קריאה לבטל חיסיון בנקאים מוסרי מידע לרשויות
הרשות לאיסור הלבנת הון הציגה חוק, שיבטל את החיסיון ממנו נהנים פקידי בנק שמוסרים לרשויות מידע על עבירות הלבנת הון ומימון טרור. הסיבה, לדברי פרקליט המדינה: אי אפשר לקיים משפט לנאשמים בהלבנת הון מבלי לחשוף לסנגוריהם את כל חומר הראיות - כולל את מקור המידע. בכנסת מתנגדים
משרד המשפטים והרשות לאיסור הלבנת הון מבקשים להעביר חוק שיבטל את החיסיון ממנו נהנים היום פקידי בנק שמוסרים לרשויות מידע על עבירות הלבנת הון ומימון טרור. כוונה זו נתקלה היום (ב') בהתנגדות חריפה של ועדת החוקה חוק ומשפט.
ביטול החסינות נכלל בשורת תיקונים בחוק לאיסור הלבנת הון שהוגשו לאישור הוועדה. החוק, שנכנס לתוקף לפני 10 שנים, מחייב פקידי בנק לדווח על עבירות לכאורה, אם נתקל בהן במהלך עבודתו. אי דיווח מצדם הופך אותם לעבריינים לפי החוק.
המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שוקי למברגר, נימק היום בוועדה את הצורך בביטול החסינות של פקידי הבנק כשאמר: "החסינות חותרת תחת תכלית החוק והיכולת לאכוף את הדין הפלילי. אין אפשרות לקיים משפט לנאשמים בהלבנת הון מבלי לחשוף לסנגוריהם את כל חומר הראיות, ובכלל זה את המקור שהביא להעמדתם לדין. אין חיסיון על המקור גם כשמדובר בסודות הכמוסים ביותר של מדינת ישראל".
יו"ר הוועדה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), דחה על הסף את טיעונים אלה: "עדיף שלא להגיש כתב אישור מאשר לסכן את חייהם של אלה שהסגירו את העבריינים. פקיד הבנק שהמדינה מבקשת לחשוף על דוכן העדים, יצטרך אחר כך להתעמת מול משפחות הפשע שיושבים על ספסל הנאשמים בזכות הדיווח שלו. מי בדיוק יגן על חייו ועל משפחתו ומי יטפל בילדים שלו מחר בבוקר אם ינקמו באביהם?".
במקום ביטול החיסיון הציע רותם להכניס את פקידי הבנקים לתכנית להגנת עדים, שמפעילה הרשות אשר הוקמה לעניין זה בחוק שהתקבל לא מכבר בכנסת. "אחרת, אם המדינה לא תהיה מסוגלת להגן על מי שמקיימים את החוק, עליה גם להיות מוכנה שלא להעמיד לדין את העבריינים".
נציג איגוד עובדי הבנקים חיזק את עמדת רותם: "תכלית החוק נפגעת דווקא בגלל הצעת הממשלה לבטל את החיסיון שתחסל את שיתוף הפעולה שהמדינה מצפה לקבל מהבנקים במאבקה נגד המכה של הלבנת ההון". רותם הודיע שהוועדה לא תעביר את הסעיף הזה בחוק אם הממשלה לא תמשוך אותו ביוזמתה.
הלבנת הון, צילום אילוסטרציה
צילום: רועי עידן
מומלצים