"ל הודיע כי אף חיל לא נהרג, אך שישה נפצעו, שניים מהם במצב קשה. הנפגעים פונו במסוקים לבתי החולים בישראל.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק ואשכנזי בתדרוך
צילום: דלית שחם
האלוף מרום. משבח את הלוחמים
צילום: דלית שחם
ההשתלטות על הספינה
צילום: AP
מצפים לספינות בנמל אשדוד
צילום: אבי רוקח
מומלצים