שתף קטע נבחר

מדוע כשל המיסוך האלקטרוני בפשיטה?

טכנולוגיית חסימת שידורים נועדה לפגוע ביכולתו של אויב להתנגד בעת מלחמה. איזה שימוש נעשה בכלי זה בעת ההשתלטות על ספינות המשט, ומדוע בכל זאת הגיעו תמונות וסרטים לאינטרנט?

במהלך הדיווחים הראשונים על השתלטות הקומנדו הימי על ספינות משט המחאה לעזה ולפי טענות של האגודה לזכויות האזרח בישראל, צה"ל תכנן לחסום שידורי תקשורת במהלך הפשיטה. יש הטוענים כי מדובר בחסימה שנועדה לצמצם נזק תדמיתי, או להסתיר פשעי מלחמה. לעומתם, יש הסוברים כי דווקא חסימת תשדורות היא שסייעה לצמצום מספר הנפגעים. איזה ציוד הופעל, ומדוע כשל?

 

איך חוסמים שידורים?

חסימות תקשורת הן מה שמכונה מאמץ מסייע, אשר נועד להקנות לכוחות הלוחמים חופש פעולה בסביבת אויב. כאשר כוחות האויב לא מסוגלים לתקשר ולתאם ביניהם מהלכים, תרד משמעותית יעילות הפעולה שלהם.

 

החסימה מתבצעת על ידי שידור רעשים אלקטרוניים בתדר החוסם תנועת אותות באוויר - באיזור מוגדר. ישנן מספר שיטות לביצוע חסימות שכאלה, וכולן מתבססות על שידור גלים בתדר משבש, המחליש את האות שנשלח ולא מאפשר לו להגיע ליעדו. הגלים משודרים, לרוב, רק בעת ביצוע פעולה באיזור הנחסם, והם אינם פוגעים במכשור או באנשים שנושאים אותו.

 

הציוד הנחסם הוא כל מה שמשדר בתחום התדרים הרלוונטי (המשתנה בין אמצעי החסימה): טלפונים סלולריים, מכשירי קשר קצרי טווח, חיבורי אינטרנט סלולריים ואפילו מכשירי ניווט.

 

עם זאת, החסימה של צה"ל היתה חלקית בלבד: מתנגדים הצליחו לשלוח תמונות וסרטונים מהספינות הנצורות באמצעות טלפונים סלולריים ואחרים, אל תחנות טלוויזיה טורקיות, אל תחנת אל-ג'זירה ואל גורמים נוספים שהעלו אותם לאתרים פרו-פלסטיניים, לפייסבוק ולטוויטר.

 

גם בעת מלחמה בטרור ומשימות השתלטות שונות יכולים כוחות מיוחדים להיתמך על ידי חסימת תשדורות, כדי למנוע מהאויב לדווח על הפעולה, לקרוא לתגבורת או לתאם את פעולות כוחותיו.

 

מדוע, אם כן, להפעיל כלי חסימת תשדורות במהלך ההשתלטות? 

 

הסתרת פשעי מלחמה?

יש הטוענים, כי החסימות נועדו לצנזר את שידורי צוותי החדשות השונים אשר היו אף הם על הספינות.

 

האגודה לזכויות האזרח בישראל טוענת כי חסימת תשדורות היא מעשה לא דמוקרטי, אשר מטרתו צמצום נזק תדמיתי לצה"ל ולמדינת ישראל.

 

חגי אלעד, מנכ"ל האגודה, אף שלח מכתב בהול לאלוף איתן דנגוט, מתאם הפעולות בשטחים ובו הוא מבקש שלא לחסום את השידורים.

 

"במדינה דמוקרטית, שבה זכות הציבור לדעת מוכרת כזכות יסוד, מניעת סיקור חדשותי מטעמי תדמית היא פסולה מכל וכל", כתב אלעד לאלוף."גם אם כוונות

מארגני המשט הן יצירת קונפליקט מתועד עם כוחות הביטחון, אין בכך כדי להצדיק את ההסתרה".

 

"הדברים נכונים בפרט לאור העובדה שבאירוע המדובר, כבכל אירוע הכולל התנגשות בין כוחות הביטחון לגורמים אזרחיים, קיימת סכנה לשימוש מופרז באלימות, ועל כן חשיבות המעקב התקשורתי רבה אף יותר". כותב אלעד.

 

צמצום פגיעה בחפים מפשע

אך ישנו גם הסבר אחר: חסימות שכאלו נועדו להשיג מטרה שונה בתכלית מסוגיית שמירת התדמית עליה מדבר מנכ"ל האגודה.

 

צריך לזכור שחסימת התשדורות נועדה לצמצם את יעילות הפעולה של מתנגדים פוטנציאליים לצוותי ההשתלטות, ולהקל על כוחות צה"ל לעצור אותם. הרעיון: צה"ל יצטרך להפעיל פחות כוח כדי להשתלט על הספינות - מה שיקטין משמעותית את מספר הנפגעים הפוטנציאלי.  

 

תגובת דובר צה"ל

מדובר צה"ל נמסר ל-ynet כי חיל הים אכן הפעיל מגוון אמצעים לחסימת תקשורת באיזור הפעולה, מבלי לפרט אילו אמצעים הופעלו, מטעמי ביטחון מידע. יתכן שהאמצעים כוונו לחסימת רכיבי תקשורת מסויימים אך לא לטלפונים סלולריים, בהם השתמשו המפגינים והמתנגדים על הספינות.

 

בנוסף, יתכן שהחסימות נועדו למסך את פעולת הכוחות כדי למנוע מצב בו צבאות אוייב ינסו לנטר תשדורות במטרה ללמוד את דרכי הפעולה של צה"ל.

 

בשלב זה טרם ידוע בוודאות מדוע  שידורים מהספינות הנצורות הגיעו כמעט בזמן אמת לתחנות הטלוויזיה ולאינטרנט, והאם מדובר במהלך מכוון או בתקלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אל ג'זירה
צילום של חיילי צה"ל שבוצע מהספינה
צילום: אל ג'זירה
מומלצים